КРЕМЛЬ КАЗИТЬСЯ ВІД РУХУ УКРАЇНИ ДО НАТО

Москва вже засудила скасування позаблокового статусу України. Глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що такі кроки контрпродуктивні і нагнітають конфронтацію.

Негативно відреагували на рішення українського парламенту і депутати Держдуми Росії Реакція Москви на скасування позаблокового статусу України була цілком очікуваною. За словами заступника головного редактора «Ежедневного журналу» Олександра Гольца, питання про саму можливість вступу Україні в НАТО є корінним для російсько-українських відносин. І почалося це не з Євромайдану, а значно раніше.

Українці ясно говорять: «Ми готові витримати європейський іспит, це призводить до страшного сказу Кремля. (Олександр Гольц)

«Насправді 90 відсотків усіх критеріїв вступу до НАТО – це зовсім не військова річ. Ця вимога загальнодемократичного характеру. Українці ясно говорять: «Ми готові витримати ваш європейський іспит і показати, що ми відповідаємо». Ось, я думаю, це призводить до страшного сказу Кремля», – зазначив Гольц.

ЄВРАЗЕС ТРІЩИТЬ ПО ШВАХ

Багато експертів вважають, що саме дії Росії, якщо не підштовхнули Україну в бік НАТО і Євросоюзу, то щонайменше прискорили цей процес. А ЄвразЕС – один із головних проектів російського керівництва початку 2000-х – буквально тріщить по швах.

У вівторок після засідання вищої Євразійської економічної ради Олександр Лукашенко поскаржився на те, що навіть в рамках однієї організації Росія діє проти Білорусі. Останнім часом лідери Білорусі та Казахстану є обережними або висловлюються критично на адресу Росії.

Політолог Микола Петров вважає, що у цього явища є дві головні причини.

«Приєднання Криму до Росії фактично означало хрест на планах політичної інтеграції. Тобто наші сусіди, побачивши, що сталося з іншим сусідом, замислились над тим, чи не може щось подібне погрожувати їм у майбутньому. Друге – економічна частина інтеграційних проектів, вона багато в чому трималася на субсидіях з боку Росії, а в ситуації різкої фінансової кризи та посилення кризи економічної, такого роду можливості Росії платити за економічну інтеграцію – вони зменшуються», – сказав Микола Петров.

Рішення про скасування позаблокового статусу України прокоментували і депутати Держдуми, вони назвали це «прямим викликом Росії».

Олена МАТУСОВА