ЇЙ ДОВІРЯЮТЬ

ЇЙ ДОВІРЯЮТЬ

Як всупереч всім негараздам наша держава все ж вистояла? Відповідь очевидна. Українська нація спроможна народжувати особистостей, які в критичні моменти її історії дають певні орієнтири і беруть відповідальність за долю багатьох людей. Такою є Ольга Кобевко — лікар-інфекціоніст, волонтерка, у 2015—2019 роках — депутатка Чернівецької обласної ради.

Вона одна з найперших чернівецьких лікарів розпочала пояснювати журналістам, яка насправді ситуація в лікарнях та як триває боротьба з коронавірусом у розпал епідемії в Україні. Посіла 10-те місце в рейтингу «100 найвпливовіших жінок України» за версією журналу «Фокус» у 2020 році.

Ольга Кобевко під час Революції гідності займалась підпільним лікуванням у Чернівцях поранених на Євромайдані у Києві, записуючи в журнал ім’я за типом поранення. Після початку війни на сході України з літа 2014 року неодноразово їздила до бійців на фронт з волонтерською допомогою: ліками та обмундируванням. Стала волонтеркою ГО «Дорогою добра», допомагала військовим на фронті як лікар. На початку волонтери лікували військових у бліндажах, згодом — у госпіталях. Для своїх поїздок брала навіть відпустки за власний рахунок. Допомагала розгортати польові госпіталі під час обстрілів, зокрема, в лютому 2017 року під Авдіївкою.

— Коли я вперше поїхала на фронт (знав про це, до речі, тільки тато), мене часто запитували, чи не боюся я там загинути. Знаєте, є такі речі, які ти просто повинен робити. Це твій навіть не обов’язок… А спосіб життя.

Також Ольга долучилася до змін у медицині щодо поліпшення умов роботи лікарів. Щоб лікарі не виїздили за кордон, необхідно змінити світогляд чиновників.

Про вакцинацію говоримо вже тривалий час. Виявлені хворі зі штамом Дельта. Лікарі знають симптоми цього штаму коронавірусу, але через труднощі з діагностикою, на жаль, маємо проблему. Зразки біологічного матеріалу пацієнтів з підозрою на цей вірус відправляються спочатку в Київ, а потім — в інші країни, бо в нас відсутня його діагностика. Знаю, що МОЗ говорить багато про те, що й в Україні можуть досліджувати мутовані штами. У нас багато медичних університетів, надбагато професорів і доцентів у галузі інфекційних хвороб. Але, на жаль, чомусь ніхто не займається таким необхідним вивченням і дослідженням. Навіть у нашій найменшій області маємо кафедру інфекційних хвороб, на якій працюють доценти, кандидати наук, але «корону» вони чомусь не досліджують. Це дуже сумно. Ще минулого року ми з колегою побачили тенденцію до згущення крові і в пробірках самі розглядали, наскільки відрізняється кров коронавірусного пацієнта від інших. Нам просто було ні до кого звернутися, щоб зрозуміти, чому так стається. Вже потім почали частіше говорити, але це було з іноземних джерел.

Хочу заспокоїти всіх: для нас немає ніякої різниці — Дельта це чи не Дельта, тому що специфічного лікування коронавірусу просто не існує. Якщо буде й новий мутований, для медика це нічого не змінює, вам потрібно заспокоїтися і не переживати. Єдина проблема Дельти — висока контагіозність, тобто від одного пацієнта може заразитися набагато більше людей, ніж від хворих на інші штами. Говорять, що у Дельти висока летальність, але всі країни, що зафіксували значний рівень цього штаму, зазначають, що відсоток інфікування вакцинованих людей наднизький. Я прочитала багато джерел і європейських, і американських. Яка вакцина найкраще допомагає від Дельти, з впевненістю поки сказати не можна, але відсоток інфікованих серед вакцинованих навіть першою дозою не високий або вони просто не потрапляють у стаціонари. Єдиним захистом для нас залишається вакцинація. Щоб ви розуміли: жоден медик не проінформований про кількість випадків Дельти в області — це все ЗМІ, нас не інформують.

У Турції зафіксовано великий відсоток хворих на Дельта-штам. Наших буковинців багато відпочивало на курортах і після відпочинку там, тепер фіксуємо інфікування, тому бережіть свої сім’ї, будьте обачні.

Але перший випадок підозри, що ми мали у середині липня, це були люди, які приїхали з Росії — одночасно захворіла вся родина.

Щодо вакцинації: тепер у нас є вибір, дуже багато типів вакцин. Найкраще звертатися до сімейного лікаря, бо він вирішить із вами, якого типу вакцину краще обрати, та перенаправить на вакцинацію.

Вкотре повторюю всім: не слухайте лікарів, які говорять, що можна не вакцинуватися, якщо у вас високий відсоток антитіл чи ви перехворіли на коронавірус. Ця людина точно прогулювала пари з імунології. Імунітет формується не тільки антитілами, а також іншими клітинами, яких дуже багато, і в Україні визначити їх у нашому організмі майже неможливо, це дороговартісне дослідження. У нас обстежують на імуноглобулін G, який виробляється саме як відповідь, що інфекція вже подолана, але вона була в організмі, можливо, навіть безсимптомно. Це не категоричний показник наявності імунітету, він лише свідчить, що хворобу подолано. Навіть якщо ви маєте високий рівень антитіл, вакцинуйтеся.

Я повністю вакцинована, мої батьки отримали дві дози, при тому, що мама після першої дози теж хворіла. Усі сертифікати в нас уже є.

Багато країн проводять дослідження з комбінування вакцини: одна вакцина одного типу, М-РНК, друга — іншого, наприклад, векторна. Загалом результат гарний, але особисто я поки не певна, читаю і порівнюю. Стовідсоткових даних поки немає. Знову ж таки сумно, що це дослідження не наше.

В Україні розпочалася вакцинація дітей, у першу чергу тих, які мають хронічні або складні захворювання та перебувають у групі ризику: для них може бути проблемним інфікування ковідом. Багато країн уже почали вакцинацію дітей від 12 років, але не всі. Для них підготовлений саме Pfizer. Якщо ваша дитина має хронічні захворювання, якщо вона належить до групи ризику, звісно, краще вакцинувати. Але перед цим порадьтесь із педіатром, зі спеціалістами, щоб визначити потребу.

Дехто зазначає про ускладнення інших хронічних захворювань після перенесеної Дельти. Говорять, що можуть ускладнитися хвороби, які були в повній ремісії, але лікування для окремих штамів не існує. Єдина панацея — лише вакцинація!

Заробітки лікарів — дуже складна тема, бо всі знають, наскільки зараз не легко вижити в Україні. Дуже багато медиків виїхали в Німеччину, Польщу — жодний колега не жалкує. Важко про це говорити.

Я читаю, слухаю і дивлюся майже все про ковід, бо мені потрібно проаналізувати, скласти ланцюг, аби прийти до свого висновку. Не з усіма згідна. Усі, хто готовий витрачати час, щоб донести до українців корисну інформацію, молодці.

Моршин був пілотним містом, де проводили дослідження щодо вакцинації. Останній пацієнт у Моршині був у червні. На сьогодні жодного інфікованого немає, 66% населення вакциновані. От і все. До того ж, пам’ятаймо, що вакциновані набагато легше переносять коронавірус. Я ненавиджу антивакцинальні кампанії і ніколи не читаю подібних дописів. Більшість їх закидають із російських джерел, а деякі люди не вміють фільтрувати інформацію. Вакцинація існує сотні років, і я як інфекціоніст можу заявити, що вакциновані люди захищені, тому не читайте дурниці, беріть до прикладу наукові видання, слухайте професіоналів.

Мене дуже вразив процес пандемії тим, що тільки тепер звернули увагу на медицину, але дуже класно, що хоча б зараз. Ми зможемо відродити медицину, бо знищували її 30 років, як колись армію. А от другий негативний факт — Україну віднесли до країн третього світу, наприклад, за розподілом вакцин. Я б хотіла, щоб Україна на світовому рівні заявила, що вона є демократичною державою, і повинні бути зовсім інші методи заохочення людей до вакцинації. В Америці дають по 100 доларів за кожну дозу вакцини. Європа — знижки, проїзні квитки на громадський транспорт, пільги до стипендій. Так само мало б бути в Україні, таке заохочення, але ніяк не примус. Потрібно шукати причини, чому люди не хочуть вакцинуватися, а не змушувати їх. Це проблема кураторів вакцинації, які сидять на місцях і просто проїдають наші податки. А через це виснажуватиметься медичний бюджет, а люди втрачатимуть рідних. Для України третя доза є великою фінансовою проблемою, чи потягнемо ми її. По-друге, ВООЗ поки не рекомендує третю дозу, не зроблені всі дослідження. По-третє, чи вистачить нам тих третіх доз. Цей процес варто трохи відтягнути, подивитися на світ.

Марія ТКАЧУК