Козаки вміють працювати і святкувати

Вже традиційно на Покрову Пресвятої Богородиці в селі Мазепинці Білоцерківського району козаки МГО «Білоцерківська Січ» відзначили День українського козацтва. Це природно, адже Покрова була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови.

14 жовтня в Мазепинцях, біля церкви Святителя Миколая і в Меморіальному комплексі парку козацької слави, ішов «благодатний дощик до доброго врожаю на наступний рік», панував піднесений настрій.

Розпочалися урочистості зі святкового богослужіння, яке відправив настоятель храму отець Андрій Банах.

Отець Андрій привітав усіх присутніх із днем Покрови Божої Матері. Згадав давні джерела, що знаменують зародження свята. Ведучи мову про те, що Покрова стала Днем українського козацтва, священик зауважив:

«Відколи козацтво взяло за заступницю Божу матір, свято Покрови невід’ємно пов’язано з козаками. Центральний храм на Січі був Покрови Пресвятої Богородиці. Після зруйнування Запорізької Січі 1775 року козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці, бо знали, що вона ніколи їх не покине. Є ікона, на якій Божа матір покриває покровом козацтво, гетьманів, духовенство, тим самим показує своє заступництво за тих людей, які своє життя покладали за православну віру, за весь християнський український народ…».

Учасники богослужіння помолилися за упокій душі одного з найвеличніших державних діячів України Івана Мазепи. На молебні були присутні жителі Мазепинців, гості зі всієї України, керівники району та Білої Церкви, і, звичайно, козаки МГО «Білоцерківська січ». По закінченні молитви учасники урочистостей поклали вінки до підніжжя пам’ятника Івану Степановичу Мазепі.

До речі, пам’ятник гетьману в Мазепинцях – перший в Україні та Європі. Він відкритий дев’ятнадцять років тому. Ініціатором, натхненником та спонсором встановлення пам’ятника Мазепі у його родовому селі став відомий український меценат, американець українського походження Мар’ян Коць. Встановлювали монумент за участі Міжнародного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого. Автор проекту пам’ятника – скульптор Євген Горбань.

На п’єдесталі пам’ятника викарбувані роки правління гетьмана (1687-1709) та рядки з однієї із дум Івана Мазепи: «А за віру хоч умріте і вольностей бороніте». Навколо посаджений невеликий ялиновий парк. А сам постамент обрамлений кущами калини, які в осінні дні особливо привабливі.

На урочистому мітингу біля пам’ятника гетьману Верховний отаман МГО «Білоцерківська січ», генеральний директор ТОВ «Білоцерківський домобудівельний комбінат» Андрій Дрофа та голова Білоцерківської районної державної адміністрації Андрій Немна звернулися до учасників святкування з привітальним словом.

Символічно, що того дня до пам’ятника Мазепі з квітами в руках прийшли школярі. Є спадковість поколінь!

Свято продовжувалося в Меморіальному комплексі парку козацької слави біля Поклінного хреста.

До присутніх звернувся Верховний отаман Андрій Дрофа: «Шановні панове козаки! Шановна громадо! Ми сьогодні зібралися на місці, яке самі створили. Хочу згадати історію будівництва церкви Святителя Миколая. Ще 2004 року з Івано-Франківська в Мазепинці приїхала делегація. Хлопці звернулися до нас, козаків, мовляв, ви закладіть фундамент, а ми побудуємо в родовому селі гетьмана храм. Це була дуже хороша ідея. Адже такий Храм міг стати об’єднуючою ланкою між заходом і сходом, центром і півднем України. Тоді в Мазепинцях був будиночок (старий клуб), який обладнали під молитовний дім. Ми його знесли, впродовж місяця заклали фундамент.

Але в той час відбулися вибори Президента, влада змінилася, а з нею, мабуть, можливості івано-франківських хлопців, бо набула чинності заборона вивезення деревини. І так вийшло, що два роки священику не було де правити для мазепинців службу Божу. А ми два роки їздили на переговори. До мене приходили делегації з села і прямо корили:

«Що ви наробили? Знесли молитовний будинок, заклали капсули і все…». Але завдячуючи Костянтину Синіцину з Івано-Франківська, який входив у систему Укрінтерм, все зрушилося з мертвої точки. Він каже: «Якщо у вас є гроші, я вам організую ліс, деревину, я все зроблю. Тільки платіть і вивозьте». Отак все почалося. Я думав, що не доживу до того моменту, коли почнеться будівництво. Але тоді вже знав – храм буде збудований. Цей самий Костянтин Синіцин запропонував бригаду робітників.

Приїхали віруючі люди. Працювали повний світловий день, із шостої години ранку. Олександр Іванович Кравченко організував харчування, житло, а ми їм давали все необхідне: від цвяха до шурупа. І за чотири місяці звели храм, а потім спорядили все інше.

Я завдячую тодішній Білоцерківській районній адміністрації, яка доклалася до цієї справи, і ми разом зробили оцей музейний комплекс, відновили пам’ятник, огородили церкву… І сьогодні я вкотре хочу висловити вдячність усім, хто долучився до зведення храму, будівництва цього чудового комплексу. Спасибі вам, дорогі учасники, бо це залишиться на віки. І будете дітям і внукам розказувати, що село Мазепинці стало духовною скарбницею всієї України і завдяки вам. Тепер його знають і в Канаді, і в Америці, і в Австралії…».

Директор, голова правління колективного підприємства «Білоцерківхлібопродукт», генерал-хорунжий Іван Шилов сказав, звертаючись до учасників святкувань:

«Гасло українських козаків: «Бог, Україна, честь». І цим все сказано. Бог – це духовність. Це те, що має об’єднувати націю. Патріотизм – це те почуття і та людська якість, яка має бути в кожного українця. Козацтво в Україні – це не забавка.

Це історичний факт сьогодення. Бо є історія козацтва, є дух козацтва і, слава Богу, є люди, які зуміли об’єднати патріотів на добрі справи. Мені приємно, що в школах Білої Церкви є козацькі, кадетські класи. Мені приємно, що сьогодні ми святкуємо на цій святій мазепинській землі наше свято. Я думаю, що ці традиції триватимуть, і в козацтва є майбутнє. Бо козаки завжди боролися за правду, а правда невмируща.

Делегація білоцерківських козаків двічі була в місті Галаці, де похований Мазепа. Були на відкритті його пам’ятника. І нам, українцям, було дуже приємно, що задунайська українська діаспора і Задунайська січ нас дуже щиро зустрічали. Румуни пам’ятають нашого гетьмана. Два мікрорайони в Галаці названі його ім’ям.

Є козацька церква, ми так її називаємо, є козацький Поклінний хрест. І мені хочеться, щоб до цього хреста приходили не тільки ми, а й діти. Хочеться, щоб у нашій школі не перекручували нашу українську історію. Щоб міністром освіти в Україні був українець, який поважає свій народ і свою історію. І коли ми сьогодні були в церкві на святій молитві в честь цього чудового свята, в душі було велике бажання сказати всім:

«Любіть Україну, бо це наша Батьківщина. Бережіть нашу історію, бо це наше минуле й майбутнє, будьте щасливі й здорові на довгі-довгі роки».

Село Мазепинці належить до Дроздівської сільської ради. Безперечно, голова сільради Олександр Литвин теж взяв участь у святкуванні.

Він розповів, що велика заслуга в розвитку сіл, що входять до очолюваної ним сільради, базового господарства агрофірми «Дім». Юридичною особою є комбінат хлібопродуктів, яким керує Іван Шилов. Він вкладає кошти і в Дроздів, і в Мазепинці. Оскільки Іван Петрович ще з молодих літ товаришує з Андрієм Дрофою, і вони разом працюють, то, звичайно, один одному допомагають.

Тут, біля Поклінного хреста, Верховний отаман Андрій Григорович Дрофа зачитав святковий наказ про заохочення особового складу козаків Міжнародної громадської організації «Білоцерківська січ». Того дня «за видатні особисті заслуги перед українським козацтвом у справі захисту незалежності, територіальної цілісності, обороноздатності, безпеки України, у справі військово-патріотичного виховання молоді, зважаючи на історичні традиції розвитку українського козацтва та з приводу святкування Дня українського козацтва» було відзначено ряд козаків. Зібрання козаків МГО «Білоцерківська січ», Мала рада МГО присвоїли козацькі військові звання з правом носіння козацького однострою: звання осавул українського козацтва курінним українського козацтва – Володимиру Івановичу Бабію, Миколі Анатолійовичу Гриньку, Віктору Івановичу Оводенку, В’ячеславу Васильовичу Дуднику. Курінний українського козацтва сотникам українського козацтва – Дмитру Анатолійовичу Трубецькому, Петру Васильовичу Болоцькому, Сергію Миколайовичу Козію, Олегу Володимировичу Ящуку. Звання сотник українського козацтва Олександру Вікторовичу Коляді та Анатолію Івановичу Костенку.

Завершилося святкування Дня українського козацтва привітанням із Днем народження іменинників – голови Білоцерківської райдержадміністрації Андрія Немни та славного козака Миколи Ліхачова.

Ось так згадували «велику історію маленького села» і відзначали Покрову українські козаки.

В ексклюзивному інтерв’ю для журналу «Гетьман» генеральний директор ТОВ «Білоцерківський ДБК» Андрій Григорович Дрофа розповів, що козаки вміють не тільки святкувати, а й сумлінно працювати:

«Ми побудували цілі райони в Білій Церкві, наші будинки є окрасою Фастова, Обухова, а містечко Вишневе стало таким завдяки нашим будівельникам. Ми не знижуємо темпи роботи. І сьогодні будуємо 375-ти квартирний будинок з усією інфраструктурою у Вишневому».

Ігор КРАВЧУК