ІЗ КОГОРТИ БОРЦІВ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ

ІЗ КОГОРТИ БОРЦІВ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

Верховної Ради України

Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році

(Відомості Верховної Ради (ВВР), 2021, № 17, ст.155)

{Із змінами, внесеними згідно з Постановою ВР

№ 1656-IX від 15.07.2021}

Із метою консолідації та формування історичної свідомості Українського народу, збереження національної пам’яті та належного відзначення і вшанування пам’ятних дат і ювілеїв Верховна Рада України постановляє:

1. На державному рівні у 2021 році провести урочисте відзначення пам’ятних дат і ювілеїв та/або меморіальні заходи згідно з додатком.

Голова Верховної Ради України

Д.РАЗУМКОВ

м. Київ 16 грудня 2020 року № 1092-IX

Додаток до Постанови Верховної Ради України

від 16 грудня 2020 року № 1092-IX

ПАМ’ЯТНІ ДАТИ ТА ЮВІЛЕЇ 2021 РОКУ

Цього року на державному рівні відзначатимуться такі пам’ятні дати та ювілеї:

I. Відомих подій в Україні:

II. Видатних особистостей.

24 серпня – 100 років із дня народження Леоніда Полтави (справжнє прізвище – Пархомович) (1921–1990), громадського та політичного діяча, письменника, журналіста.

Для кожного справжнього українця найбільшим святом є День проголошення Незалежності України і великою радістю та гордістю — повернення славних імен видатних українців, несправедливо замовчуваних впродовж десятиліть совєтською владою на Батьківщині, заради якої вони страждали, творили і жили. Таким велетнем духу є Леонід Полтава, справжнє ім’я Леонард Едвардович Пархомович, — прозаїк, поет, драматург, журналіст, громадський діяч, член ОУН (б). Він народився на Сумщині в селі Вовківці Роменського району. На батьківщині прожив до 21 року, решту життя — за кордоном. До дня проголошення Незалежності України, якій він присвятив все своє життя і у велике майбуття якої завжди вірив, Леонід Полтава не дожив зовсім небагато: помер 19 квітня 1990 року.

Україна відкрила ім’я свого вірного сина, митця світового рівня Леоніда Полтаву вже коли Україна здобула незалежність — 24 серпня 1991 року. Тут її величність Доля не поскупилася, адже саме 24 серпня далекого 1921 року у сільського лікаря Едуарда Адамовича Пархомовича та вчительки Любові Улянівни народився хлопчик, якого назвали Леонардом. Пройшовши не одне коло пекла, він не втратив любові до своєї обездоленої Матері-України і бажання творити для неї. Душа митця стала оголеним нервом, а розум отримав дар передбачення.

Спливе чимало води. Україна стане незалежною державою, і вже Верховна Рада України — найвищий законодавчий орган держави — своєю Постановою ухвалить рішення про відзначення 100-річчя Леоніда Полтави на державному рівні.

У Києві, як і на малій батьківщині поета, багатьма заходами широко відзначали ювілей митця.

Про них ми і розкажем нашим читачам.

«ІЗ КОГОРТИ БОРЦІВ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ»

(Науково-публіцистична конференція до 100-річчя з дня народження Леоніда ПОЛТАВИ)

27 серпня, 11.00, Сумська область, м. Ромни,

(конференц-зала Роменського ВПУ, вул. Коржівська)

СПІВОРГАНІЗАТОРИ:

Національна спілка письменників України;

Сумський державний університет (кафедра філології та журналістики);

ГО «Сумське земляцтво у м. Києві»;

Роменська районна рада та Роменська райдержадміністрація;

Роменська міська рада;

Роменське відділення Українського фонду культури.

— Науково-публіцистична конференція відбулася в актовій залі Державного професійно-технічного навчального закладу Роменського вищого професійного училища. Куратор конференції — Валентина Єфремова.

Модератор — історик, головний редактор газети «Шлях перемоги» Віктор Рог.

Ведуча Людмила Кубатко, працівниця Роменської міської бібліотеки для дорослих імені Бориса Антоненка-Давидовича розпочала конференцію словами про те, що особливе місце серед розкиданих по всьому світу українських зірок займає Леонід Полтава (справжнє прізвище Пархомович) — учасник підпілля ОУН на Сумщині, письменник в еміграції, журналіст «Радіо Свобода» та «Голос Америки», редактор видань ОУН, учасник багатьох проукраїнських спілок.

У вітальному слові Роменський міський голова Олег Стогній наголосив, що пам’ять про Леоніда Полтаву житиме в серцях українського народу і побажав шанувати тих, хто всім життям довів вірність Україні і звеличував її.

Виконавчий комітет Роменської міської ради вручив вихованцям історико-краєзнавчого гуртка Роменського центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю імені Івана Кавалерідзе нагороди за активну участь у краєзнавчій роботі. Грамоти отримали: Павло Левченко, Роман Дмитренко, Іван Дмитренко, Радіон Северин, Дмитро Рябчинський, Каріна Строкань, Катерина Негрей, Діана Олефір, Станіслав Бесага, Тимофій Мусієнко.

Заступниця голови Сумської облдержадміністрації Вікторія Медвідь насамеред подякувала організаторам заходу і відзначила, що цей рік наповнений святкуваннями та урочистостями з нагоди тридцятиріччя незалежності України, а Леонід Полтава — саме та особистість, яка відстоювала наше право на власну державу, те, що сьогодні роблять наші захисники на сході України.

Голова Роменської державної адміністрації Денис Ващенко справедливо акцентував, що, хто не знає минулого, той не вартий майбутнього. Тому дуже приємно чути про людей, які прославляють Роменщину та всю Україну у світі, як це робив упродовж усього життя Леонід Полтава.

Директор Державного професійно-технічного навчального закладу Роменського вищого професійного училища Павло Помаран розповів, що ще у 1990 році заклад перейшов на повне викладання українською мовою: усі конспекти, підручники, лекції були перекладені. Запевнив, що справа таких видатних постатей, як Леонід Полтава, буде продовжена і підтримана молодим поколінням. Директор Павло Помаран також проінформував, що учні займають перші місця на міжнародному конкурсі української мови імені Петра Яцика.

Міжнародний посол миру, голова Роменського відділення «Українського фонду культури», мистецтвознавець, заслужений працівник культури Валентина Єфремова висловила задоволення, що до заходу залучено широке коло молоді, і захоплення, що нас єднає Український прапор і Леонід Полтава.

Валентина Єфремова розгорнула державний синьо-жовтий прапор. Присутні встали і довго аплодували.

Юрій Вітренко, член ради ГО «Сумське земляцтво в м. Києві» за дорученням голови Сумського земляцтва Івана Рішняка передав підписану головою «Подяку» Павлу Помарану, директору Державного професійно-технічного навчального закладу «Роменське вище професійне училище», заслуженому працівнику освіти України, послу Миру за підтримку культурно-мистецьких проєктів, та багаторічну плідну співпрацю з ГО «Сумське земляцтво в м. Києві», професійність, національно-патріотичне виховання молоді та з нагоди 30-ліття Незалежності України.

Віктор Клейніх, краєзнавець, головний редактор літературно-історичного альманаху «Ромен», ініціатор встановлення меморіальних дошок Леоніду Полтаві, автор ідеї та організатор літературно-мистецького конкурсу до 100-річчя з дня народження Леоніда Полтави «України майбуття» за повістю «Над блакитним Чорним морем» особисто нагородив переможців конкурсу. «Подяки» вручені Анастасії Сентіщевій, (с. Пустовійтівка), Владиславі Юрченко (с. Бобрик), Даніїлу Слєпініну (м.Ромни), Валерії Зозулі (с. Бацмани), Анні Біденко, Дмитру Богуславцю. Теми наукових доповідей були глибокими і охоплювали весь спектр життя і діяльності Леоніда Полтави.

Так Микола Гриценко, поет, прозаїк публіцист, відповідальний секретар НСПУ, заслужений діяч мистецтв України виступив з темою «Творчість Леоніда Полтави як загальнонаціональне надбання».

А ще він вручив від Національної спілки письменників України грамоти-подяки тим, хто долучилися до урочистого дійства: Валентині Єфремовій, за активну участь в організації та проведенні заходів до 100-річчя від дня народження Леоніда Полтави, плідну діяльність з повернення історичних постатей України на Батьківщину.

Серед нагороджених Віктор Клейніх, Надія Карпенко, Тамара Марченко, педагог, ініціаторка створення музею Леоніда Полтави в Пустовійтівці Роменського району Сумської області, Григорій Діброва, краєзнавець.

Геннадій Іванущенко, історик-краєзнавець, співробітник Центру дослідження визвольнго руху (м.Суми) виступив з доповіддю на тему «Слід Леоніда Полтави в архівних документах української діаспори».

З глибоким хвилюванням присутні слухали вітання Конференції з Нью-Йорка від названої доньки Леоніда Полтави Дарії Дикої, яка є також однією з найбільших популяризаторів творчості поета в Україні.

Зачитала його куратор заходу Валентина Єфремова:

«Передаю свої щирі вітання учасникам Конференції з нагоди 100-річчя від дня народження Леоніда Полтави. Я захоплена програмою доповідей. Дякую дослідникам-учасникам за їхні внески до поповнення знань про поета. Моя подяка також пані Валентині Єфремовій, організаторам цієї чудової конференції. Глибоко задоволена тим, що творчість Леоніда Полтави цінується в Україні, що його любов до свого краю, надія на її самостійність, виражена сповна в його творах, є натхненням Українцям сьогодні. Конференція свідчить про Вашу шану, повагу і визнання Леоніда Полтави як поета і прозаїка, що закарбовує його ім’я між найвидатнішими літературними діячами України.

З глибокою повагою і побажаннями плідної праці.

Дарія Дика, родина Леоніда Полтави».

На заході були присутні племінники Леоніда Полтави. Племінниця Світлана Немченко з Сум, не змогла бути на конференції, але надіслала вітання учасникам.

Також були вітання від професорсько-викладацького складу кафедри журналістики та філології Сумського державного університету.

Презентувала тему «Україна в поезії Леоніда Полтави» педагог Надія Карпенко, дочка українського поета і товариша Леоніда Полтави Йосипа Дудки. Григорій Діброва, краєзнавець (м. Ромни), висвітлив тему «Повернення Леоніда Полтави на рідну землю: краєзнавчий аспект».

Валентин Бугрим, доктор філософії (м. Київ), виступив з темою «Проблематика вшанування славетних земляків».

Ганна Янко, завідувачка Пустовійтівського музею Петра Калнишевського (м. Ромни) представила тему «Леонід Полтава: нові науково-краєзнавчі надходження».

Тетяна Лісненко, поетеса, голова літературного об’єднання «Дивослово», виконавчий директор Роменського відділення Українського фонду культури висвітлила тему «Розробка відкритого уроку про життя і творчість Леоніда Полтави». Тетяна Лісненко справедливо вважає необхідним введення творів Леоніда Полтави в шкільну програму.

Михайло Шевченко, поет, заслужений діяч мистецтв України (м. Київ), досліджував тему «Художня образність у творчості Леоніда Полтави».

Едуард Бондаренко, підприємець, меценат, опрацював тему «Із родинних спогадів про славного предка».

На завершення заходу виступила переможниця дитячого літературного конкурсу «За майбутнє України» Владислава Юрченко, яка провела паралель між повістю Леоніда Полтави «Над блакитним Чорним морем» і сьогоденням.

Матеріали конференції будуть видані окремим виданням.

Підготував Ігор КРАВЧУК