ОДИН ДЕНЬ У ПАРИЖІ

Весна цьогоріч свої перші несміливі цнотливі кроки по столиці зробила під музику віртуоза-скрипаля Святослава КОНДРАТІВА. Він – з тих митців, яким вдається вихопити із коловороту подій нашого плинного та нестримного часу, мить, якимсь чарівним способом перетворити її в мелодію, а та вже, не знаючи меж, вільно і просторо здійматиметься то над магічними норвежськими фьордами, то над дюнами вічної Сахари, то в прозорому морському ефірі Венеції, то в колоритній Буковині…

Святослав з дитинства зрозумів, що музика надзвичайно серйозна справа, і щоб доторкнутися до її таємничої глибини, потрібно вчитися ґрунтовно і наполегливо. Спершу закінчив Львівську спеціалізовану музичну школу ім. Соломії Крушельницької для особливо обдарованих дітей, пізніше – Львівську музичну академію ім. М. Лисенка.

Музика відкрила двері у широкий світ. Побував на всіх континентах, з етно-проектом об’їздив всю Америку й Канаду, в супроводі симфонічного оркестру його композиції звучать у найбільших містах України.

Цього разу маестро Кондратів привіз до Києва програму, яка народилася в не менш романтичному місті, як наше, – Парижі.

– Приземлилися, після зйомок в одній із країн, в Парижі, – розповідає пан Святослав, – де мали провести один день. Почали думати, як продуктивно використати цей час. Наш чудовий директор Людмила Шорошева, яка завжди тримає руку на пульсі, сказала, що немає чого байдикувати, починаємо знімати. А мені майже наказала негайно писати композицію про Париж. Я написав і досить легко. Це не дивно, адже у мане давня любов з містом кохання.

Коли ще навчався у Львові, то вчителька французької казала, щоб вчили мову. Можливо, колись побуваєте в Парижі. Ніхто в це не вірив. Але життя таке незбагненне і фантастичне, а зорі інколи складаються так непередбачувано, що все можливо. Париж так надихнув, що коли приїхав вже в Україну, то написав ще три композиції. Отже, було вже чотири композиції, які і стали основою програми «Один день у Парижі».

Святослав Кондратів зізнався, що його мотивує життя.

Життя, на переконання скрипаля, – це певний виклик. Коли сприймати його саме, то все буде нормально.

Зал Українського дому, де проходив концерт, був переповнений. Квіти, щирі посмішки, відкриті серця - все скрипалю.

Не оминули увагою цей захід і ЗМІ. Редактор відділу культури і мистецтва телеканалу «Зоряний», супер популярна тележурналістка Олена Царенко відзначила, що маестро знову вразив новими гранями свого таланту, пошуком цікавих форм і сенсів.

І все ж, краще один раз побачити і почути, ніж прочитати. Хай навіть у такому журналі, як «ГЕТЬМАН».

Знову мріяв про Париж Ігор КРАВЧУК