ЙОСИП ТИМЧЕНКО

9 січня 1894 р. на IX з’їзді дослідників природи та лікарів Російської імперії у Москві Йосип Тимченко за допомогою свого апарату демонстрував зображення на екрані. Учасники з’їзду схвально сприйняли апарат Тимченка й висловили подяку винахіднику, але ніхто не подумав апарат запатентувати.

Тимченко Йосип Андрійович народився 15 квітня 1852 року у селі Окіп на Харківщині. Селянин-кріпак закінчив церковно-приходську школу. 14-літнього Йосипа татусь відвіз в науку до Олександра Едельберга у механічні майстерні Харківського університету. Там хлопчина пропрацював сім років і заслужив репутацію справжнього майстра точної механіки.

А потім Йосип-слобожанець став одеситом: працював у Товаристві Пароплавства та Торгівлі, згодом очолив майстерню Одеського університету. Власним коштом збудував майстерню в приміщенні на Преображенській, 24, де мешкав із сім’єю. Автор автоматичних метеорологічних, фізичних і астрономічних приладів, деякі з яких неодноразово були відзначені золотими та срібними медалями на світових виставках, брав участь у створенні першої моделі автоматичної телефонної станції Фрейденберга.

Влітку 1893 року (за два роки до відкриття братів Люм’єрів) – разом з фізиком М. Любимовим розробив скачковий механізм «слимак», який було використано для удосконалення стробоскопу. У листопаді 1893 р. в одеському готелі «Франція» (на розі вул. Дерибасівської та Колодязного провулку) відбулася публічна демонстрація фільмів, знятих «кінескопом» на Одеському іподромі: «Вершник» і «Метальник списа».

9 січня 1894 р. на IX з’їзді дослідників природи та лікарів Російської імперії у Москві Й. Тимченко за допомогою свого апарату демонстрував зображення на екрані. Учасники з’їзду схвально сприйняли апарат Тимченка й висловили подяку винахіднику, але ніхто не подумав апарат запатентувати. «Кінескоп» Й.Тимченка досі зберігається в запасниках Політехнічного музею в Москві. Йосип Андрійович був настільки захопленим своїми справами в майстерні Одеського університету, що мало звертав уваги на «другорядний» винахід. Він розробляв устаткування для лабораторій, обсерваторії університету, сконструював автоматичну телефонну станцію, хірургічні інструменти для операцій на очах.

40 років роботи в університеті – і злидні наприкінці життя. Колишній кріпак звернувся до радянського уряду з проханням повернути йому власний дім і майстерню, та робітничо-селянська влада відмовила «буржуєві».

20 травня 1924 р. у бідності упокоївся 72-річний український механік-винахідник, першовідкривач кіно Тимченко Йосип Андрійович.

Юрій Чернявський на основі документальних матеріалів написав сценарій кінострічки “Стук входящего”, де змалював українського патріота Йосипа Тимченка.

Ганна ЧЕРКАСЬКА