ЖИТТЯ ШПИТЬКІВ — ДЛЯ МЕНЕ ПРІОРИТЕТ

Олексій САМУСЕНКО, депутат Дмитрівської територіальної громади:

ЖИТТЯ ШПИТЬКІВ — ДЛЯ МЕНЕ ПРІОРИТЕТ

Олексій Самусенко — депутат Дмитрівської територіальної громади з 2020 року від села Шпитьки, що в Бучанському районі Київської області. Тут він народився, закінчив школу, а згодом — Ірпінську академію УДФСУ, в якій здобув освіту фінансиста-податківця. Цей відомий в Україні навчальний заклад має гарну репутацію і дає глибокі знання та спрямовує на серйозний підхід до життя.

У 2012 році працював в Закарпатській області над реалізацією масштабного проєкту «Олімпійська надія».

Планувалося у 2022 році провести в Україні зимову Олімпіаду. У Воловецькому та Пилипецькому районах Закарпаття займався пошуком території, на якій могла б бути збудована вся інфраструктура, ретельно працював над документацією. Зрозуміло, цей проєкт не на один рік, але події 2014 року: анексія Криму, військова агресія Росії перекреслила перспективну справу.

Вже у Києві, мав цікаву роботу у логістичній компанії, яка займалася залізничними перевезеннями. Був виконавчим директором, згодом, до 2018 року — директором. З того ж року став першим директором створеної за ініціативи сільської ради Шпитьківської спортивної школи. Працював не заради заробітку, а щоб відродити фізичну культуру в Шпитьках.

— Усвідомлював, що це цілком реальна справа, — розповідає Олексій, — для нас, шпитьківчан, спорт займає вагоме місце в житті: його люблять, ним захоплюються, ним займаються, а спортсменів у селі шанують.

У нас небагато секцій, але гідно виступаємо на Всеукраїнських змаганнях. На стадіоні у 2018 році було встановлено штучне покриття, зроблено огорожу. Є роздягальні, хай невибагливі, у вагончиках, але є. Вони на балансі школи.

Футболом займаємося навесні, влітку і восени, а ось боксом, тхеквондо — цілий рік. Тренери — місцеві спортсмени. Їм особлива подяка. Вони люблять свою справу і дітей, тому працюють на ентузіазмі.

І ось у 2020 році Олексія Самусенка шпитьківчани обрали депутатом Дмитрівської ТГ. Він продовжує працювати директором спортивної школи. Довіру односельців дуже цінує. — Переконаний, що, як депутат, зможу зробити більше для села і, звичайно, для спортивної школи та розвитку спорту загалом. Тепер у мене є можливість виходити з ініціативою безпосередньо на сесії Дмитрівської ТГ. Від Шпитьків є чотири депутати. Це чудові люди. Ми завжди можемо розраховувати на підтримку один одного.

Олексій Вікторович не приховує, що для нього депутатство стало справжнім викликом, стовідсотково новою справою. Безперечно, з’явилися нові обов’язки. До кожного голосування потрібно ретельно готуватися, вивчати питання, спілкуватися з людьми, вникати у суть їхніх проблем.

— Для мене важливим було виведення на новий рівень матеріально-технічної бази, а також підвищення рівня освіти Шпитьківської загальноосвітньої школи. У цьому році за кошти громади добудували додатковий корпус дитячого садочка. Підготували кошторис на реконструкцію стадіону, а це 70 мільйонів гривень. проєктом пердбачено: бігові доріжки, мініфутбольне поле, тренажери, боксерські груші та ринг, адмінбудівля на 1200 квадратних метрів, де будуть невеличкий спортзал, роздягальні тощо.

У західній частині села розташований парк кінця ХІХ століття, що залишився від цукрового магната та мецената Олександра Терещенка. У парку є багато дубів, вік яких сягає 500 років, тішать око сосни, ялини та різні листяні дерева.

Від маєтку збереглися водонапірна башта, стайня, льох. Все це, на жаль, занедбане. Тому Олексій Вікторович поставив собі за мету облаштувати парк і відремонтувати старовинний водогін-башту. Зачаровує погляд каскад Терещенських озер. Вони — перлина не тільки Київщини, а й усієї України.

— Проєкт сучасного парку передбачає регулярне прибирання сміття, газонів, дитячих майданчиків, посадку нових дерев, облаштування місць для відпочинку, відкриття кав’ярень. Звичайно, реалізація запланованого займе декілька років, але це нам під силу, — констатував Олексій Вікторович. — Головне, що є розуміння депутатського корпусу і сільського голови Дмитрівської територіальної громади Тараса Тарасовича Дідича, досвідченого керівника, в якого ми всі вчимося. Він дуже доступна людина. І, незважаючи на зайнятість, завжди приділяє увагу і депутатам, і громадянам.

Те, що наше село перспективне, ніколи не викликало в мене сумніву. Свідченням є надзвичайно чудовий мікрорайон, з сучасними таунхаусами над озерами. Забудовник КМ «Терещенські Озера», Юрій Дученко, створив ще одну візитку древніх Шпитьків. Люди з усієї України оселяються тут. І цьому сприяє не тільки близькість до столиці, але й неповторна чарівність нашого краю.

Спілкувалася Ганна ГОРЮК