Україна та ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію

Україна та ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію

Церемонія підписання, в якій взяли участь всі глави країн і урядів ЄС, а також президенти Ради ЄС та Європейської комісії – з європейської сторони і прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк з української, відбулася 21 березня в Брюселі в рамках саміту ЄС

Підписи під екземплярами документів поставили Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Європейської Ради Герман ван Ромпей, голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу і керівники 28 країн Європейського Союзу.

Зокрема, підписані преамбула, стаття перша і розділи: перший, другий і сьомий. Так, в преамбулі ЄС визнає європейські прагнення України та вітає її європейський вибір, зокрема її зобов’язання розвивати стійку демократію і ринкову економіку. Також у цій частині зазначено, що демократія, повага прав осіб, засадничих свобод та верховенство права є ключовими елементами цієї Угоди. Тут же йдеться і про повагу до незалежності, суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України, що в нинішніх умовах є для Києва важливим. Прописано і про політичну асоціацію та економічну інтеграцію, лібералізацію візового режиму і т.д.

«Ця Угода не визначає наперед і залишає відкритим майбутній розвиток відносин Україна-ЄС», – сказано в преамбулі.

У статті першій мова йде про цілі цього документа, яким створюється «асоціація між Україною та ЄС» для поступового зближення в різних сферах на основі спільних цінностей.

«Сприяти, зберігати і зміцнювати мир і стабільність в регіональному та міжнародному вимірі відповідно до принципів Статуту ООН і Гельсінського заключного акта і цілей Паризької хартії».

Тут же мова йде про посилення співпраці у сфері юстиції, свободи та безпеки з метою забезпечення верховенства права та поваги прав людини і засадничих свобод.

Розділ перший присвячений загальним принципам, другий – політичному діалогу та реформам, політичній асоціації, співпраці і конвергенції у сфері зовнішньої політики і політики безпеки, сьомий містить інституційні, загальні та заключні положення. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав історичним як для України, так і Європи момент підписання політичної частини Угоди про асоціацію. Напередодні підписання, яке відбулося 21 березня в Брюселі в рамках саміту ЄС, український прем’єр підтвердив, що остаточна мета України – це повноправне членство в ЄС.

«Моя країна стоїть перед обличчям ряду викликів, економічних, політичних і військових. Підписанням цієї Угоди ми продемонструємо всьому світу, що ми разом, що Україна поділяє європейські цінності, і що ми разом можемо бути успішними», – сказав Арсеній Яценюк.

«Ми усвідомлюємо, що перед нами стоять неймовірні виклики. Я усвідомлюю, що в сьогоднішніх політичних і економічних умовах нам зараз треба зберегти країну. Саме тому я не обіцяю поліпшення ні сьогодні, ні завтра, але ми знаємо, що завдяки цій угоді післязавтра у нас буде європейське майбутнє», – заявив Арсеній Яценюк журналістам.

Український прем’єр-міністр пояснив, що цей документ охоплює найбільш важливі питання двосторонньої співпраці Україна-ЄС, в тому числі, у сфері безпеки та оборони.

«Ця угода встановить спільний орган з прийняття рішень, який спростить процес реформ в Україні. Ця угода відповідає прагненням мільйонів українців, які хочуть бути частиною ЄС», – упевнений він.

Відповідаючи на питання, чи не спровокує підписання подальшу агресію Росії, Арсеній Яценюк сказав: «Відверто кажучи, мене не турбує те, як до цього поставиться Росія. Я турбуюся про українців, Україну і наше європейське майбутнє. Потрібно важко працювати, щоб принести зміни в Україну, щоб українці відчули, що життя зміниться на краще, що в Україні будуть незалежні суди, буде подолана корупція, з’являться робочі місця».

Яценюк підкреслив, що бачить роботу українського керівництва в тому, щоб «зробити реальним все, за що боролися українські люди».

«Дозвольте вшанувати пам’ять тих, хто віддав свої життя, в тому числі, і за цю угоду, за нашу свободу і європейське майбутнє», – додав український прем’єр-міністр.

Крім того, він привітав рішення ЄС в односторонньому порядку вжити заходів, які підтримають українську економіку. «Багато чого повинно бути зроблено, і ми будемо робити все, що можемо, щоб привести Україну до добробуту, і щоб зробити відносини Україна-ЄС краще», – запевнив Арсеній Яценюк.

Президент Ради ЄС Херман ван Ромпей сподівається, що частину Угоди про асоціацію Україна-ЄС, яка залишилася, буде підписана вже найближчим часом. У п’ятницю в Брюсселі на прес-конференції, яка відбулася після закінчення саміту ЄС, президент Ради ЄС нагадав, що вранці цієї п’ятниці 21 березня ЄС і Україна підписали політичну частину Угоди про асоціацію.

«Це сигнал нашої солідарності з українським народом», – повторив він свою оцінку документа.

У цьому зв’язку ван Ромпей висловив впевненість, що частина Угоди про асоціацію, яка залишилася, буде «підписана скоро» і «разом з політичною частиною складе єдиний інструмент». За словами президента Ради ЄС перед підписанням політичної частини Угоди про асоціацію, у нього і президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу відбулася зустріч з прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком.

«Він запевнив нас, що його уряд працює над побудовою відкритої і сучасної України», – додав він.

Нагадаємо, 20 березня Арсеній Яценюк оголосив, що економічна частина Угоди про асоціацію з Європейським Союзом буде підписана після президентських виборів. Датою виборів президента України Верховна Рада визначила неділю, 25 травня. Крім того, Європейська комісія прийняла рішення тимчасово, до 1 листопада 2014 року, знизити митні збори на українські товари, що поставляються до країн ЄС. Відповідне рішення було прийнято у вівторок, 11 березня, в Страсбурзі на засіданні Єврокомісії та направлено на остаточне затвердження в Раду ЄС та Європейський парламент.

Ганна ГОРЮК за матеріалами newsru.ua