ВИПОВНИЛОСЯ 20 РОКІВ МГО «ЗЕМЛЯЦТВО ЖИТОМИРЯН»

Житомирщина – чудова поліська земля, край жита і миру, трудівників-житичів і титанів. Бо ж саме звідси пішли у широкий світ академік Сергій Корольов, поетеса Леся Українка, всесвітньовідомі письменники Володимир Короленко, Джозеф Конрад, який писав для дітей Всеволода Нестайка, поет-академік Максим Рильський, відомий професор, український фармацевт Віктор Трохимчук, видатний учений, громадський діяч Іван Огієнко, піаніст Святослав Ріхтер, оперні співаки Павло Кармалюк, Євгеній Червонюк, класик української музики Борис Лятошинський, композитори Олександр Стецюк, Сергій Жуков, Анатолій Белошицький, Станіслав Ольшевський, Сергій Ярунський, Віталій Вишинський і, звичайно, перший голова Національного банку України, Герой України Володимир Матвієнко. Тут жили і творили письменники Оноре де Бальзак, Михайло Коцюбинський і Олександр Купрін, драматург Іван Кочерга і кінорежисери Олександр Довженко, Тимофій Левчук, композитори Віктор Косенко та Михайло Скорульський, видатний український поет, громадський діяч Максим Вадимович Печерський, а ще Вадим Крищенко, Ніна Матвієнко, Олександр Омельченко, Семен Поташник…

Багато вихідців з Поліського краю нині мешкають і плідно працюють в ім’я Батьківщини у столиці України.

Саме вони були першими, хто об’єднався в Києві за земляцьким принципом, створивши 14 березня 1995 року громадську «Земляцтво житомирян», яке 2000 року отримало статус міжнародної громадської організації. Відтак, «Земляцтво житомирян» є найстарішим земляцтвом в Україні.

…Наприкінці травня у приміщенні київського Будинку вчителя відбулося урочисте зібрання, присвячене 20-річчю земляцтва.

Почалося дійство виконанням Гімну України.

Потім з вітальним словом до присутніх звернувся президент Міжнародної громадської організації «Земляцтво житомирян» Сергій Войтенко.

У своїй промові він наголосив, що організація була зареєстрована першою в Україні у Міністерстві юстиції 23 червня 1995 року, розповів про діяльність земляцтва за останні 20 років, здобутки і перспективи.

Теплим словом Сергій Войтенко відгукнувся про ініціаторів створення організації – засновника і першого голову МГО «Земляцтво житомирян» Валентина Острожинського та першого віце-президента Анатолія Бачинського, своїх попередників-президентів земляцтва Сергія Рижука, Сергія Мельника та Павла Жебрівського, подякував за їхню одержимість і послідовність, побажав довголіття, здоров’я, благополуччя, плідної праці як в ім’я країни, так і малої батьківщини.

Виступаючий з гордістю повідав про відомих людей краю, Героїв України, видатних особистостей, велику й конструктивну роботу громадської організації. Зокрема, налагоджена тісна співпраця з місцевою владою на Житомирщині, партнерами з інших областей країни, відкриті представництва у Білорусі і Російській Федерації, що мають міжнародний статус, на черзі створення такого представництва у США.

Нині, за словами Сергія Войтенка, у міжнародній громадській організації налічуються 700 вихідців з Житомирщини. У кожного з них своя доля, свій життєвий шлях. Земляцтво має представництво у регіонах. І хоча його члени різняться за віком, фахом, політичними уподобаннями, усіх їх міцно єднає головне — підтримка мешканців Житомирської області та вихідців з неї. Бо всі вони хочуть бачити Житомирщину високорозвиненою областю, у якій люди живуть у добрі, злагоді та достатку.

ВАГОМИМ і потужним став виступ Героя України, економіста зі світовим ім’ям, професора, поета-пісняра Володимира Матвієнка:

– Дякую організаторам за цей чудовий захід. Він дуже потрібний, особливо зараз, коли над країною нависла смертельна небезпека, викликана подіями на Донбасі. На мою думку, саме там зараз вирішується доля України. І я гордий того, що наші воїни-земляки є одними з найкращих на передовій, з честю і гідністю боронять рідну землю.

Крім того, наша зустріч має також велику об’єднавчу силу. Наш край дав світові багато великих історичних постатей: від князя Володимира-хрестителя до конструктора космічних систем Сергія Корольова. Ці люди зробили великий прорив в історії людства. Зараз, у цю відповідальну годину, спираючись на свою величезну історію, український народ має об’єднатися, згуртуватися. Ми, представники поліського краю, покликані нести світові достаток, мир, благополуччя, злагоду. До цього, зрештою, спонукає нас назва обласного центру – Житомир, що складається зі слів «жито» і «мир».

Отже, мусимо активізуватися. Нам треба визначитися, сконцентрувати сили й енергію, спрямувати їх на боротьбу за вистраждану незалежність України. Буде жити Україна, поки живуть люди і не зломлять її волю московські заблуди!

Володимир Арешонков, депутат Верховної Ради привітав присутніх та вручив нагороди: цінні подарунки від парламенту, а відЖитомирської облради та облдержадміністрації – грамоти та подяки.

Міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищук розповіла, що її дитинство і юність пройшли на Житомирщині. Вона вручила нагороди від Київського міського голови Віталія Кличка.

А ще своїм щирим виступом полонила присутніх на заході народний депутат Ірина Суслова.

Мені дуже приємно бути присутньою у цій урочистій залі, – розпочала Ірина Миколаїівна. – Родом я також із Житомира. Там мешкають мої батьки, моя сім’я.

Відверто зізнаюся: у ці хвилини відчуваю хвилювання від того, що тут, у Києві, знаходжуся поруч із земляками.

Пригадую, кілька днів тому в парламенті один із колег запитав мене: «Звідки ви?».

«З Житомира», – відповідаю.

«Мені дуже приємно, радий за вас, – відповів він. – Ви такі патріоти, у вас так сяють очі!». Тому я вдячна, що зараз знаходжуся тут, поруч зі своїми земляками, де панує чудова аура, піднесений настрій.

Користуючись нагодою, обіцяю, попри складну ситуацію в країні, постійно підтримувати житомирян-земляків, надавати посильну допомогу. Запевняю усіх присутніх – ви можете завжди на мене розраховувати.

Володимир Демиденко, родом з Овруцького району село Журба: Ми сьогодні відчули колорит нашої землі. Для цього можна жити. Моє село, на жаль, не оминуло Чорнобильське лихо, людей відселили. Я не можу потрапити до нього. Але земляцтво – це моя маленька батьківщина.

Сергій Невмержицький родом з Овруцького району села Возничі: Дуже радий сьогодні зустріти земляків вражає скільки у нас талановитих людей. Ми можемо пишатися як своїм минулим так і сучасним.

Урочистості з нагоди 20-річчя міжнародної громадської організації «Земляцтво житомирян» вилилися у чудове свято, ще одну яскраву й своєрідну сторінку діяльності цього формування, що уособлює еліту поліського краю. Присутні у залі заявляли, що для них є велика честь відчувати особисту причетність до цієї великої родини, яка багато зробила для розвитку рідного краю, України в цілому.

А ще більше треба буде зробити, усвідомлюючи відповідальність за те, що відбувається в країні, позитивно вплинути на перебіг подій, щоб забезпечити спокій

у рідній Вкраїні, щоб Житомирщина жила і процвітала під мирним небом. Саме тому програмні засади Земляцтва спрямовані на сприяння розвитку усіх сфер життєдіяльності поліського краю, а двадцятирічна історія цієї організації наповнена наполегливою працею, високим професіоналізмом, доброчинністю і прагненням зберегти та примножити славу предків.

Завершилося урочисте дійство в київському Будинку вчителя святковим концертом митців краю. Захопила своїм виступом Олеся Сінчук, лауреат міжнародних конкурсів, композитор поетеса, актриса, залюблена в рідний Поліський край і чарівну, незбагненну сопілку та зачарувала незрівнянним, ніби з глибини віків, древлянським голосом чарівна, неперевершена Ніна Матвієнко.

Потужну енергетику подарував присутнім своїм вогненним виступом Перелесник Василь Попадюк.

Ігор КРАВЧУК