Я буду робити все для того, щоб в Україні дійсно була законність

Олег МАХНІЦЬКИЙ, виконуючий обов’язки Генерального прокурора України:

Я буду робити все для того, щоб в Україні дійсно була законність

Серед найважливіших елементів державного механізму, покликаним сприяти дотриманню законності, а в кінцевому результаті – і забезпеченню повноцінної реалізації прав і свобод людини, є прокуратура. Формування інституту прокуратури у різних державах відбувалося протягом тривалого історичного періоду часто в суперечливих умовах, що призвело до існування у наш час декількох основних моделей її організації та діяльності.

Але, не зважаючи на відмінності, прокуратура завжди була цементуючим чинником в суспільстві, який забезпечує правонаступність, законність та запобігає хаосу, особливо в час революційних змін.

Ще у Х столітті почало формуватися князівське законодавство Київської Русі. Княгиня Ольга, встановивши норми і пункти збору данини, посилила функції нагляду. З моменту проголошення України суверенною і незалежною державою розпочався новий етап розвитку прокуратури. Після прийняття та введення в дію з 1 грудня 1991 р. Закону України «Про прокуратуру» та ряду інших нормативних актів створено правову базу організації та діяльності органів прокуратури незалежної України.

Відповідно до Конституції України на Прокуратуру України покладаються функції підтримання державного обвинувачення в суді, представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом, нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство, нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Але законодавча база, яка регламентує діяльність прокуратури потребує змін і реформування, оскільки правова природа прокуратури в демократичних державах полягає у потребі якісного представлення в суді публічного інтересу, а не в потребі здійснення державного нагляду за законністю, нагляду за всім і всіма.

Верховною Радою України 24 лютого виконуючим обов’язки Генерального прокурора 312-ма голосами було призначено народного депутата від фракції «Свобода» – Олега Ігоровича Махніцького.

Народився 15 березня 1970 р. у Львові.

У 1977–1985 роках Олег Махніцький навчався в середній школі № 87 міста Львова.

Далі продовжив навчання в СШ № 22, яку закінчив у 1987 році.

Протягом 1991–1996 років навчався на юридичному факультеті Львівського державного університету імені Івана Франка. Здобув вищу освіту за спеціальністю «Правознавство».

Трудову діяльність Олег Махніцький розпочав у 1988 році на Львівському виробничому швейному об’єднання «Маяк».

У 1990 році працював організатором туристичних подорожей на виробничо-творчому об’єднанні «Краєзнавець».

У 1996 році Олег Махніцький стажувався у прокуратурі Львівської області, на вакантній посаді помічника прокурора Франківського району міста Львова. З 1997-го по 1998 рік працював слідчим у прокуратурі Франківського району міста Львова.

1998–1999 роки Олег Махніцький — слідчий відділу слідчого управління прокуратури Львівської області, яке згодом реорганізоване в управління нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство прокуратури Львівської області. Після реорганізації працює старшим слідчим.

З 1999-го по 2001 рік працював юристом на ПП «Агентство безпеки «Скорпіон». Протягом 2001–2003 років Олег Махніцький займався індивідуальною адвокатською практикою. У 2003 році працював адвокатом у адвокатському об’єднанні «Осадчий та партнери».

У листопаді 2003 році став співзасновником та керуючим партнером адвокатського об’єднання «Валько і Махніцький».

22 лютого 2014 році Верховна Рада призначила Олега Махницького уповноваженим здійснювати контроль за діяльністю Генеральної прокуратури України.

Олег Ігорович, зокрема пояснює своє призначення не тільки тим, що раніше працював у цій системі, а ще й тому, що Всеукраїнське об’єднання «Свобода» послідовно виступає за проведення люстрації. Слід зазначити, і це дуже важливо, що Олег Махніцький по-справжньому ризикував життям під час героїчних подій на Майдані, зокрема під час штурму вулиці Інституцької.

В.о. Генпрокурора Олег Махніцький передбачив можливість саботажу і тому відразу провів кадрові зміни. Це стосувалося і заступників прокурора, і ключових начальників самостійних структурних підрозділів, а також прокурорів областей. Прийшли нові люди, які готові працювати і знають, заради чого вони це роблять. Наступний етап – це прокурори районів і міст.

Олег Ігорович вважає ненормальним, що на руках багато безконтрольної зброї: – Навіть із тієї причини, що, коли буде скоєно якийсь злочин, – висловив він свою думку виданню «Український тиждень», – ту зброю треба якось ідентифікувати. А це неможливо, якщо вона не зареєстрована, невідомо за ким числиться і в кого фізично перебуває. Проблема має вирішуватися на рівні держави. На рівні РНБО, уряду, парламенту. Бо це пропозиції щодо законодавчих ініціатив. По-перше, зброю треба інвентаризувати, щоб знати, де й за ким вона є. А по-друге, мусить бути якийсь порядок. Не можна, щоб деякі особи мали цілий арсенал зброї і ходили з нею вулицями, лякали людей і робили безчинства. Це неприпустимо.

Звичайно, в ідеалі треба було б, щоб цю зброю здали, але ми розуміємо, що того ніхто не зробить, тому її необхідно хоча б легалізувати, щоб контролювати використання. Зараз прийнято рішення про створення Національної гвардії, і хто йде зі зброєю туди, той легалізується, а хто ні, той буде розцінюватись як злочинець. Або ти захищаєш країну, бо ми на стадії війни, або тобі та зброя для чогось іншого потрібна.

І звичайно для Олега Махніцького викорінення корупції із прокуратури є проблемою номер один. Це питання професійності, правової позиції прокурора в будь-якому кримінальному, цивільному чи господарському процесі.

– Адже ми знаємо, – розповідає Олег Ігорович, -що стосовно як господарських, так і цивільних справ були випадки, коли прокурори виконували чиїсь замовлення, зокрема в рейдерських схемах перерозподілу власності й майна. Певна річ, що тут прокурор повинен бути тільки на боці закону і будь-який вплив на нього має бути виключено. Якщо він діятиме тільки з позиції закону, тоді прокуратура буде не каральним інструментом, як раніше, а засобом для забезпечення верховенства права.

У наш складний час «…саме від принциповості прокурорів, – заявив Олег Махніцький, – залежить цілісність держави».

Генеральна прокуратура робить все, щоб суспільні процеси поставити у цивілізовані рамки законності, ліквідувати наслідки правової сваволі та безвідповідальності, які плекав режим Януковича.

Факти діяльності нової Генпрокуратури, за інформацією прес-служби Генеральної прокуратури України, навіть за останні дні, свідчать про чітку державницьку позицію і оперативність.

27.03.2014

ЗА ВТРУЧАННЯ ПРОКУРАТУРИ ВЧАСНО НЕ ПОСТАВЛЕНІ ПІДПРИЄМСТВОМ ТАНКИ ВЖЕ НАДІЙШЛИ ДО ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

За позовом заступника Генерального прокурора України в інтересах держави в особі Міністерства оборони виконано рішення Господарського суду м. Києва, яким зобов’язано підприємство «Завод ім. В.О. Малишева» виготовити та поставити для потреб Збройних Сил України модернізовані танки Т-64Б виду БМ «Булат».

Про це повідомили у Головному управлінні нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Генеральної прокуратури.

На даний час, на виконання вказаного судового рішення до військової частини, яка дислокована у Чернігівській області, вже надійшла відвантажена підприємством вказана військова техніка, загальною вартістю майже 65 млн грн.

28.03.2014

ГЕНПРОКУРАТУРА ІНІЦІЮВАЛА ПЕРЕВІРКИ З МЕТОЮ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПОСЯГАНЬ НА БЕЗПЕКУ ДЕРЖАВИ, ЇЇ ТЕРИТОРІАЛЬНУ ЦІЛІСНІСТЬ І НЕДОТОРКАННІСТЬ

На даний час в Україні відбуваються важливі внутрішньополітичні та соціально-економічні процеси з відновлення законності та правопорядку.

Останнім часом у засобах масової інформації мають місце факти поширення відомостей, які прямо або опосередковано посягають на безпеку держави, її територіальну цілісність і недоторканність, розпалюють ворожнечу за мовною, релігійною або національною ознакою.

У зв’язку з цим, Генеральною прокуратурою України доручено підпорядкованим прокурорам проведення перевірок з цих питань у діяльності територіальних підрозділів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та місцевих державних адміністрацій.

Особливу увагу буде звернуто на своєчасність та повноту вжиття правоохоронними органами заходів з виявлення, попередження і припинення деструктивних спроб, спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в Україні, поширення серед населення екстремістських і радикалістських ідеологічних течій, розпалювання міжетнічної, міжрелігійної ворожнечі, а також вжиття профілактичних заходів щодо попередження порушень законодавства у вказаних сферах та підтримання громадського порядку.

Водночас у діяльності представництв Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення прокурори перевірять відповідність нормативно-правовим актам стану проведення моніторингу телерадіопрограм, своєчасність звернення з поданнями про факти порушень законодавства у галузі телерадіомовлення, які, зокрема, стосуються закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, розв’язування війни, вчинення агресивних дій або їх пропаганди, а також необґрунтованого показу насильства, пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження.

28.03.2014

В УКРАЇНІ СТОСОВНО ГРОМАДЯНИНА ЯНУКОВИЧА ВІДКРИТО ЩЕ ОДНЕ ПРОВАДЖЕННЯ

Слідчим підрозділом Генеральної прокуратури України внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення, що вчинене громадянином, екс-президентом України Віктором Януковичем. За кваліфікацією вказане правопорушення відноситься до ч. 3 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Як повідомляли ЗМІ сьогодні 28 березня 2014 року, у черговому зверненні до українського народу Янукович назвав діючу владу в Україні – незаконною та закликав вимагати проведення референдуму про визначення статусу кожного регіону у складі України.

Цими діями вказана особа посягає на внутрішню безпеку України у сфері функціонування конституційного ладу і в сфері діяльності державної влади.

29.03.2014

ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА РФ ПРИЄДНАЛАСЯ ДО ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ – ПРЕС-СЛУЖБА ГПУ

Зокрема, розповсюджено неправдиву інформацію про те, що більше 90 відсотків працівників прокуратури Кримського півострову виявили бажання працювати у створеній сепаратистами прокуратурі.

Між тим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя працівники прокуратури стали фактично заручниками окупаційних військ Російської Федерації та незаконних збройних формувань. Працівників поставлено перед вибором або працювати на окупаційну владу або стати біженцем.

Але, не дивлячись на надзвичайно складну ситуацію, значна частина працівників прокуратури Автономії, міста Севастополя, Кримського регіону з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері, залишаючись вірними Присязі українському народові та українській державі, прийняли рішення продовжити службу в органах прокуратури інших регіонів держави. Для цих працівників Генеральною прокуратурою України вживаються всі передбачені законом заходи щодо їх правового, соціального захисту та матеріального забезпечення.

Прес-служба Генеральної прокуратури України

Не зважаючи на всі труднощі історичного моменту в Україні успішно йде переорганізація державних інституцій на справді демократичний лад. Знаючи правдивий життєвий шлях виконуючого обов’язки Генерального прокурора Олега Ігоровича Махніцького віриться і його словам, які він сказав з трибуни Верховної Ради після призначення на високу посаду:

«Я буду робити все для того, щоб в Україні дійсно була законність, щоб була справедливість, щоб було правосуддя і щоб всі винні були дійсно притягнуті до кримінальної відповідальності, а невинні особи ніколи не було такого, щоб їх фальсифікували справу і притягували до відповідальності. Слава Україні!»

Підготував Ігор КРАВЧУК