УКРАЇНА ТА НАТО МАЮТЬ ЗНАЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СПІВРОБІТНИЦТВА

Президент України Петро Порошенко зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном. Глава держави наголосив на важливості поглиблення співпраці між Україною і НАТО.

Петро Порошенко підкреслив, що Україна зараз стала об’єктом агресії. Він відзначив терористичний характер організацій, які діють на території Луганської та Донецької областей. З

а його словами, Україна створила всі умови для роботи міжнародних експертів для розслідування обставин збиття літака «Малазійських авіаліній». На жаль, зазначив Петро Порошенко, експерти були змушені припинити свою роботу після обстрілів з боку терористів.

Глава держави також заявив, що Україна стурбована можливістю ескалації подальшої агресії, і в цій ситуації для неї є дуже важливою «ефективна взаємодія з НАТО». Підготовлена низка пропозицій для розвитку співробітництва з Альянсом у напрямах навчання військових, постачання обладнання та налагодження механізму «кризових консультацій».

Президент відзначив, що Україна та НАТО мають значний потенціал співробітництва, зокрема у військово-технічній, авіаційній та космічній сферах. Також значний цивільно-інженерний потенціал НАТО міг би стати у великій пригоді Україні для відновлення зруйнованої інфраструктури на Донбасі, як це раніше відбулось у ході ліквідації техногенної аварії в Харкові.

Андерс Фог Расмуссен, в свою чергу, зауважив, що це його перший візит в Україну з 2011 року. Користуючись нагодою, він привітав Петра Порошенка з підписанням Угоди про Асоціацію з ЄС.

Він також наголосив, що, згідно із рішенням Бухарестського Саміту 2008 року, НАТО залишає двері відкритими для України і визнає, що кожна країна має право на власне самовизначення. «Сьогодні в Україні діє закон, який визначає її позаблоковий статус. Ми це поважаємо. Якщо Україна вирішить змінити цей закон, ми це також поважатимемо», – заявив Генсек Північноатлантичного Альянсу.

У відповідь Петро Порошенко звернув увагу Андерса Фог Расмуссена на те, що внаслідок подій останніх місяців серед українців спостерігається значне зростання числа прихильників євроатлантичного курсу України, і це не можна не враховувати у перспективі.

Співрозмовники детально обговорили питання поглиблення подальшої співпраці у контексті формування порядку денного засідання Комісії Україна–НАТО, що відбудеться вже за 4 тижні, та внесення українського питання до декларації Саміту НАТО, що пройде в Уельсі (Велика Британія) 4–5 вересня 2014 р.