Ми – за чисте повітря

Сергій ОРЄХОВ, Голова Української партії «Зелена планета», Голова ГО «Рада з екологічної безпеки»:

Ми – за чисте повітря, за чисту землю, за чисту владу, за майбутнє України!

Закономірно, що погляди всього українського суспільства, та й, без перебільшення, світу в цілому, спрямовані на події, що відбуваються на Сході України, адже без неухильного виконання Мінських домовленостей, які дають шанс на мирне вирішення воєнного конфлікту, який затягує в свою орбіту все більше країн і може здетонувати геополітичні зсуви, про поступ у економічному і політичному аспекті нашої країни годі говорити.

Водночас, ми не можемо залишати на маргінесі вирішення тих проблем, розв’язання яких потребує щоденної праці і без яких життєдіяльність держави неможлива. Це і масштабні реформи, зрозумілі суспільству, відкритість влади, формування незаангажованих засобів масової інформації і питання екології в широкому розумінні цього поняття, яке є базовим як для світу в цілому, так і для кожного з нас, маленької молекули Всесвіту.

Серед тих, хто особливо переймається цими проблемами – Українська партія «Зелена планета».

Як живе, над чим працює нині ця політична сила, що планує на майбутнє? Ці та інші запитання регулярно надходять до редакції громадсько-політичного видання «Гетьман».

Щоб отримати на них відповіді, ми зустрілися і поспілкувалися з очільниками партії «Зелена планета»: Головою партії Сергієм Орєховим і заступником лідера партії, секретарем Всеукраїнської Ради з екологічної безпеки Валерієм Цибухом.

Нагадаємо, що Українська партія «Зелена планета» заявила про себе на повний голос декілька років тому. Лідер цієї політичної сили Сергій Орєхов розгорнув широку діяльність, спрямовану на конкретний результат. Так, згідно зі статутом партії ставляться завдання, що передбачають прийняття прогресивного Екологічного Кодексу України, гарантію чистого повітря і води для українців, реалізацію реформи справедливих земельних відносин, розвиток екологічно чистих джерел енергії, зеленого та сільського туризму тощо.

Головними пріоритетами партії є: рівний доступ всіх громадян суспільства до державотворення, розбудови гуманістичної політичної системи, реформування економіки, консолідація зусиль всіх громадських організацій у виробленні стратегії розбудови громадянського суспільства навколо єдиної ідеї:

«Гордості за свою країну і відповідальності за її майбутню долю – козацькому роду нема переводу», формування середнього класу, здорової нації на культурних, гуманних, духовних засадах, розробка соціальних програм та виховних проектів, які базуються на українських національних традиціях, до здійснення яких варто залучати широкі верстви активної частини населення, людей інтелектуальної праці.

Представники «Зеленої планети» хочуть, аби їх почув кожен та усвідомив, як багато можна зробити для себе, своєї родини, країни, доклавши для початку хоча б небагато зусиль. Партія захищає інтереси всього українського народу в цілому, тому що у нас – одна земля, одне життя, одна доля. Єднання – неодмінна умова прогресу й процвітання країни.

– Ми не зраджуємо стратегії, – констатує Голова партії Сергій Орєхов. – У нашому статуті записано – «духовність, відродження, екологія». У цьому напрямі рухаємося вперед. Сповідуємо мирне співіснування, відродження духовності молоді, яка уособлює майбутнє. Саме вона буде сіяти, будувати, відроджувати, жити на цій землі, берегти її. Розуміючи те, що, у першу чергу, самих українців хвилює гідний рівень життя та вирішення соціальних проблем, ми, безперечно, підтримуємо справедливе реформування ринку праці, збільшення турботи з боку держави про тих, хто сам через вік, хвороби або обмежені здібності не взмозі про себе подбати. Тому політика партії спрямована на зміцнення інституту сім’ї, зростання державних виплат на дітей, матеріальне стимулювання народжуваності. А взагалі бачимо Українську державу такою, яку поважали б в усьому світі, докладемо для цього всіх зусиль.

Коли у 2012 році партія «Зелена планета» разом з фахівцями розробляла програму своєї діяльності, її члени дійшли висновку, що екологія може претендувати на національну, об’єднавчу ідею. Адже навколишній світ стосується усіх і кожного.

Не випадково ця політична сила створила серйозну структуру – Раду з екологічної безпеки, яку очолює Почесний голова Олексій Порошенко. Головою Ради є лідер партії «Зелена планета» Сергій Орехов, секретарем – Валерій Цибух. Сюди ж увійшли понад 80 академіків, професорів, інших фахівців цієї галузі, справжніх патріотів України, у тому числі 6 Героїв України. Є серед них і відомі особистості – перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, ректор Національного лісотехнічного університету України Юрій Туниця та інші. Кожен з цих поважних людей все своє життя присвятив проблемам навколишнього середовища. Отже, усвідомлює: лише об’єднавшись, а не поодинці, можливо вирішувати вищезазначені проблеми. І коли Юрій Туниця презентував своїм однодумцям «Екологічну конституцію України», лідер партії Сергій Орєхов зауважив: «Це перший спільний крок у поліпшення стану майбутнього нашої країни».

Отже, вдалося зібрати потужну команду, члени якої бачать себе незалежною громадською організацією, покликаною давати об’єктивну оцінку екологічної ситуації Президентові України та інформувати громадськість.

– На жаль, наші громадяни ще не готові до екологічних викликів, – ділиться своїми думками Валерій Цибух. – Гадають, що це якісь локальні проблеми. Забігаючи наперед, хочу сказати, що зараз працюємо над створенням мапи екологічної безпеки для всіх регіонів України. І це закономірно, адже кожен з них має свої проблеми, невирішені питання. Про це повинна знати і громадськість. Тому усім треба наполегливо працювати: і місцевому самоврядуванню, і громаді спільно, бо без участі громадян, тримання руки на пульсі ці питання не розв’язати.

Не секрет, що всілякі громадські структури при Міністерстві з екології не зацікавлені разом з високопосадовцями говорити правду про ту чи іншу ситуацію і наслідки, що її супроводжують. Звісно, ми здійснили моніторинг таких явищ, вивчили екологічні проблеми щодо якості води і ґрунтів. Виявили, зокрема, що на місцях застосовують чимало засобів боротьби з різними шкідниками на полях. Інколи не замислюються над їх побічним впливом на навколишнє середовище. Так, у Європі, у тому числі в Білорусії й Росії, давно відмовилися від таких засобів. А в нас продовжують їх використовувати. У зв’язку з цим звернулися до Міністерства екології. Треба віддати належне тамтешнім чиновникам: нас почули – припинили застосування цих хімікатів.

Член Ради з екологічної безпеки Юрій Кармазін був ініціатором щодо раціонального й ефективного використання земель. Навіть прийняли Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», але багато його положень не виконується.

Непокоїть і те, що останнім часом, зокрема під Києвом, набрав масового характеру самовільний вивіз сміття у лісосмуги. Порушників неодноразово затримували.

Перезріла проблема державної ваги – переробка і складування відходів. Під чудовим містом Кам’янець-Подільським відходи цукрозаводу доставляють на поля, внаслідок чого тут постійно стоїть сморід. І таких прикладів можна навести сотні.

На сьогодні виникає багато питань, які без участі громадськості не вирішити. Бо мало вже про це говорити й озвучувати. На цих аспектах слід акцентувати зусилля. Багато хто не може й досі усвідомити, що там, де вирішуються питання екології, там здорова екеономіка.

Війна нині відсунула ці проблеми на задній план, але ж ми самі створили їх задовго до воєнного конфлікту. І нам вони ще довго відлунюватимуть якраз через легковажне ставлення до природи, довкілля, екологічного виховання і навчання. Попри те, що є моральні, політичні, соціальні проблеми, екологічні найважливіші, бо вони синтезують всі попередні.

– Дуже гостро зараз стоїть у нас проблема якості води, — продовжує Валерій Цибух. – Є сучасні технології, здатні доводити її до встановлених норм. З вітчизняними і німецькими вченими ми якраз і працюємо в цьому напрямі. Маємо вже відповідні напрацювання, про які детально може розповісти Валерій Грищук, активний член Ради з екологічної безпеки.

А те, що треба щось робити в цьому аспекті, свідчить промовистий випадок у Бортничах, де постраждали люди. Ми попереджували Київський водоканал про небезпеку, проте нас не послухали. Виходить, влада змінюється, а ситуація не виправляється. Досі застосовується стара методика із хлоркою. А це негативно позначається на здоров’ї людини.

Якість харчування – теж важливе питання. Тому Українська партія «Зелена планета» ретельно вивчає і якість продукції. Звісно, в Україні мають споживати екологічно чисті продукти. Для цього Уряд повинен розробити відповідну програму. Стосується це кожного.

Принагідно не можна обійти питання збереження лісів – легенів планети. У нас, на жаль, масово знищують не тільки Карпати, а й зелені насадження біля столиці.

Варто зазначити ще й те, що створення громадянського суспільства в Україні – лакмусовий папірець: чи готові ми до здійснення демократичних процесів у державі.

Прислів’я: де два українці, там три гетьмани – досить влучно характеризує наші реалії. Так, маємо кілька партій, – зауважує Валерій Цибух, – що сповідують екологічні цінності.Звісно, це – погано. Гадаю, треба об’єднатися і сформувати цілісне громадянське суспільство. Бо один у полі не воїн.

Важливо мати здорову націю. Чималою мірою цьому сприяє туризм, подорожі, що розширюють світогляд, збагачують знаннями. Це – своєрідна екологія душі. Тут і любов до рідної землі, і бажання зберегти її красу та неповторність. На жаль, цю сферу ми використовуємо ледве на 20 відсотків від усіх наших можливостей.

Взяти хоча б зелений сільський туризм. Це не потребує великих коштів, але забезпечує значну віддачу. А ще супроводжується моральними і соціальними цінностями. Тож варто ще чимало попрацювати.

Пригадую, свого часу, коли був Першим заступником Міністра транспорту, разом з тодішнім Першим Віце-прем’єром Василем Дурдинцем розкручували ідею створення транспортних коридорів України. Це досить привабливий і серйозний проект.

Ще й досі збереглася в народі пам’ять про шлях «із варяг у греки». А ще через Україну в Європу проходив Шовковий шлях із Китаю. Виходить, на материку найбільший коефіцієнт транзиту має Україна. Скажу більше, на початку 90-х років минулого століття, коли ми тільки робили перші кроки становлення незалежної держави, без нас на Криті зібралися міністри шляхів сполучення країн Європи, де обговорювали питання вироблення стратегічних шляхів на континенті. Вони прийняли рішення спорудити дев’ять транспортних коридорів і кілька водних. Причому, п’ять з них проходили через Україну (з Берліна до Далекого Сходу, Лісабону до Китаю, Гельсінкі до Греції, Гданська до Одеси і Дунайський водний коридор).

Реалізація цих проектів мала позитивно вплинути на економіку, інфраструктуру.

Адже транспортні коридори створюються не лише задля перевезення вантажів. Проте добрі наміри залишилися в планах. Тільки недавно отримали першу ластівку – 80 кілометрів від Краківця до Львова вирішили віддати в концесію інвесторам і побудувати платну дорогу. Між іншим – ми тільки обговорюємо, а наші друзі – білоруси вже реалізовують проект, щодо платних доріг.

Залишається сподіваюся, що Уряд зверне увагу на цю важливу ланку, дасть поштовх до розвитку масового туризму – зеленого сільського, спортивного, культурного, релігійного… У кожної області є свої принади. Варто тільки відкрити їх, побачити, посилено працювати, створювати усі необхідні можливості для цього.

Крім того, туризм має безпосереднє відношення до екології. Адже це активний спосіб життя. Якщо ти мандрівник – намагаєшся глибше пізнати навколишній світ, вивчити свій край, полюбити рідну землю, долучитися до природоохоронних акцій.

Одним з напрямів роботи партії є прагнення згуртувати громадянське суспільство, поширити рух за громадянську солідарність, мир і добробут людей. Бо у нас одна Батьківщина. З цією метою діє Асоціація земляцтв у Києві, що об’єднує усіх небайдужих вихідців з різних областей країни, намагається створити їм умови, щоб вони відчували себе комфортно в столиці і мали тісний зв’язок з малою батьківщиною.

Є чудова можливість багато чого запозичити у волонтерського руху, який демонструє зразки, як можна згуртуватися й об’єднати свої зусилля у цей тривожний час.

В цілому ж інформаційна політика також має бути на рівні. Тільки завдяки реалізації спільних зусиль ми здатні будемо забезпечити рівний доступ всіх громадян суспільства до державотворення, розбудови гуманістичної політичної системи, реформування економіки, розробку соціальних програм та виховних проектів, що базуються на українських національних традиціях, залучаючи до їх здійснення широкі верстви активної частини населення, людей інтелектуальної праці. За таких умов досягнемо консолідації усіх зусиль у виробленні стратегії розбудови громадянського суспільства навколо єдиної мети – гордості за свою країну і відповідальності за її майбутню долю.

Від редакції.

У ці весняні дні визначний політичний та громадський діяч Валерій Цибух святкує свій День народження.

Користуючись нагодою, видання «Гетьман» сердечно вітає іменинника, зичить йому міцного здоров’я та життєвої наснаги, успіхів й особистих творчих досягнень, сімейного щастя, злагоди та добробуту.

Нехай здійсняться усі заповітні мрії та реалізуються плани у Вашій сподвижницькій праці на благо України!

Ігор КРАВЧУК