ВИТЯГ З ПРОТОКОЛУ

ВИТЯГ З ПРОТОКОЛУ 26-ї Верховної козацької Ради МГО «Козацтво Запорозьке»

11 жовтня 2014 року Подільський район міста Києва

Членів ВКР – 85 козаків,

з нихприсутні – 49 членів Ради.

Запрошених – 9 козаків.

Президія Ради

Голова президії: – Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак (надалі маршал Сагайдак).

Члени президії: Заступник Гетьмана козацтва Запорозького, генерал козацтва Василь Григор’ев; Голова Ради Генеральних кантаржих, генерал-командор Василь Ясний; Начальник Генерального штабу МГО КЗ маршал козацтва Петро Чуваєв; Генеральний кошовий отаман МГО КЗ, адмірал козацтва Євген Шкабара; Похідний священик МГО КЗ, протоієрей Микола Потоп; Священик Одеського округу, протоієрей В’ячеслав Скараєв.

Робота Верховної козацької Ради МГО «Козацтва Запорозького» розпочалась зі слів маршала Сагайдака, що МР дає толкування і пропозиції до ВКР, яка їх затверджує. Оголошення Порядку денного 26-ї ВКР, затверджений 49-ю Малою Радою 11 жовтня 2014 року:

Порядок денний 26-ї ВКР МГО КЗ.

1. Підсумки виконання Плану основних заходів за три квартали 2014 р. та надання пропозицій Плану основних заходів МГО КЗ на 2015 рік. (доповідач маршал козацтва Петро Чуваєв).

2. Затвердження «Звернення до козацьких організацій в Україні за визначення напрямків спільних дій депутатів ВРУ та Президента України про ставлення до змін по кількості палат та депутатів у Парламенті України» (доповідач маршал козацтва Дмитро Сагайдак).

3. Ротація членів ВКР МГО КЗ. (доповідач маршал козацтва Дмитро Сагайдак).

4. Фінансово-єкономічна діяльність МГО КЗ та стан сплати членських внесків козаками МГО КЗ у 2014 році. (доповідач Генеральний кошовий отаман, Євген Шкабара).

5. Різне.

6. Заключне слово Гетьмана козацтва Запорозького маршала козацтва Дмитра Сагайдака.

Порядок денний затверджено присутніми Одноголосно.

Перше питання: маршал Чуваєв доповів присутнім, що проведений ним аналіз основних заходів за три квартали 2014 вказує відповідальне відношення отаманів структурних підрозділів до основних завдань по відродженню і розвитку історичних, патріотичних, господарських та культурних традицій Козацтва Запорозького у відповідності до Плану основних заходів. Тому, головною метою національних заходів патріотичного виховання молоді (учнів, студентів) є набуття молодими громадянами соціального досвіду, готовності до виконання громадських та конституційних обов’язків, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури, формування особистносних рис громадянина України, фізичної доскональності, моральної, художньої, естетичної, інтелектуальної, правової, трудової та екологічної культури.

Виступ маршала Чуваєва був перерваний телефонним дзвінком від маршала Банчука, який побажав всім братам-козакам міцного здоров’я, благополуччя і мирного неба, процвітання нашої організації і здійснювала свою діяльність у напрямку зміцнення нашої Держави. Всім уклін і привітання.

Маршал Чуваєв продовжив свою доповідь. Щодо науково-методичного забезпечення структурних підрозділів нашої організації. Ця робота активно проводиться в багатьох паланках, округах, де розроблені посібники для експериментальних козацьких класів. Цьому надано гриф міністерства освіти і науки України. Триває пошук осучаснення та впровадження зразків козацької педагогіки навчально-виховний процес сучасної школи. Що стосується духовних цінностей – в усіх підрозділах налаштовані зв’язки з Українською Православною Церквою. Нашими козаками оберігаються церкви та забезпечується належний порядок при проведенні масових релігійних заходів під час хресних походів і під час знаходження у храмах чудотворних ікон. Організовано проводиться засідання, круглого столу з питань взаємодії МГО КЗ з УПЦ за участі маршала Сагайдака та духовенства на місцях. Що стосується нашої екології то вона знаходиться в плачевному стані. Ми намагаємось залучати до природоохоронної діяльності студентську та учнівську молодь. У нас є окремий Природо-правозахисний округ, що займеться екологією, захищають фауну від браконьєрів. Два роки вже минули від загибелі генерала козака при виконанні цих завдань.

Значну роль у вихованні дітей відіграють народні традиції, звичаї, досвід, погляди, смаки, норми поведінки, що склалися історично і передаються з покоління до покоління. За систематичну плідну роботу в цьому напрямку, маршал подякував Леоніду Демянчуку, Ярославу Возному, Валерію Собко, Олександру Пилипенко, Віктору Ляху, Анатолію Іноземцеву, Василю Мишку, Леоніду Данчуку, Василю Яненко та ін. козакам. Заходи, зазначені за три квартали 2014 року в основному виконано на «задовільно».

Маршал Чуваєв подякував за увагу і зауважив на необхідності підготовки Планів основних заходів МГО КЗ на 2015 рік. Встановлено термін надання цих пропозицій – до 15-го листопада в письмовій формі до Генеральної канцелярії.

Отаман Броварської Січі Василь Мишко запропонував спілкуватися не тільки письмово, а вживу провести семінар в доповнення до Звітів. Провести обмін досвідом. До розгляду винесено місце проведення – Броварська Січ.

Ухвалили:

1.1 План основних заходів МГО КЗ за ІІІ кварталі 2014р. виконано з оцінкою – «Задовільно».

1.3 Генеральному штабу МГО КЗ, до Водохрещенских Рад МГО КЗ розробити методику проведення семінарів на предмет звітування на Малих Радах.

Голосували: «За» – 49, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Друге питання: по порядку денному маршал Сагайдак вказав що у відповідності до рекомендації 14-ї Ради генералів та адміралів, від 12 квітня 2014р., ним було надано, отаману юридичної Управи Генеральної канцелярії МГО КЗ генерал-хорунжому Миколі Толкачову, підготувати наш проект Звернення до Козаків та Влади (далі Звернення). Тематика Звернення це конституційний колапс у Верховній Раді України та фанатична наполегливість поодиноких благомірників від Влади та деяких младоотаманів від Козацтва поставити козаків під єдине «командування» з Президентом на чолі, або його ліквідацію. Один і той склад депутатів ВРУ спочатку при Віктору Ющенко три рази не зміг прийняти закон «Про Козацтво», а при Віктору Януковичу закон «Про Камуфло» який мав на меті ліквідувати Козаччину, як Формацію. Тому назрівала думка серед козаків, не тільки МГО КЗ, але всього козацького загалу підготувати Звернення. Для цього на 48 Малій Раді (далі МР) це питання отримало «зелене світло» та створена була організаційна група для підготовки Звернення для розгляду на 49 МР та затвердження 26 Верховною козацькою Радою (далі ВКР).

49-ма МР, сьогодні затвердила за основу текст Звернення та запропонувала 26 ВКР затвердити за в цілому Звернення та доручити орггрупі, до дня проведення чергового засідання (21 жовтня 2014р.) наради Генеральної канцелярії зробити юридичну правку тексту Звернення. На нараді зачитати текст Звернення та надати можливість підписати його, а Генеральній канцелярії переслати заказною поштою до адресатів.

Ухвалили:

2.1 Затвердити «в цілому» Звернення 26-ї Верховної козацької Ради до Козаків України, Президента України, Верховної Ради України Кабінету міністрів України;

2.2 Доручити організаційній групі при Генеральній канцелярії, яка затверджена рішенням 48-ї Малої Ради, зробити юридичну правку тексту Звернення, а Гетьману козацтва Запорозького зачитати та підписати Звернення під час наради Генеральної канцелярії 21 жовтня 2014р.

2.3 Генеральній канцелярії МГО КЗ переслати Звернення до адресатів, заказною поштою, до 24 жовтня 2014 року.

Голосували: «За» – 49, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Звернення на чотирьох аркушах додається до Протоколу.

Трете питання: Маршал Сагайдак запропонував затвердити пропозиції 49-ї МР щодо ротації членів ВКР.

Ухвалили:

3.1 Вивести зі складу Постійних членів ВКР, за власним бажанням, козака Андрія Щасного, подякувавши йому за активну працю з розвитку козацтва в Україні, а замість нього ввести генерала козацтва Івана Бурдака Тимчасовим членом до складу ВКР, замість Постійного до Рішення Великої Ради МГО КЗ.

Голосували: «За» – 49, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

3.2 Вивести зі складу Тимчасових членів ВКР, за власним бажанням, козака Олексія Єгунова.

3.3 Вивести зі складу Тимчасових членів ВКР, козака Леоніда Мацерука за відсутності на засіданнях ВКР та ввести замість нього отамана Деснянської флотилії Чернігівського округу Олександра Сірого.

Голосували: «За» – 49, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Четверте питання: Фінансово-економічна діяльність МГО КЗ. Головний кошовий отаман Євген Шкабара сказав, що справи з виплат внесків покращуються. Але ж на все, щоб ми не робили – конференції, семінари – потрібні гроші. Основний кістяк, що ходив на збори так і ходять, як одні і тіж платили так і платять. Лише наша формація нормально функціонує. Про кого пишеться в журналі «Гетьман», ті і існують. Призвав всіх, що якщо не має сотні, зложить хоч десятку. Щоб ефективніше проводити наші збори, наступного разу 3-4 козакам здати паперовий звіт і відзвітувати на Раді. На наступній Раді ще 3-4 козака і так далі. Скайп це добре, але ж якщо не всі електронну почту відкривають то як спілкуватись по ньому.

Маршал Сагайдак зазначив, що прийняті рішення по Скайпу не будуть легетивними, оскільки це не затверджено Внутрішнім положенням, а перед цім потрібно спочатку розширити налагодження мережі Скайпу серед козаків МГО КЗ.

Ухвалили:

4.1 Отаманам підрозділів, до Покрова 2015 року, провести організаційні заходи по установці комунікаційної програми «Скайп» у себе, на місцях, для оперативного та візуального контакту з Генеральною канцелярією МГО КЗ.

Голосували: «За» – 49, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

П’яте питання: (в Різному) генерал-хорунжим Михайлом Сердюком було піднято питання: по-перше коли на початку Ради, у відповідності до регламенту, виконуються Гімни України та МГО КЗ не виконується молитва з вкладишу, де є Присяга козака МГО КЗ; по-друге питання – чому у нас, в козацтві, виведено з обороту звернення «Товариш»? Маршал Сагайдак пояснив генералу Сердюку, що все відповідає Протоколу проведення Рад, а хто хоче внести пропозиції хай подає рапорт у Генеральну канцелярію.

Шосте питання:

6.1 Маршал Сагайдак пояснив присутнім на Радах, чому робота Ради розпочинається зі вступного слова Гетьмана, що це пов’язано з необхідністю задати «настрій, темп і напрямок роботи». Це все робиться з ціллю продуктивної роботи, щоб ніхто не вигукував, не «будоражив» своїми репліками. Всі повинні дотримуватись встановленого регламенту і робочої атмосфери Ради. Генеральна канцелярія нашої формації завжди, напередодні, опрацьовує питання, що будуть підніматися на Радах. Напрацювання передаються 80% отаманів та Генеральний старшині електронною поштою, друкуються в журналі «Гетьман» для ознайомлення не тільки козацькою спільнотою.

6.2 Зараз тяжко, а інколи неможливо добратися на Раду нашим козакам з Луганська і Донецька, не кажучи про Крим. Так само було важко дістатись Головному отаману Придністровського округу на Водохрещенські Ради та на Раду генералів та адміралів в квітні цього року, а сьогодні він знаходиться тут (хоча і в цивільному одягу), разом з нами. Деякі козаки займаються комплектуванням необхідних речей для зони АТО і захисту кордонів України. Отаман Кременчуцького полку Григорій Мілітинський проінформував, що думками він з нами, але по суботам і неділям вивозить зібрану, за тиждень його козаками, допомогу захисникам Вітчизни. Направив фото та відеозвіти про зроблену його підрозділом роботу.

6.3 На початку роботи Малої Ради (після молитви), мною на гучномовець було виведено пряме мовлення через мобільний зв’язок з Представником Гетьмана козацтва Запорозького на Луганщині генералом козацтва Олександром Бацмановим. Він привітав всіх присутніх з початком роботи Покровських Рад. Повідомив, що проживають вони в руїнах, немає світла, води та роботи.

Переховують свої речі від рейдів сепаратистів, які пропонують їм реєструватися і платити податки тільки представникам ЛНР. Розповів про наміри свого переїзду до Харківської області, що має також певні складності оскільки залізничні колії зруйновані і прямих автобусних рейсів до Харкова немає. Ситуація досить складна і зовсім не зрозуміло де і які війська розташовані. Вогонь звідусіль. Маршал Сагайдак підтримав бажання переїзду з регіону і зазначив про можливу допомогу генералу Бацманову з боку козаків.

6.4 Ситуація яка склалася під час доповіді маршала Чуваєва, якому зателефонував з поздоровленнями маршал Банчук, – вважаю недопустимою! Для цього є пункт в Порядку денному – «Різне» або на початку Ради з дозволу Головуючого. Ми повинні розуміти що телефонні дзвінки під час проведення Ради відволікають і затримують роботу. Тому рекомендую учасникам Рад, а особливо членам Президії, на час проведення Ради, вимикати телефони або вмикати беззвучний режим.

6.5 Маршал Сагайдак зазначив та нагородив на відзнаку Покрова – 12 козаків та 3 козачки. Маршала Сагайдака було нагороджено Грамотою та Рубіновим хрестом отамана Білоцерківської паланки МГО КЗ.

ВКР завершила свою роботу. Пролунали молитва козацьких священників і Гімни Козацтва та України.

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК

Генеральний писарь МГО КЗ, Отаман Генеральної канцелярії, генерал-хорунжий Григорій ШЕВЧЕНКО