БЕРЕМО НА СЕБЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ…

Олександр ЧОРНИЙ:

БЕРЕМО НА СЕБЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ…

Нещодавно в Черкаській області створено обласний осередок Української партії «Зелена планета», який очолив молодий підприємець з Умані Олександр ЧОРНИЙ.

Про те, які завдання ставить перед собою новостворена ланка цієї політичної сили, йдеться в інтерв’ю, яке дав нашому часопису її ватажок.

– Пане Олександре, чому ви, молодий політик, обрали саме партію «Зелена планета»?

– Мої симпатії до Української партії «Зелена планета» пояснюються досить просто – ця політична сила поставили собі за мету боротися за майбутнє планети Земля, збереження на ній повноцінного життя. У першу чергу, мається на увазі ефективне вирішення екологічних проблем, тобто недопущення подальшого забруднення територій, водойм, повітря. Іншими словами, усього того, що оточує людину, – довкілля.

Проблема екологічної безпеки носить нині планетарний характер. Отже, дуже важливо, щоб кожен починав її вирішення з себе, свого будинку, вулиці, міста, регіону, країни…

Тільки за такої умови ми, справді, дихатимемо чистим повітрям, споживатимемо цілющу воду й вирощуватимемо продукти на родючих землях. А від цього, зрештою, залежить і здоров’я нації, і наше майбутнє.

– Не секрет, що одним з реальних шляхів здійснення своїх програмних завдань є участь політичної сили в діяльності влади. Чи означає це, що ви братимете участь у найближчих виборах до місцевих рад?

– Звісно, ми ставимо перед собою таке завдання – на всіх рівнях балотуватимемося в органи місцевого самоврядування, щоб там активно вносити пропозиції і домагатися неухильного вирішення невідкладних питань екологічного характеру.

– Щоб домогтися цього, потрібні не тільки підтримка громадян, але і люди, здатні вирішувати ці питання. Вони у вас є?

– На вибори йдемо молодою, але амбітною командою. Якихось особливих критеріїв відбору до неї немає. Головним чином це – однодумці, справжні фахівці своєї справи, які знайшли себе в житті і самореалізувалися, а також активна студентська молодь.

Переконаний, коли прийдемо у владу, зможемо не тільки успішно відстоювати екологічні питання, але й пропонувати конкретні шляхи їх вирішення. Таким чином, беремо на себе відповідальність за долю майбутнього.

– Ви мешкаєте в Умані. Що, на ваш погляд, необхідно зробити, щоб оздоровити екологічну ситуацію в місті?

– Насамперед тут гостро стоїть проблема сміттєзвалища. Попри те, що вже років із двадцять воно закрите, сюди продовжують масово звозити різні відходи.

З іншого боку, Умань визначний культурний центр України. Ви знаєте, що тут знаходиться така перлина, як Національний дендрологічний парк «Софіївка» – пам’ятка краєвидного типу світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII – першої половини XIX століть, де росте понад 2000 видів дерев і кущів. Це – чудове місце відпочинку.

Щорічно його відвідують близько 500 тисяч людей.

Крім того, тут знаходиться могила цадика Нахмана. Тож до Умані щорічно з’їжджаються тисячі паломників-хасидів. А ще в місті функціонують п’ять вишів.

Саме ця обставина спонукає до здійснення великої роз’яснювальної роботи серед населення, починаючи з сім’ї, дошкільного закладу, з метою дбайливого ставлення до навколишнього середовища. Оскільки ми задекларували себе європейською країною, то й європейські цінності маємо сповідувати неухильно. Одна з них – дотримання чистоти й порядку у нашому домі, запобігання забрудненню довкілля, забезпечення екологічних норм у суспільстві.

Тільки за таких умов, коли людина живе в тісній гармонії з природою, вона має перспективу, упевненість у завтрашньому дні. Тож маємо достукатися до серця кожного, спільно творити добро, негайно виправляти допущені помилки, вживати радикальних заходів для усунення недоліків. В цьому – запорука твердої упевненості у майбутньому, здоров’я суспільства, збереження повнокровного життя

Коментар члена Ради з екологічної безпеки, члена-кореспондента Академії наук України, голови правління благодійного фонду «Древляни» Валерія ЧОРНОГО:

– Ще коли започатковували роботу, наш Благодійний фонд «Древляни», одним з напрямів діяльності визначив підтримку здорового способу життя, дотримання екологічних правил.

Адже лише сліпий може не помітити, як останнім часом своїми бездумними діями людина завдає непоправної шкоди оточуючому середовищу. Так, у гонитві за надприбутками окремі ділки і можновладці не зупиняються ні перед чим.

Про жахливі наслідки навіть не замислюються. Гадають, що якщо родини їхні переїхали у комфортабельні і затишні куточки Європи, то наслідки екологічних катастроф в Україні, до скоєння яких вони «доклали рук», до них туди не докотяться. Глибоко помиляються, адже в природі все регулюється. Тому з часом наслідки порушення екологічного балансу в одному місці, обов’язково відгукнуться бідами в іншому. Замість того, щоб утікати з насиджених місць у благополучні місця планети, краще бути дбайливим господарем у рідному краї, турбуватися про матінку-природу, берегти й примножувати її багатства.

Для прикладу, повернемося до питання уманського сміттєзвалища. Хіба треба багато розуму і сил, щоб його упорядкувати, технологічно правильно здійснити тут рекультивацію. Але чомусь ні в кого до цього не доходять руки, ніхто не бажає вирішити назрілу проблему, Навпаки, вона з кожним роком ускладнюється.

Прикро вражають несвідомі дії окремих горе-керівників підприємств, які спонукають своїх підлеглих до скоєння протиправних дій. Як наслідок – наче гриби після дощу, ростуть купи сміття у лісосмугах, ярах, балках, приміських територіях. І нікому до цього немає діла. Жодного разу порушників не затримали і не притягнули до відповідальності. Навпаки, спостерігаючи за безкарністю, все більше число громадян долучаються до цього ганебного процесу забруднення довкілля.

Як на мене, слід негайно розгорнути серед громадян на місцях, у першу чергу, дітей та молоді, масово-роз’яснювальну роботу з метою недопущення порушення норм екологічної безпеки.

Приведу промовистий приклад: якось до нас приїхали шейхи з однієї із арабських країн. Вони захоплювалися чудовими ландшафтами, заявляли, що, маючи таку красу, багатства, мало гордитися ними, їх треба берегти для прийдешніх поколінь. Натомість, усе це ми занедбали. Мало хто, на жаль, замислюється над тим, що передасть у спадок своїм дітям й онукам.

А це все вже з поняття психології, менталітету людини, який мало змінився за роки незалежності. Наша байдужість, пасивність в черговий раз була продемонстрована під час проміжних виборів народного депутата України по 205 виборчому окрузі міста Чернігова. Вкотре вже замість справжнього волевиявлення, долю мандата вирішили підкуп, гречка, шантаж, маніпуляція, адмінресурс…

Звісно, можна обдурити людей черговою подачкою, але ж не обдуриш навколишній світ. Саме тому слід негайно взятися за відновлення природного балансу. Якщо суспільство це усвідомить, – ситуація докорінно поліпшиться. Скажімо, фахівці підрахували, що якби ми як аграрна держава вміло і правильно розпоряджалися наявними ресурсами, то могли б отримувати щороку щонайменше 50 мільйонів тонн відходів сільгоспвиробництва, яке можна використати для виробництва альтернативної енергії, що дасть змогу стати енергонезалежною державою.

Отже, перед нами стоїть важливе і відповідальне завдання – дійти до розуму і серця кожного співвітчизника, докорінно змінити його психологію. Тільки в цьому ключ до успіху, тільки за таких умов реалізуємо програму, спрямовану на зростання науково-технічного процесу, впровадження економічно обґрунтованих й ефективних технологій, здатних забезпечити людству розквіт і екологічну безпеку.

Спілкувалася Галина УМАНСЬКА