Феєричні свята у Замку-музеї Радомисль

Замок-музей Радомисль – чудове місце, де гармонійно поєднані природа, мистецтво, старовинна архітектура, духовна краса та історія всього у 100 кілометрах від Києва. Фото з цим казковим Замком, заплетеним виноградом, на фоні водоспадів, маленьких острівців, милих янголят ХІХ ст. та вишуканого музею ікон є у соцмережах багатьох людей в Україні та за кордоном.<\\i>

Щороку «Замок-музей Радомисль» стає платформою для проведення унікальних культурних заходів Всеукраїнського та міжнародного масштабів. Засновниця Замку Ольга Богомолець намагається привернути увагу суспільства до розвит-ку культури, мистецтва, сучасних українських фешн-брендів та мистецтва національних спільнот.

Справжнім святом української краси є етно-фешн-шоу «Аристократична Україна». Цього року в ньому взяли участь понад 150 моделей. Ними стали українські успішні бізнес-вумен (рекордна кількість в Україні!), мами, бабусі, а також жінки, які втратили чоловіків, синів, братів у війні на сході України. На «подіумі» (полотняній доріжці, витканій нашими прабабусями) були продемонстровані стилізовані репліки історичного вбрання від Наталії Сиворакши та проект «Гадяцька сорочка» від «ZETA atelier». Вражаючими виявилися також колекції сучасного модного одягу з етно-мотивами від дитячих театрів моди з Житомира та Полтави.

Сучасне модне вбрання та аксесуари продемонстрували популярні українські торгові марки — «Синій льон», дизайн-студії «Яворина», майстерні вишивки стрічками «ГарнаЯ», фешн-студії «Афродіта», бренд «Maruna BY Maria», дизайнеи Світлани Сачвельєвої, ательє Elesel, вишиванки від Gloria UA, віночки від Надії Козаченко, Нати Гладій, Світлани Галайчук, Лілії Тицки. Модельєри не просто показували вбрання, а й змагалися за пам’ятні нагороди. Головними з них був Приз глядацьких симпатій. Протягом трьох годин глядачі занурилися у справжню модну феєрію – від епохи княгині Ольги до етно-джинсу 21 ст.

Яскравим і колоритним став також цьогорічний Міжнародний фестиваль культурної дипломатії «Via Regia Україна». «Via Regia» – це старовинний шлях, що пролягає від Східної до Західної Європи через вісім сучасних європейських країн. Сьогодні цю назву носить також культурний проект Ради Європи. Фестиваль з однойменною назвою не випадково започаткований у «Замку-музеї Радомисль». Адже шлях Via Regia тисячу років тому проходив через це місце.

За словами засновниці й організаторки фестивалю, Ольги Богомолець, цей захід покликаний сприяти налагодженню міжнаціональних відносин, вихованню толерантного суспільства, збереженню і зближенню культур Європи та світу. Учасниками фестивалю стали посольства Литви, Аргентини і Бельгії в Україні, а також Африканська Рада в Україні. Литовські танці у національному вбранні, запальне аргентинське танго, африканські співи та майстер-клас з танцю, цікаві і повчальні бельгійські комікси на тему прав людини, смачні бельгійські вафлі, українське пиво й справжні шляхетні панянки часів бароко створили неймовірний вир емоцій. Гості фестивалю кожні десять хвилин переносилися в різні країни та різні епохи, відчували на дотик, зір, аромат та смак кожну культуру.

Феєричні свята у «Замку-музею Радомисль» завжди насичені новим досвідом, знаннями, почуттями та, звісно, чудовою можливістю попов- нити свій фотоальбом!

Аліна ТРЕТЯК, директор Музею українських домашніх ікон та старожитностей «Душа України»<\\i><\\b>