РОМЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ КОНКУРС «УКРАЇНИ МАЙБУТТЯ»

РОМЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ КОНКУРС «УКРАЇНИ МАЙБУТТЯ»

ДО 100-річчя З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕОНІДА ПОЛТАВИ

Це вам — молодим громадянам сучасної України, які ще не спокушені складними перипетіями сьогодення, але вже обдурені трактуванням історичних подій минулого.

Леонід Полтава

Нещодавно надрукована книжка Леоніда Полтави — повість-репортаж «Над блакитним Чорним морем». Тому задля поширення творчості письменника на Роменщині провели літературний конкурс, присвячений 100–річчю від дня народження письменника. Він започаткований головним редактором альманаху «Ромен» Віктором Клєйніхом у 2020 році.

Конкурсні роботи приймалися для розгляду від авторів віком 11-20 років, українською та російською мовами у жанрах оповідань, повістей, есе, поезій тощо. Конкурсантам потрібно було описати враження та почуття персонажів від тих змін, що відбулися на їхній батьківщині.

Леонід Полтава на яскравому прикладі трьох поколінь українців, що змушені були покинути свою батьківщину у 1920 році, після поразок від північно-східного сусіда, на незаперечних фактах показує істинне обличчя ворогів нашого народу та справжніх друзів. Зі сторінок повісті ми дізнаємося, як насправді розвивалися драматичні події початку ХХ століття і чим закінчилися вони для України. Цей твір про Українську революцію написаний на основі документів, розповідей учасників національно-визвольної боротьби у 1917-1920 роках та очевидців тих подій, які відбувалися в Туреччині, Болгарії та Чехії.

У цьому конкурсі взяли участь учні шкіл Ромен та Роменського району. Кожен з них написав цікавий твір. Ось учениця 8 класу Пустовійтівської ЗОШ I-III ступенів Анастасія Сентіщева розкрила тему у формі інтерв’ю, де вказала, що «всі покращення залежать від нас самих, від зміни нашої свідомості…». А от Даніїл Слєпінін, учасник конкурсу, пишається, що «українці — розумна нація…» і завдяки єдності країна почала розвиватися. Валерія Зозуля звертає увагу на загальнолюдські цінності, такі як сім’я, родина і робить це досить вдало.

За визнанням жюрі, твори конкурсантів були цікавими, оригінальними і змістовними. Бути українцем — це гордість! Не цурайтеся свого народу, захищайте його, серце знає, що йому близьке. Ми, молодь, повернемо Україні її честь, продовжимо ідеї Майдану й не дамо ворогам знищити наш рідний край!

«Ми збудуємо Україну знанням! Є багато доріг, як здобути намічену ціль, нашою дорогою тут буде наука!», — з надією пише наш поет-земляк.

Будьмо мудрими та пам’ятаймо справедливі слова, що «нація існує доти, доки існують люди, готові її захищати». Історія продовжується. Робімо висновки зі своїх помилок і не повторюймо їх.

Віримо у воскресіння та щасливе майбуття нашої держави.

Владислава ЮРЧЕНКО