ПРОТОКОЛ 43-ої Малої Ради МГО «Козацтво Запорозьке»

19 квітня 2013 року

Подільський район міста Києва

Членів Малої Ради – 101 козак,

з них присутні – 69 члена Ради.

Запрошених – 11 козаків

Президія Ради

Голова президії: Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак.

Члени президії: Голова Ради Генеральних кантаржих МГО КЗ, генерал-полковник Василь Ясний; Генеральний Кошовий отаман МГО КЗ, адмірал козацтва Євген Шкабара; Начальник Генерального штабу МГО КЗ, маршал козацтва Петро Чуваєв; Похідні священики (протоієреї): Генеральної канцелярії МГО КЗ генерал-хорунжий Микола Потоп, Московського Представництва у Росії, генерал-полковник Віталій Коценко.

Перед початком Малої Ради Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Сагайдак (надалі маршал Сагайдак)довів до відома членів Малої Ради (надалі МР) про неможливість бути присутнім на засіданні Генерального судді МГО КЗ Ярослава Банчука, який знаходиться на нараді Генерального прокурора при Президентові України та послав СМСкою вибачення перед братам-козакам, на мобільний телефон маршала Сагайдака. Маршал Сагайдак звернувся за юридичної підтримкою при проведенні МР у присутнього на засіданні Ради Першого радника Генерального судді МГО КЗ, генерал-хорунжого Андрія Щасного. Маршал Сагайдак вказав що невелика кількість отаманів не змогла прибути на МР зв’язку з епідемією грипу, від якого постраждали присутні тут генерали Олександр Таранущенко та Начальник Головного штабу Січеславського округу Сергій Сафонов. Подалі їх відпустили додому, але кворум є.

Після чого, маршал Сагайдак офіційно відкрив засідання 43-ої Малої Ради. Похідні священики прочитали молитву на успішну роботу МР, молитвою пом’янули загиблих козаків. Після чого була відправлена делегація на чолі з генералом козацтва Сергієм Бортом на покладення вінків до Пам’ятного знаку увіковічення пам’яті загиблих козаків під горою, що прилягає до вул.Кайсарова. Асистенти: генерал-полковник Майстер, генерал-хорунжий Кирій, генерал-осавул Властов.

Потім був виконаний Гімн України та Гімн МГО КЗ, Похідний священик МГО КЗ, генерал-хорунжий Микола Потоп привітав маршала Сагайдака з Днем народження від себе особисто і повноти Української православної церкви та повноти Руської православної церкви молитвою, а всі присутні проспівали маршалу «Многая Лєта». Маршал Сагайдак довів до учасників Ради –

Порядок денний 43-ї Малої Ради:

1. Вступне слово та виступ Гетьмана МГО КЗ (маршал козацтва Дмитро Сагайдак).

2. Звіт про виконання планів основних заходів МГО КЗ за 1-ий квартал 2013 року (Начальник Генерального штабу МГО КЗ, маршала козацтва Петро Чуваєв).

3. Фінансово-економічна діяльність та стан сплати членських внесків козаками МГО КЗ за 2012 рік та 1-ий квартал 2013 року (Генеральний Кошовий отаман МГО КЗ, адмірала козацтва Євген Шкабара).

4. Різне.

5. Заключне слово Гетьмана МГО КЗ.

Козаками було затверджено порядок денний.

Перше питання: маршал Сагайдак розпочав свою доповідь (поєднавши вступне слово і сам виступ), в якій пояснив присутнім необхідність в Порядку денному вступного слова Гетьмана МГО КЗ, якого раніш не було.

Це потрібно тому, щоби направити роботу Ради у конструктивне русло. Річ в тім, що бездіяльність певних отаманів на місцях, з симптомами «хвороби» перевищення владних повноважень призводить до деструктивну в діяльності нашої формації.. На минулій Верховній козацькій Раді (ВКР), генерал юридичної Управи Толкачов справедливо зазначив, що така риса характерна для українців, але вона не повинна домінувати в МГО КЗ. Демократія в нашій країні ще на початковому стані і дехто вважає демократію, як вседозволеність. А це вже анархія: що хочу те і роблю і якщо буде не по-моєму, то влаштую всім «веселе життя». Один Отаман пропонував відмовитися від вересневих Малих Рад і повернутися до редакції Статуту МГО КЗ 2003-2006рр., та дозволити надавати отаманам обласного значення право присвоювати козацькі звання до осавула включно, як це робиться у МВС України. Але ж козацтво – це громадська організація, а не державна силова структура. Керівник Міжнародної організації несе особисту відповідальність, фактично, за все і тому Гетьман рішуче припиняє будь-які спроби отаманів місцевих осередків перевищувати свої повноваження. Наслідки присвоєння отаманами козацьких звань, участь у політичних заходах, без дозволу Гетьмана МГО КЗ є порушенням Статуту та внутрішніх Положень МГО КЗ тощо.

Потужна організація буде лише тоді, коли робота буде вестися на державному рівні. В усіх організаціях є квартальні наради з підведення підсумків роботи за звітний період. В усякому разі, коли люди збираються, слухають доповідачів, то вносяться нові пропозиції і до них прислухаються. Коли цього немає, то це може призвести і до розпаду як і сталося з багатьма козацькими формаціями. Наша організація стабілізувала ситуацію при проведенні другого туру президентських виборів в Києві у 2005 році силами 5 тисяч наших козаків, а загальна кількість в Україні на той час, з нами та іншими козацькими формаціями, доходила до 10 тисяч.

Переважна більшість населення України не брала участі у «Помаранчевій» революції (біля 80 відсотків це були громадяни із західних теренів України), яка проходила в столиці, на площі в декілька квадратних кілометрів. Вже за декілька десятків кілометрів від столиці народ України працював та жив за своїм щоденним регламентом, не приймаючи в тих подіях ніякої участі. Коли козаки, такою кількістю стабілізували ситуацію в Києві, не допустивши кровопролиття, козаків почали боятися. Почався тиск (дискредитація) на керівників козацьких організації різних рівнів. Коли зрозуміли стійкість, то прийняли план по «роздробленню» козаків всередині самої формації.

Місцеві об єднання, всеукраїнське об’єднання та міжнародні мають різні статуси і не всім під силу організувати об’єднання громадян на міжнародному рівні, що відповідно складається з всеукраїнського та обласних структурних підрозділів, за якими закріплені люди з правами та обов’язками до певного рівня. І у відповідності до того, організацію можна розвалити «з середини». З історії ми знаємо, як відбувалися спроби розвалу держави іноземними спецслужбами різних держав. Проти Радянського Союзу було важко іти зі зброєю. З цього нічого не вийшло. А ось роздробити – надійний спосіб досягнення цілі. Бувший Радник президента та держсекретар США Мадлен Олбрайт зазначила, що навіщо йти зі зброєю, давайте візьмемо сотню людей, із них трьом-чотирьом дамо мільйон, збуривши інших цим і здійметься колотнеча. Так розпався Радянський Союз, так може розпастися і Україна. За сценарієм дроблення відбувалися події і в Югославії та країнах Близького Сходу тощо.

Так бажають розвалити і нашу формацію. Коли є противаги, то не має об’єднання, виникає антагонізм. Ми дивимось на роботу Верховної Ради України, в якій склалася ситуація за якою меншість диктує правила гри більшості. Що є неприпустимим явищем. Це не стабілізує Державу. Ці процеси дехто переносить в МГО КЗ. Безумовно є підйоми і спади, але не настільки, щоб знищити все. Потрібно не звертати увагу на подібні спроби. У нас є Устав і Внутрішні положення, які регламентують всі взаємовідношення. Дехто наполягає на поверненні назад. Завжди потрібно іти вперед. Інколи прискорюючи крок, а інколи пригальмовуючи. Буває, що стоїш на місці, але ніколи не можна повернути назад. Ті, хто тут зібралися – усвідомлюють, що там, куди нас заманюють - обов’язково ошукають і залишать без нічого. Коли ми йдемо своїм шляхом то усвідомлюємо, що це добре для нашої формації. Людей ідеальних як Іісус Христос не має, у кожного є недоліки, але потрібно прагнути до вищого.

У чому необхідність вступного слово перед засіданням ради? Насамперед в тому, що розробити чітку концепцію дій задавши тон, правильно сформулювати питання, які потребують вирішення. Хтось, з власної думки, чи під чиїмось впливом, робить все можливе, щоб збурити громаду, підриваючи авторитет керівників. Коли в першому читанні був прийнятий закон «Про камуфло», де були задіяні державні структури і депутати, намагалися цим «прихлопнути» Козацтво. Прикладом може бути розправа більшовиками з Донськими та Кубанськими козаками, з яких і почався «білий» рух. Вони виступили проти жовтневого перевороту.

Наші козаки, які присутні в залі і ті, яких вже немає серед нас, зробили значний вклад в те, щоб Україна стала незалежною державою. У вересні 2012 року на початку чергового пленарного засідання Верховної Ради без всенародного обговорення (референдуму), був висунутий законопроект «Про камуфло». Тільки МГО КЗ відразу відреагувало на цей «документ». За рішенням Малої та Верховної козацької Рад Гетьманом козацтва Запорозького Дмитром Сагайдаком були надіслані листи Президенту України та голові Верховної Ради України з пропозиціями, які унеможливлюють прийняття закону в такій редакції. Козацтво є головним стовпом української державності.

Це, як рубати гілку на якій сидиш. Не рубай те дерево, що зветься Україною! Щоб це зробити, потрібно ліквідувати Козацтво. Спочатку роздягнути, а потім і ліквідувати. Коли йде людина в костюмі – то якийсь «крутий», коли чоловік в сірому піджаку – голота, під яку інколи маскуються мільйонери. Носять потерті джинси з дірками. Коли та чи інша людина одягає мундир, то відразу всі розуміли його статус. На минулій Раді генерал юридичної управи наводив статистику згідно якої в Україні є 300 генералів силових структур, а в козацтвах – 5 тисяч. Маршал Сагайдак поправив, що якщо врахувати силовиків, що знаходяться на пенсії чи в запасі, то виходить близько 20 тисяч. Тому, кожен дивиться на різні позиції лише зі своєї сторони. Це просте бажання прибрати козака-генерала, щоб не плутався під ногами. Але ж Козаччина була, є і буде.

Незважаючи на установлені позиції, не всі козаки бажають слідувати загальним положенням та Статуту МГО КЗ . Проводиться деструктивна робота з вербування до інших формацій. Раніш існувало біля 5 формацій, 2011 – 33; 2012 – 52; 2013 – 88. Потрібно ж наповнювати ці формації хоча б старшиною. Дехто з наших саме і «припав» на такі пропозиції. Розрахунок такий, що піде декілька, а потягнуть за собою інших, а реально виходить так, що через рік - два просяться назад в материнську організацію. Маршал Сагайдак зачитав привітання, з електронної пошти від побратимів з Білорусі.

Також зачитав листа-запрошення, датований тим же днем від штабу Січеславського округу 26 квітня 2013 року взяти участь у міжнародній практичній конференції на тему: «Іван Богун – видатний полковник Запорозької Січі» на території історико-етнографічного комплексу «Козацька сотня», що знаходиться в селі Петриківка Дніпропетровської області. Маршал Сагайдак неодноразово брав участь у таких конференціях. Є одна специфічна ситуація, що статус таких заходів має обласне значення. Матеріал який готувався і подавався бажав би кращого з історичної і юридичного боку. Тому маршал Сагайдак радить використовувати архіви Києво-Печерської Лаври. Конференції потрібно проводити, але на основі історичних документів, а не художньої літератури. Після таких зауважень, Верховний Отаман перестав подобатися деяким «організаторам», так званих, конференцій. Козаки Запорожці, як церковно-монашеський орден, стояв, стоїть і буде стояти на захисті канонічного Православ’я. Дехто вказував на помилковість друкування матеріалів проведених Рад. Але ж ми не порушуємо персоналії людей з розголошення особистих даних, ми звітуємо про проведення роботи і окремих людей, що відповідає законові про інформацію. У всіх є свої вади. Техніка безпеки пишеться кров’ю. Коли у нас виникла ситуація, на Покровській Раді минулого року, де засідання перетворилося в балаган. Через протокол було піднято документ «Положення про проведення Рад усіх рівнів в МГО «Козацтво Запорозьке» і поставлено все на свої місця вже на Водохрещенських Радах . Маршал Сагайдак зачитав наказ №69 від 10 квітня 2013 року «Про призначення наказних отаманів та кураторів в підрозділах МГО КЗ та затвердження переходу козаків в стан Почесного козака МГО КЗ»

Маршал Сагайдак створив документ з прийнятих рішень всіх минулих Рад, які будуть видані отаманам під розписку для впорядкування внутрішньої документації. Є рапорти без підписів, що ніколи не будуть введені в порядок денний Рад. На те і розраховано: пройде, то і добре, не пройде – то не відомо хто писав. Маршал зачитав один з таких рапортів, який з самого початку був не коректно сформульований, тому що написаний на ім’я трьох осіб: Верховного отамана, Начальника Генерального штабу і Генерального суддю «Про негативні процеси в МГО КЗ, спроби перетворення Дмитром Сагайдаком МГО КЗ в монашеський орден, зведення особистих рахунків з прогресивними козаками формації, прийняття невірних рішень тощо». Сагайдаком запропоновано проведення Радою кантаржих перевірки щодо введення звітної документації; наявність самих протоколів;

співставлення з дійсністю. Самі ж піднімають питання про розвал, але ж цьому самі і сприяють. Якщо не будемо займатися формуванням документів, то це хибний шлях. Дехто заперечує необхідність надання самих протоколів, не кажучи, що там написано. Так, напередодні, генерал з Січеславського округу Сафронов доповів про створення куреня і запросив надати нагороди, чим хотів легалізувати не протистатутні дії отамана округу Миргородського. Маршал зазначив, що самостійне створення структурних підрозділів без проведення цих дій на Малих Радах є не відповідністю до статуту організації. В усьому повинен бути порядок і наладити його там, де його немає. Упорядкування має відбутися після перевірки Радою Генеральних кантаржих. Терміном упорядкування звітної документації як зі сторони Генеральної канцелярії так і місцевих осередків зазначено дату до 1 жовтня 2013 року. Так було нагадано, що звіти повинні надходити до Генеральної канцелярії за тиждень до проведення Рад, а не так як від Січеславського округу – 18 квітня, коли Рада проводиться 19 квітня.

Маршал вказав на готовність надання всіх необхідних документів для роботи зі свого боку. Закликав залишити електронні адреси для листування, тим хто їх ще не надав. Більше 10 років в анкетах для реєстрації є графа «Ваша електронна адреса». При відсутності, можливо використовувати адреси своїх дітей та онуків. Відмічено роботу отамана Одеського міськрайонного куреня, козацького полковника Томашевського, який після отримання листа з Генеральної канцелярії повідомив про отримання, доповів про доведення інформації до підлеглих і вказав, що накази будуть в порядку денному на найближчій Раді. Більшість отаманів самі не читають, не те що доповідають своїй старшині.

Ухвалили:

1. Термін упорядкування звітної документації як зі сторони Генеральної канцелярії так і місцевих осередків – 1 жовтня 2013 року.

Голосували: «За» – 67, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Друге питання: Начальник Генерального штабу МГО КЗ, маршала козацтва Петро Чуваєв, перш за все попросив вшанувати світлу пам’ять козака Руслана Агрби хвилиною мовчання, передчасна смерть якого була сильним ударом для всіх нас. Ми втратили відповідальну, чутливу, дисципліновану людину, яка зробила значний внесок в роботу організації і була справжнім козаком, що завжди огортав своєю увагою і теплом.

На сьогоднішній день Начальник Генерального штабу отримав звіт від Січеславського, Черкаського округів. Запросив дотримуватися всіх встановлених термінів подання звітної документації. Порушив питання, що який би не був отаман Миргородський – ідейним і прямолінійним, ця робота проводиться в його підрозділі на належному рівні. Отримав зауваження від Гетьмана, на що досить жваво відреагував, що має право висказувати свою особисту думку. Маршал Чуваєв відмітив, що нікого не захищає, а піднімає питання підтримання порядку в усьому. За чесність і справедливість. Довів до відома присутніх план на рік, де, на жаль, щорічно відображаються одні і ті ж питання. Але ж завжди вимагається від отаманів внесення пропозицій стосовно запланованих заходів. Подають одиниці. Маршал Чуваєв, після здійснення дзвінків для уточнення, дійсно включає їх. Той самий Миргородський, що робить зауваження Генеральній канцелярії, сам і подає одне і те саме, інколи забуваючи змінювати дати. Так і надав план з датами на 2012 рік.

Маршал Чуваєв зазначив, що всі ми люди і можемо робити помилки. Але дуже важливо усвідомлювати ці помилки і виправляти їх. Тоді все буде добре. На жаль досить болісно розуміти, що такі випадки існують і є випадки зовнішніх спроб руйнування нашої організації.

Можливо ми самі винні, що приймаємо не тих людей в свої ряди. З розумінням віднісся до присутніх отаманів, вказавши, що дійсно порядок денний завжди однаковий: доповідь Верховного отамана, начальника Генерального штабу і стан внесків. Але ж якщо хтось не платив, то він платить і не буде. Потрібно приймати рішення щодо таких людей. Сам маршал Чуваєв зазначив, що приймає рішучі заходи по таким людям, особисто нагадуючи їм про необхідність сплати членських внесків. Питання своєчасності подання звітів – регулярно працюють одні і ті ж. Нам ліпше займатися питаннями допомого обездоленим дітям, як це робить генерал Василь Мишко. Паралельно піднято питання щодо патріотичного виховання молоді на регулярній основі. Якщо раніше це проводилось в старших класах, то зараз вже в перших класах. Так в Сумській паланці підняте питання щодо пошиття одностроїв для учнів школи, що має певні переваги від штатського одягу і в певній мірі дисциплінує. Відповідно закликав до носіння і гідного відношення до форми присутніх.

Для вирішення всіх питань, потрібно наявність внутрішнього бажання. В завершення маршал Чуваєв сказав, що нам просто потрібно дружньо жити, одне одного поважати і тоді наша організація буде процвітати, а не займатись «розбірками». Подякував всім за увагу.

Маршал Чуваєв отримав запитання від отамана Дем’янчука про відсутність даних щодо відрядження делегації до Польщі, і від адмірала козацтва Козуба стосовно дисципліни і недоречності «суперечок» з Гетьманом в присутності всіх отаманів. Всі пропозиції в зауваження потрібно готувати в Канцелярії. На що, маршал Чуваєв відповів, що честь він не принижував, а просто зауважив щодо регламенту доповіді.

Ухвалили:

2.1 Вважати план заходів МГО КЗ за 2012 рік виконаним. Роботу, проведену у структурних підрозділах МГО КЗ, за 2012 рік визнати задовільною.

Голосували: «За» – 67, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Щодо третього питання: виступив Генеральний кошовий отаман, адмірал козацтва Євген Шкабара. Зазначив, що дійсно проводиться багато роботи. Але ж «без води і не туди, не сюди». Без грошей ми нічого не зробимо. Внески – це копійки на сьогодні в нашій організації. Щоб щось робити потрібні кошти. Серед присутніх багато підприємців, які знають відповідність сказаному. За 1 квартал 2013 року ситуація «чуть-чуть» краще, аніж в 1 кварталі 2012. Щоб провести виїзну Раду, потрібні кошти, щоб когось заохотити, потрібні кошти. Ми будемо проводити заходи, там де і в минулому році. Відгуки самі найкращі і від місцевого керівництва і від населення. Хто з отаманів бажає провести це у себе на місці, завчасно подавайте заявки, а не перед Радами. Це буде показово для місцевих, що організація живе, функціонує і займається вихованням молоді. Закликав до збору додаткових коштів на проведення виїзного засідання. Подякував за увагу.

4. Різне.

4. 1 Отаман окремого куреня Храмової Варти МГО КЗ, генерал-осавул Ілля Гребельний побажав всім присутнім міцного здоров я. На основі існуючого авторитету серед фермерів, селян, і козаків, які звернулися з проханням допомоги на місцях, при наявності ресурсу охорони, створили Асоціацію Православних Господарів. Це підтримав і Гетьман козацтва Запорозького. Основна суть – це пояснення фермерам, що якщо вони не бажають годувати свою армію, вони будуть годувати чужу. З минулих слів Гетьмана, що через декілька років захищати країну, окрім козаків буде нікому. Армії на сьогодні вже і немає. По всіх питаннях генерал запропонував звертатись до нього особисто і писати на електронну адресу.

4.2 Генерал – хорунжий, Василь Мишко перш за все від козаків Броварської Січі і від себе особисто привітав Гетьмана з Днем народження. Вся Січ підтримує думку про необхідність підтримки Гетьмана. А у Батька вистачить мудрості керувати нами. З великим задоволенням всі готові до прийняття виїзного засідання. Надана додаткова інформація щодо розміщення і місця проведення. Додатково зазначив про створення молодіжної футбольної команди, яку закликав підтримувати при грі в інших містах України. Відкрився полювальний, рибальський клуб «Трубіж», направлений на зібрання коштів для розбудови Броварської Січі.

4.3 Генеральний писар МГО КЗ, генерал-хорунжий Григорій Шевченко зазначив, що спочатку дійсно хотів зачитати свої рапорти. Але враховуючи те, що Головного отамана Січеславського округу, генерала козацтва Миргородського немає, то недоцільно це роботи при відсутності другої сторони. Генеральний писар зазначив, що є виконавцем Наказів та Розпоряджень Гетьмана козацтва Запорозького Дмитра Сагайдака, та рішень Рад. Звернув увагу на бланки, що приходять до Генеральної канцелярії МГО КЗ (ГК МГО КЗ), які не відповідають затвердженому 27-ю Малою Радою зразку, та заповнені не у відповідності до Розпорядження №22 Гетьмана козацтва Запорозького Дмитра. Часто є претензії, що нам ніхто не повідомив. Коли використовується звичайна пошта і електронна, то є необхідність здійснювати додатково дзвінки, чи дійшла інформація. В день може бути приблизно до 80 дзвінків. Це досить складно. Виконавчої дисципліни немає. Сплата членських внесків на недостатньому рівні. Є і пільгові внески. Є можливість сплачувати частинами і т.д.

Заключне слово Гетьмана: чим більше зазіхань на нашу незалежність, тим більше ми гуртуємось. У виступі Начальника Генерального штабу маршала Чуваєва червоною ниткою проходила теза, що яким би не був отаман Миргородський «ідейним і прямолінійним» вся робота в його підрозділі проводиться на належному рівні. Але складається враження, що генерал Миргородський піарить тільки себе і це, доречи, в менший мірі притаманно більшості отаманів МГО КЗ.

Прикладом може бути що, в тому чи іншому часопису або відео матеріалі дуже рідко, той чи інший Отаман згадує про те що є ГК МГО КЗ з Гетьманом та Генеральною старшиною. А тому у людей складається враження що МГО КЗ починається та закінчується цім отаманом. Щодо генерала Миргородського то він зараз не прислухається до критичних зауважень щодо власних помилок і не робить правильних висновків, а натомість в таких гріхах звинувачує інших. На що м’яко зауважив маршал Чуваєв у своєму виступі. Прикладом може бути надіслані пакетом документи «Новою поштою» і отримані увечері 18 квітня 2013 року на передодні МР. В цьому пакеті були документи: Першому, – «План виконаних заходів по Січеславському округу (СО) за 2012 рік»; Другому, – «План заходів СО на 2013 рік». В плані на 2013 рік більшість термінів виконання заходів зазначені 2012 роком, там де вказується про проведення Рад округу не зазначені терміни проведення.

Таким чином унеможливлює контроль за Радами округу з боку Генеральної канцелярії; Третім, ГК МГО КЗ вперше отримала за 15 років ксерокопії пакету Реєстраційних документів округу на 10 аркушах, є навіть Свідоцтво про Реєстрацію об’єднання громадян, але відсутній найголовніший документ – Внутрішній статут СО з правами та обов’язками козаків.

Не можу погодитися із висловом маршала Чуваєва стосовно того, що План проведення Рад постійно повторюється. Маршал Чуваєв прекрасно знає про те, що План проведення Рад формується на пропозиції осередків і не в останній день, а то і з голосу під час самих Рад, а готується завчасно Генеральним штабом. І подається Начальником Генерального штабу на затвердження Гетьману на останній перед Радами Нараді ГК МГО КЗ.

Не витримують критики пацифістські заклики маршала Чуваєва, на кшталт «ребята, давайте жить дружно», недоліки потрібно рішуче усувати і не боятися критично поглянути на себе з боку. Особисту думку отамана підрозділу МГО КЗ спочатку потрібно довести до кожного члена його колективу, зібрати повноважне зібрання (не забувши звернутися до ГК МГО КЗ на предмет офіційного спостерігача) прийняти статутне рішення та направити завчасно до ГК МГО КЗ усі документи по виниклому питанню. А не так як робить генерал Миргородський, який заявив про те що він зовсім не повинен подавати Протоколи Рад до ГК МГО КЗ, а реєстри учасників вони ніколи ведуть. Хіба він був таким п’ять років тому? Ні!

Декілька слів щодо виступу Отамана ГК МГО КЗ, Генерального писаря, генерала Григорія Шевченка.

Він вірно вказав про те, що він виконавець Наказів, Розпоряджень Гетьмана і Рішень Рад, які стосується щодо виконання ГК МГО КЗ і робить це добре. У зв’язку з тим, що він зараз відмовився зачитувати свої Рапорти до мене на безпідставні дії до нього від генерала Миргородського, по дискредитації його як Генерального писаря, то я зачитаю вам «послання» чи то «есе» на довільну тему. Це не Рапорт і не Заява. Як звертається генерал Миргородський до мене у цьому посланні – «Вельмишановний Дмитро Івановичу!». От так!, Від отамана округу – генерала Миргородського. В цьому його посланні, усього на три сторінки, він з одного боку вітає мене з Днем народження, а з іншого знову висуває необґрунтовані претензії, які вже висловлював на Радах і які не отримали підтримки у отаманів. Своє невдоволення він у досить некоректній формі вже переніс на Генерального писаря і звинувачує його у всіх смертних гріхах.

Конкретно вказавши що генерал Шевченко, а не маршал Чуваєв відповідає за розробку планів та стратегію МГО КЗ. Мета цього «послання» одна – прибрати від мене генерала Шевченка, гарного фахівця, який добре виконує свої роботу. Про цей опус можна говорити багато, але він не вартує уваги, бо відчувається, що писала людина у нервовій напрузі. Здоров’я потрібно берегти. Воно потрібне і для стабільної роботи та подальшого розвитку Січеславського підрозділу МГО «Козацтво Запорозьке».

Після проведеного порядку денного, була прочитана молитва похідними священиками та виконанні гімнів МГО КЗ та України. Мала Рада завершила свою роботу.

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман Козацтва Запорозького маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК

Генеральний писарь МГО КЗ, Отаман Генеральної канцелярії, генерал-хорунжий Григорій ШЕВЧЕНКО