ЧАС ЗБИРАТИ КАМІННЯ

Саме ця філософська фраза, мабуть, якнайвлучніше характеризує хід зборів Громадської організації «Рада з екологічної безпеки», на яких обговорювалися злободенні питання нашого сьогодення, посилення охорони довкілля, поліпшення екологічної ситуації в Україні.

Звертаючись до присутніх із вступним словом, Голова правління громадської організації Сергій Орєхов поінформував про зроблене за останній період. Він, зокрема, акцентував увагу на тому, що вчені вже зараз б’ють на сполох, оскільки екологічні проблеми загрожують людству.

Так, за безпосередньої участі членів організації, попри кризу, здійснюється комплекс заходів щодо недопущення завдання шкоди навколишньому середовищу: зменшилася вирубка лісів, скоротилося вивезення лісоматеріалів, виношується задум створення представництва регіонального екологічного центру.

Ситуація, на жаль, ускладнюється війною на сході країни. На екологічну безпеку негативно впливають також деякі інші чинники. Тому треба реалізувати напрацьовану програму з метою збереження екологічного балансу, здійснення контролю і нагляду за діяльністю виробничих підприємств, ефективно реалізувати потужний природничий потенціал країни для забезпечення якісного і заможного життя українського народу.

Віце-президент Міжнародної торгової палати Ігор Гресь ознайомив учасників зборів із екологічними аспектами енергетичної незалежності держави. Створення Енергетичної платформи України має об’єднати зусилля й інтереси держави та інвесторів, будуватися на принципах прозорості і взаємодовір’я. «Рада з екологічної безпеки» підтримує необхідні організаційні дії щодо приєднання та участі в діяльності Енергетичної платформи України.

Ще один важливий аспект раціонального й ефективного використання природних ресурсів в інтересах людини – мала вітро- і гідроенергетика. За словами президента Української академії наук Олексія Оніпка, це – найоптимальніший шлях у майбутнє для суспільства.

Бо, по-перше, сонячна енергія, вітряки тощо є екологічно чистими джерелами енергетики, здатні ефективно замінити такі види палива, як нафта, вугілля, запаси яких вичерпуються, а значить втрачають позицію стратегічних, оскільки за низкою чинників не відповідають сучасним вимогам.

Водночас Олексій Оніпко застеріг від гігантоманії. Набагато ефективніше діють невеличкі вітряки та гідроспоруди, що обслуговують місцевих споживачів. Адже при передачі енергії на значні відстані приблизно 25–30 її відсотків втрачається.

Оскільки вітро- і гідроенергетика на сьогодні набувають важливості і великого значення для забезпечення Енергетичної безпеки держави, доцільно у зв’язку з цим підтримати ініціативу Української академії наук та робочої групи ІСС-Україна щодо необхідності організації й проведення найближчим часом Всеукраїнського енергетичного форуму, на якому мають бути обговорені розробки концепції національної програми розвитку енергетики й енергетичної стратегії держави з виділенням пріоритетності розвитку альтернативних та поновлювальних джерел енергії.

Про розробку унікального проекту «Інтерактивна екологічна мапа України» учасникам зборів розповів директор Інституту енергетики УАН, директор Центру інновацій, інвестицій та міжнародних зв’язків УАН Володимир Єговкін. Він зауважив, що потреба в цьому назріла вже давно. Досить сказати, що в Україні налічується щонайменше 6,5 тисячі техногенно-небезпечних виробництв, що загрожують здоров’ю людей і довкіллю.

Багато підприємств із шкідливими викидами навіть не мають екологічних паспортів.

Особливо непокоїть стан водного басейну, не до кінця вирішена проблема з подолання наслідків аварії на ЧАЕС. Чимало екологічної шкоди ми зазнаємо внаслідок воєнних дій на сході України.

У підсумку все це несе загрозу екологічній безпеці держави.

Запровадження ж вищезгаданої розробки в життя дозволить кожному мешканцю того чи іншого населеного пункту мати достовірну інформацію про екологічну ситуацію, знати, від якого підприємства, що знаходиться поруч, слід очікувати небезпеку. З великим інтересом присутні заслухали виступ директора НВП ТОВ «ТТІ-Україна» Володимира Мікуленка, який презентував сучасне екологічне паливо – «Біомазут», розроблене групою українських фахівців. Особливість його полягає в тому, що воно успішно застосовується як для котельного опалення, так і для двигунів, приведення в рух електрогенераторів.

Отже, паливо не тільки успішно конкурує з традиційними видами енергії (вугілля, мазут і навіть газ), а ще й має деякі переваги як в економічному, так і екологічному плані.

Залишається додати, що новий вид палива отримав високу оцінку турецьких експертів, його заплановано випробувати на базі «Київенерго».

Дуже важливо, щоб про сучасний екологічний стан, діяльність «Ради з екологічної безпеки» знало якомога більше громадян, адже охорона довкілля – комплексна проблема.

Саме тому секретар громадської організації «Рада з екологічної безпеки» Валерій Цибух і заступник голови правління МГО «Платформа розвитку публічного приватного партнерства» Сергій Козін наголошували на необхідності оперативного висвітлення в засобах масової інформації різних явищ, що стосуються розв’язання важливих екологічних питань.

Слушні пропозиції й побажання щодо удосконалення роботи «Ради з екологічної безпеки», реалізації природоохоронних заходів з найбільшою ефективністю висловили на зборах директор Центру медичних інноваційних технологій Михайло Салюта, український політик Анатолій Раханський, відомий еколог Валерій Грищук та інші.

Учасники зборів обрали правління і президію громадської організації «Рада з екологічної безпеки».

Микола ПРИБЕРЕЖНИЙ