ІНАВГУРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА ПЕТРА ПОРОШЕНКА

У Києві 7 червня пройшла інавгурація п’ятого Президента незалежної України Петра Порошенка. У своїй інавгураційній промові новий лідер країни наголосив на важливості збереження суверенітету країни, зазначивши на незмінності курсу на європейську інтеграцію України.

«За нашу державну самостійність боролися цілі покоління українських патріотів. За неї полягли герої Небесної сотні. За неї гинуть українські воїни та мирні громадяни», – сказав Президент, запропонувавши вшанувати хвилиною мовчання пам’ять усіх, хто загинув за волю й незалежність України.

У промові Петро Порошенко виклав пропозицію свого мирного плану для врегулювання ситуації на Донбасі, що передбачає роззброєння всіх, хто незаконно взяв до рук зброю, амністію, забезпечення коридору для відходу російських найманців, широкий мирний діалог, а також дострокові місцеві вибори на Донбасі та пакет економічних реформ.

При цьому Президент наголосив на тому, що ніякого діалогу не може бути «ні зі «стрєлками», «абвєрами», «бєсами» чи іншою нечистю». «Сьогодні нам потрібен легітимний партнер по діалогу. Говорити з бандитами ми не будемо», – заявив Петро Порошенко.

Звертаючись до співвітчизників з Донеччини та Луганщини російською мовою, Глава держави наголосив: «Всенародні вибори Президента поставили жирний хрест на міфі про нібито нелегітимну київську владу. Цей міф посіяний і вирощений російською пропагандою і кланом Януковича, який зрадив Донбас і пограбував його ще більшою мірою, ніж усю країну. Донецькою областю він безроздільно правив 17 років. А тепер фінансує терористів. Саме він несе повну відповідальність за політичну та соціально-економічну ситуацію, в якій опинився регіон».

Президент України заявив, що звертається до Донбасу «з миром, з проектом децентралізації влади, з гарантією вільного використання російської мови», а також «з твердим наміром не ділити українців на правильних і неправильних, з поважним ставленням до специфіки регіонів».

У питанні про статус російської мови Глава держави наголосив, що керуватиметься статтею 10 Конституції, згідно з якою, українська мова є єдиною державною, але гарантується вільний розвиток російській та іншим мовам.

Президент сказав, що він представить Донбасу спільний проект з Євросоюзом щодо створення робочих місць у регіоні. Він наголосив на перспективі інвестицій та проекті програми з економічної реконструкції Донбасу.

«Мир ще не настав, але вже сьогодні ми твердо можемо сказати, що важкі випробування об’єднали українську родину. Вони зміцнили нас як українську політичну націю, впевнену у своєму європейському виборі. Наш народ ніколи не був таким сильним, як тепер», – ці слова лідера присутні зустріли оплесками.

Наголосивши, що за свободу «треба постійно боротися», Президент відзначив важливість зміцнення безпеки країни. «Щоб мир став довготривалим, нам слід призвичаїтися до життя в умовах постійної бойової готовності, – сказав він. – Армія та її переозброєння зусиллями вітчизняного військово-промислового комплексу – це наш найголовніший пріоритет».

Глава держави запевнив, що використає свій дипломатичний досвід для забезпечення підписання міжнародного договору, що прийшов би на заміну Будапештському меморандуму. «Такий договір має надати прямі та надійні гарантії миру та безпеки – аж до військової підтримки у разі загрози територіальній цілісності», – наголосив він.

Говорячи про необхідність врегулювання відносин з Росією, Петро Порошенко заявив:

«Ні з ким не може бути компромісу в питаннях Криму, європейського вибору і державного устрою. А все інше повинно обговорюватися і вирішуватися за столом переговорів». vГлава держави наголосив на відданості ідеї парламентсько-президентської республіки. «Ніякої узурпації влади! Європейська демократія для мене – найкращий спосіб державного правління, винайдений людством. Саме європейський досвід підказує нам, що значну частину повноважень треба делегувати з центру місцевим органам влади». За словами Президента, реформа щодо децентралізації розпочнеться вже цього року змінами до Конституції.

«Але Україна була, є й буде унітарною державою», – заявив Глава держави.

Говорячи про «суспільний запит на повне перезавантаження влади та дострокові вибори парламенту», Петро Порошенко зазначив, що чинний склад парламенту не відповідає настроям суспільства, які суттєво змінилися з 2012 року». «Волею народу нехтувати не варто», – сказав він.

Президент назвав першою гарантією внутрішнього миру та національної безпеки забезпечення людей роботою із гідною оплатою. Наголосивши, що Україна має все необхідне, щоб забезпечити людям європейський добробут, Президент висловив упевненість у тому, що, як і в Європі, в країні буде побудовано економіку вільної конкуренції. «Але для цього треба знищити корупцію. Нам потрібен загальнонаціональний антикорупційний пакт між владою та народом. Суть його проста: чиновники не беруть, а люди – не дають. Ми не зможемо змінити країну, якщо не змінимо себе, своє ставлення до власного життя і до життя цілої держави», – наголосив він.

Петро Порошенко акцентував увагу на необхідності якнайшвидшого підписання економічної частини угоди з Євросоюзом та запровадження безвізового режиму. «Угоду про асоціацію ми розглядаємо лише як перший крок до повноправного членства України в ЄС. Ніхто не має права вето на європейський вибір України», – заявив він. Президент також наголосив на важливості політичної консолідації та злагодженої роботи Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів.

«Немає сумніву в тому, що ми здолаємо всі труднощі. Відстоїмо територіальну цілісність нашої країни, забезпечимо мир та спокій. Нас уже ніхто не оберне в рабів криміналу та бюрократії, у прислужників колоніальної влади. Нас підтримує цілий світ», – сказав Петро Порошенко.

Реакція гостей інавгурації Президента Петра Порошенка на його промову була схвальною. Українські та закордонні політики й державні діячі сподіваються на виконання обіцяного новим Главою держави. Позицію Порошенка стосовно врегулювання ситуації на Сході України та повернення Криму підтримав Леонід Кучма, який десятиліття керував Україною та є автором афоризму «що більше працюєш із росіянами, то більше стаєш українським націоналістом». «Росія сьогодні будує переговори один на один ультиматумом. Що ви, українці, визнайте Крим, що він не ваш, що ви, українці, давайте федералізацію робіть, на яку ми ніколи не підемо, бо це буде означати розвал країни. І так далі, тобто буде йти процес, а домовленостей ніяких позитивних не буде. Насамперед треба, щоб Європа чітко і зрозуміло заявила свою позицію, зрозуміло для Росії. Разом зі Сполученими Штатами Америки», – вважає Кучма.

Екс-президент Польщі Александр Квасневський також вважає, що Порошенкові слід подбати про міжнародну підтримку України. «Україна готова працювати, готова до діалогу з Росією. Якщо ця відповідь буде ділом – добре. Якщо відповідь буде збільшенням підтримки сепаратистів, зброєю чи грошима… І я цілковито погоджуюся з Кучмою, що найголовніше, щоб Європа та США й Канада серйозно поговорили з Росією.

Щоби Росія знала, що така політика жодної підтримки не матиме, що Росія буде сплачувати за це. По-різному», – заявив Квасневський.

Питання єдності України включно з Кримом не ставить під сумнів навіть найближчий політичний партнер Путіна – президент Білорусі Олександр Лукашенко. «Що стосується єдності України – ви чули заяву Президента. Я думаю, він свого слова дотримає. Україна має бути єдиною, цілісною державою. Їдьте до Криму та домовляйтеся, щоби Крим був українським, не втрачайте його», – порадив Лукашенко.

«Я думаю, що це не катастрофічна ситуація надто багато тут нагнітають пристрастей, надто багато розмов, тому треба просто заспокоїтись і в новому періоді, якщо так можна назвати період після президентських виборів. Українці працелюбний і розумний народ, вони справляються з проблемами», – переконаний Олександр Лукашенко.

На реформах як необхідній передумові інтеграції до Євросоюзу наголосила президент Литви Даля Грибаускайте. «Ми 10 років ішли до ЄС, тому що також потрібно було зробити дуже багато реформ – і в юстиції, і в економіці. У першу чергу, треба викорінити корупцію, через яку ваш народ обкрадається. Ще є група людей, котрі вивозять усе багатство з країни. Тому президент має працювати для всього народу, а не для окремих груп людей», – акцентувала Грибаускайте.

Про це ж заявив і екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі. За його словами, «Україна повинна негайно розпочати здійснення швидких реформ, щоб знизити рівень злочинності й корупції. Чому Путін має підтримку в Донецьку? Бо там багато організованної злочинності й корупції. Так само, як і в Криму». Він звернув увагу на те, що вперше у дослідженнях громадської думки більшість громадян України висловлюється за вступ країни до НАТО. «Свідомість українців змінюється», – додав Саакашвілі.

Політик сказав, що Україна повинна організовуватися, доозброюватися й реформуватися.