ЕПОПЕЯ СТРАЖДАНЬ, БОРОТЬБИ І ПЕРЕМОГИ

Мені потрапила до рук унікальна книжка, книжка-епопея – «Канів у другій світовій війні», авторами якої є професор, краєзнавець з Черкас Владлен Лепський та Іван Буренко – дитина війни, нині викладач Канівського училища, дослідник історії та культури Канівщини. Я хотів придбати ще декілька примірників для знайомих, але в редакції мені пояснили, що вона вий-шла маленьким накладом, який можна швидше вважати пілотним. Насправді, друге доповнене видання, до яко-го ввійдуть і факти, яких немає і в пілотному варіанті, – тільки готується. Але переконали, що його вихід – справа найближчого часу. Будемо сподіватися.

Я цікавлюся історією. І хоча щойно закінчив школу, і готуюся до вступу до університету – книжка захопила, і я прочитав її на одному диханні, і своїми враженнями хочу поділитися з читачами.

Книжка «Канів у Другій світовій війні» присвячується Каневу, шановним ветеранам-фронтовикам та вчителю-краєзнавцю, мешканцю Канева з 1953 року, патріотичній, освіченій, допитливій людині – Адольфу Міхалевичу. Друга світова війна засіяла всю Україну мальвами, що є символом пролитої крові і втрат. Минуло вже не одне літо з часів того лихоліття, що косило український цвіт і випалювало землю до попелу. Пам’ять про ті події поступово стають тільки історичним фактом. На жаль, вже мало залишилося наших дідів та бабусь, які були свідками й учасниками тих подій, вони покидають цей світ із своїми спогадами про ті страшні часи. Ми втрачаємо велику частину нашої національної спадщини, свідомості й історії.

Саме тому автори книжки «Канів у Другій світовій війні» Владлен Лепський та Іван Бурейко талановито дослідили й описали ті жахливі роки життя українського народу під час оборони, відступу радянських військ, нацистської окупації та визволення від ворогів-загарбників. У книжці «Канів у Другій світові війні» проник-ливо описана історія простої людини у складних обставинах воєнного лихоліття.

Цей твір є своєрідним реквієм за всіма мешканцями Канева та Канівщини, які мимоволі були втягнуті в пек-ло війни і загинули. Герої книжки не говорять складними реченнями, витонченими фразами, а все природно, як було. Одним з головних успіхів авторів є те, що вони зуміли показати ті жахливі події, нелюдські обставини очима звичайних простих людей через їхні щоденники, листи, світлини, спогади. Усі воєнні події, що прокотилися Канівщиною, широко й об’єктивно показані. Важливим є те, що в книжці вміщено багато достовірних статистичних даних: списки розвідників, бригад, партизанських загонів тощо.

Ці спогади допоможуть сучасникам відчути та зрозуміти почуття наших пращурів, глибше дізнатися про минуле свого краю й пройнятися долями простих людей, життя яких обпалене війною. Своїм твором автори зуміли донести до нас страшну та шокуючу правду про найкривавішу війну в історії людства.

Видання є посланням сучасникам з далеких років Другої світової, яка для нас стає вже призабутою історією. В цьому її актуальність. Водночас, книжка не є сухим викладенням фактів – вона сповнена болю, страждань, розпачу і водночас рішучості, мужності і самопожертви простих громадян невеличкого району, але святого для кожного українця. Все це теж, безперечно, можна зарахувати до успіху авторів. Як самі вони зазначають: «Поєднання подій, що відбувалися у часи лихоліття в нашому місті, в єдину розповідь, показ суперечностей, які виникали у роки великих потрясінь, – мета книжки».

Будь-який океан складається з безлічі крапель. Так і в цьому виданні – долі окремих людей зливаються у величну епопею, де є все, – страждання, віра, надія і перемога.

Не існує в жодній мові слова, яке б повністю оцінило героїзм народу. Життя в нелюдських умовах, рішучість, з якою йшли на смерть, – усе це ми повинні пам’ятати. А ще усвідомлювати, що людське життя – найцінніший скарб, який ніхто не має права забирати. Ні тоді, ні тепер...

Читач Артур ГМИРЯ м. Київ