З ОДЕСЬКОЇ МИТНИЦІ ХОЧЕМО ЗРОБИТИ ЗРАЗКОВО-ПОКАЗОВУ!

Костянтин ЛІКАРЧУК:

«З ОДЕСЬКОЇ МИТНИЦІ ХОЧЕМО ЗРОБИТИ ЗРАЗКОВО-ПОКАЗОВУ!»

Питання протидії контрабанді підакцизних товарів в південних регіонах України обговорювалися 4 червня в Одесі. Зустріч відбулася за ініціативи СБУ, в ній взяли участь співробітники Державної фіскальної служби, представники ЗМІ та бізнесу.

Одним з приводів стала недавня історія конфіскації 110 контейнерів сигарет на суму 250 мільйонів гривень. Такий захід у форматі дискусії проводиться періодично, в народі його називають «антикорупційний форум».

Боротьба з корупцією – нині основний напрямок роботи керівництва митниці. Таким його бачить призначений місяць тому на посаду заступника Глави ДФС України Костянтин Лікарчук. За його словами, нинішньої правової бази цілком вистачає для нормального функціонування відомства: «Це не законодавче питання, потрібно просто забезпечити, щоб всі держструктури працювали на державу».

Вже найближчим часом будуть вирішуватися найбільш нагальні проблеми митниці, поновлюватися транзитні можливості південних воріт країни і проводитися рішуча боротьба з корупцією. Адже за три місяці, відведених прем’єр-міністром з травня, найважливіше зробити реальні кроки саме в антикорупційній царині.

Головний митник країни Костянтин Лікарчук так визначив пріоритети роботи на найближчий час: «Поч- немо з перевірки вантажів за найменуваннями і за вагою, щоб розібратися, хто обманює державу і кого карати. Створимо рівні умови для всіх операторів».

Також усім бізнесменам було запропоновано починати працювати, возити вантажів якомога більше, але при цьому не обманювати державу. Очільник української митниці зазначив, що відкритий до діалогу з бізнесом.

До призначення нового керівництва Одеської митниці було вирішено поставитися більш виважено, тож імен поки що названо не було. Як зазначив Лікарчук, «ми перебуваємо в процесі узгодження нового керівництва і нової команди, але так само збираємося максимально використовувати наявний ресурс, який не був задіяний в достатній мірі. Йдеться про людей, які готові працювати на державу і сподіваюся, що дуже скоро ви побачите результат цієї роботи».

Окрім подолання внутрішніх проблем та боротьби з корупцією, основним завданням митниці лишається збільшення надходжень до державного бюджету. Нині левову частку надходжень до казни дає саме митниця. Водночас, Лікарчук ці цифри тільки з роботою служби не пов’язує. За його словами, зокрема, через військові дії на сході України, економічну та фінансову кризу, запровадження імпортного збору за різними категоріями товарів імпорт знизився на 30–40%. Головний митник констатує: “Ситуація в цілому незадовільна, зростання багато в чому пов’язане з девальвацією”.

Так само Костянтин Лікарчук назвав Одесу однією з найскладніших областей в Україні. Але саме з одеської митниці обіцяв зробити зразково-показову і перебувати в місті скільки потрібно, а не наїздами.

Прес-служба Державної фіскальної служби України