НАША НАДІЯ

11 травня у багатьох країнах світу активісти організували заходи з вшанування українки Надії Савченко, 34-й день народження якої став 329-м днем позбавлення її волі.

Зокрема, на Майдані Незалежності в Києві, поблизу пам’ятника Кию, Щеку та Хориву, ще зранку зібралися люди з білими кульками та плакатами – представники руху «Відсіч», «Жіночого консорціуму України», «Євромайдан SOS», благодійного фонду «Відкритий діалог», групи громадського спостереження «Озон» й інших організацій.

Кияни принесли з собою також портрети мужньої льотчиці, намальовані художниками.

Як зазначила активістка «Відсічі» Ганна Чепура, всі листівки будуть надіслані до московського СІЗО, де зараз перебуває патріотка України.

«Не знаємо, чи дійде наш лист до адресата, бо знаємо, що не всі послання доходять, але сподіваємося: якщо він навіть не дійде, принаймні, їй зможуть розказати ті люди, які будуть її бачити, що ми провели таку акцію, що ми її любимо, підтримуємо і не забуваємо», – наголосила активістка.

«Ідея з білими кульками виникла у «Фундації «Відкритий діалог» та «Euromaidan Press», – сказала координатор проекту «Фундація «Відкритий діалог» Анастасія Чорногорська. – Ми вирішили написати на них побажання Наді та запустити у небо. Ці кульки символізують невинуватість Надії. Вони намагаються вирватися і полетіти вгору та демонструють прагнення Надії Савченко до свободи і намагання України вибороти незалежність у війні з агресором».

Окрім запуску кульок, активісти також пропонували всім охочим написати листа з привітаннями Надії Савченко та підписати величезне паперове серце, що також спробують передати Надії як символ любові українців до своєї героїні.

У той же час за кілька метрів відбувалася акція на підтримку Надії Савченко за участю представників партії «Батьківщина». Небайдужі люди прийшли сюди з прапорами України, світлинами Надії. Вони скандували: «Надю, ми з тобою!», «Надя – Герой!», «З днем народження!».

«Будемо сподіватися, що наприкінці літа питання Наді вирішиться. Справа рухається до фіналу, до передачі в суд. Про це говорять і адвокати, і слідчі, і прокурор. Віримо, що невдовзі ми побачимо Надю тут. Але, так чи інакше, не зупинимося», – заявила під час акції сестра льотчиці Віра Савченко.

Як зазначив під час свого виступу голова Київської міської організації «ВО «Батьківщина», один з організаторів акції Володимир Бондаренко, «саме Надія є нашим зразком, нашою надією та вірою в майбутнє України. Давайте привітаємо її та побажаємо жити у вільній незалежній Україні багато років зі своїм народом».

«У нас є спеціальні альбоми, де кожен напише своє побажання для Надії. Їх буде доставлено до «Матроської тишини», щоб вона змогла побачити та відчути через ґрати московських казематів наше з вами тепло та всі побажання, які їй дуже потрібні», – сказав народний депутат від «Батьківщини» Іван Крулько.

Зі свого боку, нардеп від «Батьківщини» Олексій Рябчин, який нещодавно повернувся з суду над Надією Савченко в Москві, подякував їй за те, що вона боролася та продовжує боротися за український Донбас.

«Нам дуже не вистачає такого бійця, як Надія у Верховній Раді. У «Батьківщині» за нею зарезервоване перше місце поряд із трибуною та президією. Без сумніву, вона стане найкращим борцем і в парламенті», – наголосив він.

Акції в підтримку Надії Савченко того дня пройшли також на головних площах інших міст України.

Микола ПРИБЕРЕЖНИЙ