ЩАСТЯ БЕЗ КОРДОНІВ

Напевно, немає у світі людини, яка б не хотіла бути щасливою, або ж відчувати такий стан, при якому присутнє почуття найбільшого внутрішнього задоволення своїм власним буттям. Найяскравіші його відчуття ми переживаємо поряд з дітьми, коли бачимо в їхніх очах веселі іскорки радості

Протягом останніх років 20 березня у нас, на Батьківщині, стало гарною традицією святкувати Міжнародний день щастя у дитячому колі. Спочатку це були діти співробітників, діти й онуки ліквідаторів-чорнобильців, афганців, а потім з’явилася категорія дітей, батьки яких загинули, або несуть службу у зоні АТО.

Започаткував таку добру і позитивну традицію Владлен Лепський, головний лікар Черкаського обласного центру МСЕ Черкаської обласної ради, Герой Чорнобиля, благодійник і меценат.

Цього року в комунальному закладі, як і в попередні роки, відбулося яскраве дитяче свято, де і діти, і дорослі відчули справжнісіньку атмосферу щастя, а Владлен Володимирович, перебуваючи в цей час за межами України, залишився вірним традиції та разом з рідними і друзями зумів організувати і провести чудовий інтернаціональний захід, де були присутні діти з різних країн. Адже для щастя не існує ні кордонів, ні мовних бар’єрів, неважливий соціальний чи будь-який інший статус.

Ідея проведення свята в Іспанії з’явилася під час підготовки і проведення свята в Україні. В якусь мить Владлен Володимирович спитав: а що нам заважає провести тут, в Іспанії, такий же захід?! І справді, що? Ми могли підготувати і провести свято, але де знайти головних діючих осіб, де взяти таку кількість дітей?

За підтримкою звернулися до місцевого Ротарі клубу – організації, яка займається благодійними справами вже 25 років. Члени клубу – місцеві мешканці: представники бізнесу, юриспруденції, освіти, медицини, люди, які вболівають за своє місто та докладають зусиль, щоб життя в ньому було комфортним і приємним. Перше знайомство з ротарійцями відбулось у травні минулого року, на святкуванні 25-річчя клубу, куди нас запросила в якості гостей наша співвітчизниця Ксенія, яка проживає понад 10 років в Іспанії. Жінка має власне юридичне бюро, вільно володіє 5 (!) мовами, веде надзвичайно активну соціальну і громадську діяльність.

На даний час обіймає посаду «майстра церемоній» у Ротарі, знаходить можливості та організовує відпочинок для дітей із зони АТО на території Іспанії, надає юридичну підтримку, знаходить небайдужих меценатів, допомагає і матеріально, і морально, і фізично – вириває у надто щільному робочому графіку декілька годин, щоб самостійно відвезти цих діток в цікаве місце та провести з ними деякий час, або просто забирає їх у свій будинок, де вони бавляться з її власною донькою та смакують домашніми ласощами. Отже, потрапивши на свято, ми мали унікальну, як для нас, можливість завітати в інше середовище, та спостерігати святкове дійство у приємній, невимушеній атмосфері. Восени нас запросили на засідання, де розглядалися проблеми медичні і соціальні, та як цьому сприяє місцевий клуб Ротарі.

Тож, сподіваюся, що члени клубу були не сильно здивовані, коли на чергове засідання знову завітали ми, а коли почули нашу ідею, побачили фото проведення минулих свят – були приємно вражені і пропонували допомогу, але нам було потрібно, щоб за сприяння клубу на свято потрапили діти, які найбільше потребували його. Ми надрукували і передали запрошення, зайнялися підготовкою. Дуже приємно було бачити на святі талановитих вихованців музичної школи, які вражали віртуозною грою на духових музичних інструментах.

А ще надихало, що до організації свята долучилися всі члени родини, друзі і знайомі, яких ми знайшли далеко від дому, і кожен намагався передати частинку свого тепла, добра, щастя... Сподіваємося, що нам вдалося.

Леся ЛЕПСЬКА