ДЕСЯТЬ ЗАПОВІДЕЙ, ЯКІ ДАВ БОГ ДЛЯ ЛЮДИНИ — НЕЗМІННІ І ВІЧНІ

Отець Мирослав ЛАТИННИК:

ДЕСЯТЬ ЗАПОВІДЕЙ, ЯКІ ДАВ БОГ ДЛЯ ЛЮДИНИ — НЕЗМІННІ І ВІЧНІ

Ірпінь — чудове місто-парк за 9 кілометрів від Києва. Він оспіваний у віршах Максима Рильського, Володимира Сосюри, Андрія Малишка, Дмитра Павличка, Бориса Пастернака, Євгена Євтушенка. У Будинку творчості Спілки письменників України жили й творили митці: Олександр Довженко, Остап Вишня, Павло Тичина, Михайло Стельмах, Олесь Гончар, поет-перекладач Максим Рильський, Павло Загребельний, Микола Носов, Григорій Кочур і багато-багато інших.

28 червня, у День Конституції України, в Ірпені посеред парку «Незнайка» урочисто відкрили обеліск із десятьма Божими заповідями, що їх отримав Мойсей від Бога на горі Синай. Стела двостороння. З одного боку викарбувані заповіді Божі, а з іншого — дві заповіді Любові.

День обрали знаковий, адже Конституція — це основний закон, а духовність — запорука розвитку культури та моралі, з якої проростають мудрість і добробут. Десять заповідей є орієнтиром для розвитку кожної духовної особистості та держави.

Проєкт втілений на кошти меценатів разом із Міжконфесійною радою церков Ірпінської громади та органами місцевого самоврядування. Обеліск об’єднав людей різних конфесій, до його побудови долучилися греко-католики, римо-католики, православні, протестанти.

Унікальним є той факт, що всі благодійники не закарбували свої імена на обеліску.

На урочистому відкритті були присутні представники влади, духовенства, ірпінці та гості міста. Погода, безумовно, сприяла заходу. Брас-квінтет «Академія» виконав державний і духовний гімни України.

Про ідею та мету відкриття обеліска розповів Микола РОМАНЮК, старший пастор Ірпінської Біблійної церкви:

— Задум виник у нас ще три роки тому, і ось ми стоїмо перед обеліском, збудованим на пожертви меценатів-підприємців. Вони навіть відмовилися, щоб сьогодні озвучили їхні імена. Такі пам’ятні речі мають мету привернути увагу. Відвідувач побачить обеліск зі словами Божими, прочитає, а потім повернеться додому й відкриє Біблію. А це, можливо, надихне на пошук Бога. Інша людина пройде повз 47 разів, а потім, у певний життєвий момент, слово торкне її серце — спонукне до мислення, можливо, викличе тривогу, надихне до пошуку Бога.

Орест ПАНАСЮК, ведучий заходу:

— З Біблії ми знаємо, що спасаємося не законом, а благодаттю. Заповіді вказують нам правильний шлях.

Поспілкувалися ми і з отцем Мирославом ЛАТИННИКОМ, настоятелем греко-католицького храму Різдва Пресвятої Богородиці, що в Ірпені, який прочитав під час заходу молитву «За перемогу над спокусами»:

— Дуже хочу, щоб сюди приходили люди, приводили дітей і онуків. Та найбільше хотілося б, щоб приходили чиновники, щоб час від часу могли пригадати десять Божих заповідей, а особливо одну з них: «не вкради». Вони взяли відповідальність за громаду, за мою родину, зрештою, це ми їх беремо на роботу і виконувати її вони мають якнайкраще, тоді до них буде повага та довіра. Хай наші чиновники над цим задумаються. Якщо хочеш бути успішним, будь справжньою людиною і християнином, прийди, прочитай і живи за цими правилами.

В інтерв’ю спеціально для журналу «Гетьман» отець Мирослав розповів, як готувався захід і про значення Божих заповідей для сучасників.

— Для проведення цього заходу ми створили невеличкий оргкомітет священнослужителів нашого міста.

Захід пройшов успішно. Не кожне місто може похвалитися таким обеліском.

Сьогодні 25-та річниця з Дня проголошення Конституції України, яку постійно хочуть змінювати. Така природа людська. Але десять заповідей, які дав Бог для людини — незмінні і вічні. Господь не робить виправлення для нас, і ми не прагнемо робити поправки.

Проаналізувавши заповіді, побачимо, що Бог зверху, а людина знизу. Проте людина й людина — на одному рівні. Це є знак святого хреста. Якщо ми дотримуватимемось десяти заповідей, то будемо успішні й щасливі. Заповіді — наш дороговказ.

У скрутний час людина завжди звертається до Бога. Так серед військовослужбовців у зоні АТО немає невіруючих. Усі відразу пригадують молитву «Отче наш» або іншу. Воїни моляться в бліндажах, окопах, бо кожен хоче повернутися додому. Господь буде з нами, коли ми будемо з ним.

— Я певен, що бізнес, який керується Божими заповідями, матиме успіх, — вважає підприємець Ігор КОСТЕНКО. Десять заповідей свідчать про дві важливі речі: спілкування з Богом і взаємини між людьми. У кожного бізнесу є два головні складники: співробітники, яких ти маєш любити та поважати, та клієнти — люди, які своїми грошима голосують за твою справу.Переконаний, що наріжним каменем будь-якого бізнесу має бути любов до ближнього.

Спілкувався Артур ГМИРЯ