Верховинське пиво – живе!

Олексій ХАРУК:

«Верховинське пиво – живе!»

Пан ОЛЕКСІЙ розповідає:

«Ми працюємо за баварською технологією «Остер Брау». Працюємо на їхній сировині, за їхньою рецептурою. Хміль, дріжджі, возимо з Німеччини (з Баварії), солод із Словаччини. А вода – наша. Вона ідеально підійшла для пива. Якось возив воду на дегустацію, то спеціалісти не повірили, думали, що я взяв її із лабораторії, настільки була якісна. Карпатська джерельна вода – запорука нашого успіху. На сьогоднішній день ми варимо 650 літрів у добу живого, не фільтрованого, не пастеризованого пива. Народ уже зрозумів, що то є таке живе пиво, а що брикетне (порошкове).

Мені раніше пропонували розпушувачі, стабілізатори: для кольору, для запаху.., але я відмовився, бо завдяки живому пиві вистояв. Гіганти, магнати задавили всі міні-пивзаводи. І ті нечисленні заводики, що вижили, довели – натуральне, живе пиво приємно і корисно пити.

Повністю цикл варіння пива – 21 день. Потім ми розливаємо його в пляшки. Продаємо і в бочечках. Відсотків 30-40 реалізовуємо в себе в барі, решту веземо в райони: у Косів, Кути, Буковель… Дуже важко торгувати, бо будь-який заклад хоче пити живе пиво, але не хоче ним торгувати. Термін зберігання всього 10 діб. З пастеризованим спокійніше. Взяв і стоїть воно місяць, два, півроку…

Позаминулого року європейська комісія об’їздила майже весь СНД; перевіряла виробництво. Заїхали до мене. Покуштували пиво – дуже добре. Запитують про технологію. Питають, чому ціна 6 гривень? Кажуть, це дуже дешево. В себе, у Німеччині, купують таке пиво по 5-6 євро за банку. Їздив у Чехію на пивні фестивалі. Чехи мають 400 сортів пива, але коли дегустатори попробували моє, то призналися, що в них треба добре пошукати, щоб знайти таке добре, натуральне, живе (квасінкове) пиво.

…Я замовив етикетку, а друзі зробили мені сюрприз – розмістили на ній моє фото у гуцульському одягу. Кажуть: «Нехай всі знають, що є таке пиво, бо магнати всіх задавили, а ти, справжній гуцул, вижив…». Не легко було. Траплялося, що й виробництво зупиняв, давили… Але я довів, що можна варити і варю».