Костянтин ІI Острозький

Великі історичні події виставляють наперед великих людей

Великим історичним мужем, провідником українського народу в найжорстокіший час був князь Костянтин Острозький, який упокоївся в суботу, 24 лютого 1608 р.

Він був дитям великого кохання Лесі Слуцької та Костянтина Острозького, тому мати й дала синові батькове ім’я (у народі – Костянтин ІІ). Констянтин-Василь Острозький був найбільшим після короля землевласником Речі Посполитої: він отримав у володіння величезні маєтності на Волині, Київщині, Поділлі, Галичині, в Угорщині та Чехії; йому належало 80 містечок і 2760 сіл; річний прибуток князя перевищував 19 мільйонів злотих.

Князь був православним та користувався руською (мовою Русі), знав десяток чужих мов. Він власним коштом заснував в Острозі греко-слов’яно-латинську колегію (звану також академією), перший на східнослов’янських землях навчальний заклад європейського типу. Найшанованішими в академії були богослови й філологи Герасим Смотрицький та його син Максим (Мелетій), церковні полемісти Іван Вишенський і Василь Красовський, письменник і вчений Дем’ян (Даміан) Наливайко, старший брат Северина Наливайка – сотника надвірної корогви князя Острозького, легендарного ватажка козацького повстання 1595–1596 pp. З Острозької академії вийшов славний гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний. У 1575 році Острозький запросив Івана Федорова для організації друкарні в князівській резиденції. кн. Острозький заснував дві друкарні, в місті Острозі та в містечку Дермані, завдяки чому світ побачило більше 20 видань, у тому числі перший повний текст Біблії слов’янською мовою 1580 року.

Костянтин Острозький матеріально утримував понад тисячі храмів. У Києві за кошт князя були відновлені Кирилівський і Межигірський козацький монастирі, досягла розквіту Києво-Печерська лавра, були споруджені церкви Миколи Доброго й Різдвяно-Предтечинська на Подолі.

Острозький був одружений із Софією Тарнавською, дочкою Яна Тарнавського, великого коронного гетьмана. Мали вони п’ятеро дітей: Януш, Єлизавета, Катерина, Костянтин, Олександр. Через чотири тижні після народження Олександра 1 липня 1571 р. 36-річна Софія Тарнавська померла.

Похований Костянтин ІІ Острозький у крипті Богоявленської церкви в Острозі.

Ганна ЧЕРКАСЬКА