ВІДТВОРЕННЯ ІСТОРИЧНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ

ВІДТВОРЕННЯ ІСТОРИЧНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ

Відкриття меморіальної дошки Леоніду Полтаві в Ромнах

Почесті перед відкриттям меморіальної дошки розпочалися після наукової конференції на території Роменської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №11. І це невипадково, бо саме навпроти знаходиться будинок, де мешкали дідусь Леоніда Полтави Адам та бабуся Катерина Пархомовичі. Та й юнацькі роки в майбутньому видатного українського поета пройшли саме тут. Ведучі заходу не без задоволення відзначили: «Роменці з гордістю згадують та пам’ятають свого знаменитого земляка Леоніда Полтаву».

На жаль, історичні події склалися так, що поет не міг повернутися на Батьківщину. Він опинився б в совєтських концтаборах, а можливо, був би і страчений. Така сумна доля спіткала сотні тисяч українських патріотів.

Та все ж думками він линув в Україну, осягав, обнімав і любив її гарячим серцем поета, жив для неї, боровся за неї й оспівував у своїх творах.

На урочистому заході виступив міський голова Олег Стогній: «Відкриття меморіальної дошки, — зазначив він, — це не тільки шана, яку ми віддаємо письменнику та поету Леонідові Полтаві, а й відтворення історичної справедливості».

Заступниця голови Сумської обласної держадміністрації Вікторія Медвідь привітала роменців та гостей міста з 30-літтям Незалежності України і відзначила, що відкриття меморіальної дошки є дуже важливою подією у справі повернення видатних українців Україні.

День проголошення Незалежності України Леонід Полтава наближав своєю творчістю і ніколи не сумнівався, що цей день настане.

Учитель історії та краєзнавства Роменської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №10 Володимир Таран від громадськості міста привітав усіх присутніх із цією знаменною подією і висловив надію, що вшанування видатних роменців буде продовжуватися.

Сьогодні в Україні і, звичайно, на Роменщині добре знайомі з творчістю Леоніда Полтави. Але як доречно згадали на святковому заході, що у 1991 році Спілкою Української Молоді «Сумщина» було надіслано букет волошок із Роменської землі на могилу поета. Адже поезія Леоніда Полтави подолала віддалі ще на зорі Української незалежності.

Молодь прониклася сумним віршем поета, та й біль від втрати був ще свіжим:

— Ти тоді усім розправиш зморшки,

Подаруєш кожному свій лан,

А поетові —

Пошлеш волошки

На далекий гріб за океан.

Пам’ять геніального письменника і поета Леоніда Полтави була вшанована хвилиною мовчання. Наступила хвилююча мить: краєзнавець і журналіст Віктор Клейніх та міський голова Олег Стогній відкрили меморіальну дошку земляку Леоніду Полтаві.

Запанувала тиша, а серцями оволоділо відчуття, що поет тут, разом з нами. Тепер назавжди. І сумні рядки Леоніда Полтави про волошки вже не звучали так драматично-приречено.

А ще було багато квітів і бажаючих сфотографуватися біля меморіальної дошки. Добре. Щось все-таки змінюється в цьому світі на краще.

P.S.

В ексклюзивному інтерв’ю для журналу «Гетьман» міський голова Олег СТОГНІЙ розповів, що, обійнявши високу посаду, має змогу і повноваження приділяти більше уваги також і питанням культури. «Тим паче, — зізнався очільник міста, — що ця тема мені дуже близька. Моє враження від заходів, присвячених 100-річчю Леоніда Полтави, — незабутнє. Радий, що ми всією командою змогли до них долучитися. Будемо і далі працювати над відновленням славних імен наших земляків і їхньої популяризації».

Тетяна БАЛЯБА, начальник відділу культури:

— Роменщина славна видатними постатями не тільки сьогодення, але і минувшини. Вони є безцінною духовною скарбницею нашої прекрасної землі. Це зобов’язує нас працювати не тільки наполегливо, ретельно, але і з натхненням. Ми відчуваємо борг перед нашими попередниками, яскравими постатями, які так багато зробили для Роменщини, для України.

Насамперед я хочу висловити слова вдячності всім, хто працював, щоб заходи з відзначення 100-річчя Леоніда Полтави відбулися на належному рівні, запам’яталися роменцям і гостям міста та мали творче продовження.

Вдячна бібліотекам нашої територіальної громади, бо фактично, в кожній з них відзначали ювілей славетного земляка. Наші бібліотеки — це флагмани культурного життя і просвітництва Роменщини.

Моя подяка Едуарду Бондаренку, приватному підприємцю, краєзнавцю, який не стоїть осторонь проблем збереження культурного надбання краю. Він був спонсором літературного конкурсу, на його кошти виготовлена і меморіальна дошка Леоніду Полтаві.

Владислава ЮРЧЕНКО