Зимова феєрія в Немиринцях

Святкова зимова феєрія в селі Немиринцях, що на Житомирщині, присвячена дню Святого Миколая, Новому року та Різдву Христовому, об’єднала всю Україну. Сюди приїхали гості зі Слобожанщини, Вінниччини, Київщини та з багатьох інших областей нашої великої держави. Час ніби зупинився. Всі турботи і проблеми, яких вистачає як у державі, так і в кожного з нас – того дня відступили.

Особливо були радісні і задоволені немиринчани. Ще б пак, – їхнє село стало культурним центром України. І школярі, і дорослі щиро вдячні організатору цього дійства, своєму славному земляку Павлу Івановичу Жебрівському, депутату багатьох скликань, у свій час голові Житомирської обласної держадміністрації. Героїчною сторінкою в біографії Павла Жебрівського став буремний час, коли він три роки поспіль очолював Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію.

Шанує Павло Іванович своєї рідне село та своїх земляків, і вони йому відповідають теж повагою і любов’ю. Потрібно було бачити як щиро, з якою радістю його зустрічали і дітлахи, і дорослі.

Мимоволі на гадку спадає думка: от, якби всі успішні люди стільки вкладали в малу батьківщину, – тоді й Україна була б іншою.

Звертаючись до односельців, Павло Іванович Жебрівський зазначив, що головне – це надія в серці кожного з нас. Надія на краще життя і благополуччя, надія на успіх і розквіт нашої Держави України.

– Мені приємно, – продовжив він, – що Немиринці розвиваються і є прикладом гідності і не тільки для Ружинського району, а й усієї держави. Наше село – найкраще, найсучасніше і надзвичайно перспективне. Запевняю, що попереду нас чекає неймовірне життя, прекрасне, чудове і все у нас буде добре.

Філя Іванівна Жебровська, голова правління – генеральний директор ВАТ «Фармак», меценат і благодійниця теж привітала односельців зі святами і висловила радість, що в парку біля ялинки зібралося стільки гарних людей.

– Старші пам’ятають, – зазначила Філя Іванівна, – що за наших часів такого не було. Нам забороняли відзначати свято Миколая, колядувати і щедрувати. Радію, що ми можемо долучитися до тих традицій, які є і будуть розвиватися в нашій рідній Житомирщині, в нашій рідній Україні.

Захід організований був на професійному рівні. З усього було зрозуміло, що готувалися до нього довго і ретельно.

Ми поспілкувалися з автором ідеї, керівником проекту заслуженим журналістом України – Тетяною Романовською.

Вона розповіла, що режисер театралізованого дійства «Різдво в Немиринцях» – заслужений журналіст України, режисер Житомирського обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Кочерги – Петро Авраменко, захоплення у присутніх викликав Житомирський муніципальний естрадно-духовий оркестр «Сурми Полісся» (диригент та художній керівник – Ростислав Хом’як), зачаровували майстерністю гурт «Намисто», народний художній колектив Шоу-театр «Клем», (художній керівник – Ігор Суржан), захоплено аплодували заслуженим артистам України Яніні та Олександру Яремчукам.

Вела програму – заслужена артистка України Марина Демб. Брали участь у дійстві артисти Житомирського обласного українського театру Імені Івана Кочерги Олена Заведія, а в ролі Святого Миколая виступив Андрій Глушук.

– На всі свята запрошуємо професійних акторів, щоб глядачі, особливо діти, бачили і чули професіоналів. Павло Іванович, – продовжила Тетяна Романовська, – приділяє велику увагу культурному життю села.

На Покрову Пресвятої Богородиці, ми запросили Поліський ансамбль пісні і танцю «Льонок». Перед Новорічними святами –13 грудня – ми проводили «Андріївські вечорниці». Намагалися не відходити від фольклору. Участь брали школярі і молодь Немиринців. А вже 29 грудня, чи не вперше в Немиринцях, відбувся Новорічний бал. Зал був заповнений молоддю села, студентами, які приїхали додому на новорічні і різдвяні свята, старшокласниками та молодими сім’ями.

Активну участь в організації бере голова Немиринецької сільської ради Володимир Дмитрович Сіротка. А грунтується все на ДП «АГРОФІРМА «НЕМИРИНЕЦЬКА», – директор Микола Кульчицький і ДП «АГРОФІРМА «ЯН» ПП «ЯН»,– директор Сергій Бржицький.

Враження у людей від передноворічних заходів чудове. Прекрасно оформлена ялинка. Світлодіодні лампочки, виготовлені житомирською фірмою, а в Будинку культури все оформлення було виготовлене руками учнів школи.

Школа має чудовий хор – це тридцять п’ять учнів четвертого–десятого класів. Є і вокальний народний колектив «Немиринчанка». Немиринці задають тон усьому району. – Хотіла б згадати, – продовжила Тетяна Романовська, – Житомирський коледж культури і мистецтв імені Івана Огієнка. В ньому є факультет хореографії. Це той факультет, який забезпечує нам «Купальські роси», які ми проводимо 6 липня. На «Купальських росах» в минулому році було понад 60 тисяч людей 27 послів і представники Міністерства закордонних справ. Так, що про нас знає і світ.

Готуються вони дуже ретельно. Репетиції розпочинають з лютого місяця, для того, щоб виступити влітку. Ми домовилися з директором коледжу, до речі, він також з Ружинщини – це Микола Петрович Покропивний, що балетмейстри,-студенти коледжу, на практику приїдуть до Немиринців. Будуть тут жити і викладати, навчати дітей.

– Це я недаремно згадала, оскільки у планах є створення в селі балетної студії, але перші кроки будуть ось такі, – захоплено продовжила Тетяна Романовська. – Це дуже гарно було сприйняте і дітьми, і батьками. З інших сіл теж планують доїздити до нас на навчання в балетну студію.

А ще плануємо до початку весняних робіт силами мешканців села поставити виставу. Після зимових свят розпочнемо репетиції. Вистави користуються великим успіхом у людей. Хочу згадати, як на День села, що у вересні, проводили конкурс «Краща садиба». Поїхали селом – то одна садиба краща за іншу. І тепер сільська рада розробляє положення, за якими критеріями оцінювати кращу садибу.

Ще хуртовини надворі і зима за вікном, а ми вже думаємо про весну. У нас посаджено 36 сакур і 42 магнолії і цієї весни буде перший рік їх цвітіння. Коли вони розквітнуть, ми маємо провести fashion-захід.

Побачивши все і послухавши захоплених мешканців села й організаторів заходу, природним звучить вислів Павла Жебрівського:

«Поруч з такими культурними центрами, як Київ, Львів, Одеса, – мають стати Немиринці, як культурна Мекка, як символ відродження українства, наших традицій, звичаїв, обрядів, усвідомлення і розуміння малої Батьківщини, бо саме серед такої чудової природи і формується загадкова українська душа».

Ганна ГОРЮК