42-а Мала Рада Рада МГО «Козацтво Запорозьке»

Протокол 42-ї Малої Ради Ради МГО «Козацтво Запорозьке» (МР МГО КЗ)

26січня 2013 року Подільський район міста Києва Членів Малої Ради -101 козака, з них присутні – 62 члена Ради. Запрошених - 31 козак.

Президія Ради Голова президії: - Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак (надалі маршал Сагайдак).

Члени президії:Начальник Генерального штабу МГО КЗ, маршал козацтва Петро Чуваєв; Генеральний суддя МГО КЗ, генерал козацтва Ярослав Банчук; Головний отаман СБ МГО КЗ, генерал козацтва Руслан Агрба, Наказний кошовий отаман МГО КЗ, адмірал козацтва Євген Шкабара, Похідний священик МГО КЗ, протоієрей Микола Потоп, генерал козацтва Микола Откідач.

Засідання 42-ї Малої Ради розпочато похідним священиком, який молитвою Благословив на успішну роботу учасників Малої та Верховної козацької Рад. Після поминання загиблих та померлих братів-козаків було відправлено Делегацію МГО КЗ, на чолі з генералом козацтва Бортом для покладення вінків до Пам’ятного знаку увіковічення пам’яті загиблих козаків під горою, що прилягає до вул. Кайсарова.

Потім був виконаний гімни України та МГО КЗ.

Похідний священик МГО КЗ, генерал-хорунжий Микола Потоп привітав маршала Сагайдака та присутніх зі святом Водохрещі та побажав усім успіхів. Закликав поважати Божу Матір під Святим Омофором ми знаходимося і перед Пречистим її образом. Тому під час виступів, відкидати зайві емоції в сторону і щоб більше лунало «бурхливих оплесків» в громаді аніж прикрих суперечок. В затвердження своїх слів, священик окропив присутніх Святою водою.

Рада розпочала свою роботу, а маршал Сагайдак довів до учасників

Порядок денний 42-ї Малої Ради:

1. Вступне слово Гетьмана козацтва Запорозького - (маршал козацтва Дмитро Сагайдак).

2. Рекомендація Гетьмана козацтва Запорозького козака на посаду Генерального Кошового отамана МГО КЗ - (маршал козацтва Дмитро Сагайдак).

3. Про виконання Плану основних заходів МГО КЗ за 4-й квартал 2012 року та розгляд Плану на 2013 рік - (доповідач начальник Генерального штабу МГО КЗ, маршал козацтва Петро Чуваєв).

4. Про Пропозиції щодо ротації членів Верховної Козацької Ради (ВКР МГО КЗ) - (доповідач Генеральний суддя, генерал козацтва Ярослав Банчук).

5. Прийняття порядку денного 23-ї ВКР МГО КЗ - (доповідач маршал козацтва Дмитро Сагайдак).

6. Про стан сплати членських внесків за 2012 рік - (Генеральний писар МГО КЗ, генерал-хорунжий Григорій Шевченко).

Козаками було затверджено Порядок денний 42-ї МР.

MПерше питання: маршал Сагайдак відмітив що при реєстрації всім присутнім було роздано останні документи. Серед них протоколи попередніх МР і ВКР та останні Розпорядження, як наочний приклад проведення роботі на вищому шаблі упорядкованості, а не як в «институтах благородных девиц» хоча і в них є певний порядок. Дійсно, в роботі Рад МГО КЗ є чітко прописані алгоритми дій і сценарії самих Рад, наявні плани заходів, своєчасне надання запрошень. Складається враження повного порядку, але деякі з поодиноких учасників Рад піднімають питання про порушення під час голосування, коли переважна більшість з членів Ради вигукують «Згода». Цим нібито порушується хід голосування, а потім дехто стверджує про відсутність консенсусу. Гетьман згадав історію Великої Ради МГО КЗ, коли його затверджували на другий термін на посаду Гетьмана козацтва Запорозького. Тоді один з козаків, вигукнув, вже після голосування, що він не згоден з наданням Петру Чуваєву звання маршала козацтва. Гетьман, як Голова Ради, надав виключно йому слово для висловлення своєї позиції, а по закінчені вказав на відсутність об’єктивності в його претензіях бо Внутрішнього положення «Про надання маршальського звання» на той час ще не було. Козацька демократія це не демагогія, а виконання Статутно-програмових засад та прийнятих на Радах козаками рішень.

Маршал Сагайдак вказав на те що рішенням ВКР від 21 січня 2006 року було прийнято Внутрішнє положення «Про проведення всіх Рад в МГО КЗ», для доопрацювання 3-го та 4-го розділів Положення, які регламентували проведення Рад в обласних та районних структурних підрозділах надали Генеральному штабу МГО КЗ. Але при проведенні, у минулому році, чергових Покровських Малої та Верховної козацької Рад дехто захотів перетворити засідання Рад в балаган тому мною 23 жовтня 2012 року було затверджено Положення «Про проведення всіх Рад в МГО «Козацтво Запорозьке» та видане Розпорядження № 45 «Про впорядкування проведення Рад МГО КЗ і дотримання, при цьому, дисципліни козаками МГО КЗ». Усі ці документи ви отримали електронною поштою, за місяць до сьогодення, а звичайною - за два тижні. Окрім того маршал Сагайдак довів (зачитав положення, надаючи вичерпні пояснення кожному із пунктів) присутнім членам Рад Положення «Про проведення усіх Рад в МГО «Козацтво Запорозьке», що є чітким алгоритмом з деталізацією проведення Рад в місцевих осередках. Всі Розпорядження та Положення додаються до Протоколу.

Друге питання: рекомендація Гетьмана на посаду Генерального Кошового отамана адмірала козацтва Євгенія Шкабару, обрання якого потрібно було здійснити це ще на минулій ВКР, але невпорядкованість поведінки присутніх на Раді, не дала змоги цього зробити. Саме тому виникла необхідність впорядкування Внутрішнього положення «Про проведення всіх Рад в МГО КЗ». Маршал Сагайдака повторно запропонував на посаду Генерального Кошового отамана адмірала козацтва Євгена Шкабару, який до цього був отаманом Управи обозного ГК.

Під час обговорення генерал Віктор Лях висловів зауваження щодо Однострою адмірала козацтва, вказуючи на наявність як генеральських так і адміральських ознак на лацканах і отримав зауваження щодо свого зовнішнього вигляду. Маршал Сагайдак зазначив, що у цьому випадку потрібно робити зауваження, які можуть заважати претенденту виконанню службових обов’язків (прикладом може бути приховування факту судимості тощо), а не зовнішнього вигляду. За час своєї діяльності адмірал козацтва Шкабара проявив себе відповідальною людиною, яка заслуговує на посаду не в заміщення, а в доповнення справ покійного генерала козацтва Володимира Обухова. На це вказує належне виконання всіх обов’язків претендента на попередній посаді.

Ухвалили:

2. Підтримати рекомендацію перед 23-ю ВКР Гетьмана козацтва Запорозького на посаду Генерального Кошового отамана МГОК З – адмірала козацтва Євгена Шкабару.

Голосували: «За» - 60, «Проти» - 1, «Утримались» - 1.

Третє питання: Начальник Генерального штабу МГО КЗ, маршала козацтва Петро Чуваєв привітав побратимів з новим 2013 роком зі святом Різдва Христового и Водохрещенням. Проведений аналіз роботи показує, що заходи, які були зазначені на 4-й квартал 2012 року в основному виконані. Однак потрібно замислитись про несвоєчасність подання звітів до Генеральної Канцелярії, постійно про це нагадується на Радах, але не здійснюється. За рахунок чого і страждає аналіз звітів. Маршал Чуваєв відмітив, що сьогоднішній рівень роботи в організації стосовно виховання молоді – це вже міжнародний рівень. Так, представники Черкаського округу були присутні на змаганнях в Греції і зайняли призові місця, показуючи свою звитягу, силу і волю за кордоном.

Маршал Чуваєв звернув увагу на компьютерезацію і спрощення передачі звітів, що значно допомагає в роботі. Було відмічено роботу Чернівецької паланки, керівник якої Володимир Самойлов постійно тримає в курсі подій Начальника Генерального штабу МГО КЗ, як в телефонному, електронному і паперовому варіантах. Було висловлено подяку і Наказному отаману, генералу-осавулу Леоніду Данчуку за організацію нарад в складі керівників державних структур для подальшої плідної роботи в напрямку патріотичного виховання молоді. Робота, яка відповідає дорученням президента України від 06 травня 2011 року 1-1/860 щодо активізації роботи по відродженню і розвитку історичних патріотичних господарських традицій Українського Козацтва.

Маршал Чуваєв відмітив, що вже розроблений план на 2013 рік, наявність якого проконтролювали у всіх присутніх.

Зауважень, пропозицій щодо плану не було. Тому маршал Чуваєв вніс пропозицію МР рекомендувати проект Плану основних заходів на 2013 рік на затвердження 23-ю ВКР.

Ухвалили:

3.1. Вважати План основних заходів МГО КЗ за 4-й квартал 2012 року виконаним, проведену роботу у структурних підрозділах МГО КЗ, визнати задовільною.

3.2. Винесення пропозиції рекомендувати проект Плану основних заходів 2013 року на вирішення ВКР.

Голосували: «За» - 62, «Проти» - немає, «Утримались» - немає.

Четверте питання: виступив Генеральний суддя МГО КЗ, генерал козацтва Ярослав Банчук,привітав усіх зі Святом. На підставі пропозицій 42-ї МР, він запропонував на рішення 23-ї ВКР провести слідуючі ротації.

Вивести зі складу Верховної козацької Ради МГО КЗ, за відсутність на протязі двох років на засіданнях ВКР її Постійних членів ВКР: козаків Олександра Афоніна, Олександра Іванчука, Ігоря Куташева та Тимчасового члена ВКР козака Жирайра Чиркіняна. Замість вибулих Постійних членів ВКР обрати Тимчасовими, до рішення по ним наступною Великою Радою, козаків: Миколу Откідача, Сергія Сагайдака, Григорія Шевченка та повноважним Тимчасовим членом по квоті від м. Києва – Петра Новаковського.

Ухвалили:

4.1. Пропонувати вивести зі складу членів Верховної козацької Ради МГО КЗ (ВКР МГОК З), за відсутність участі на протязі більше двох років у засіданнях ВКР МГО КЗ її Постійних членів: Афоніна Олександра Васильовича, Іванчука Олександра Олексійовича, Куташева Ігоря Вікторовича та Тимчасового члена Чиркіняна Жирайра Миколайовича.

4.2. Пропонувати ввести замість вибулих Постійних членів ВКР МГО КЗ, обрати на правах Тимчасових членів, до рішення по ним наступною Великою Радою: Откідача Миколу Яковича, Сагайдака Сергія Дмитровича, Шевченка Григорія Кириловича та Тимчасовим членом по квоті м. Києва - Новаковського Петра Борисовича.

Голосували: «За» - 62, «Проти» - немає, «Утримались» - немає.

П’яте питання: маршалом Сагайдаком надана пропозиція на затвердження 42-ї МР Порядку денного 23 ВКР:

Ухвалили:

5. Порядок денний 23 ВКР:

5.1. Вступне слово Гетьмана козацтва Запорозького - (маршал козацтва Дмитро Сагайдак).

5.2. Виступ начальника Генерального штабу, маршала козацтва Петра Чуваєва.

5.3. Затвердження ротації членів ВКР МГО КЗ , затвердження реєстрів МР ВКР, обрання Генерального Кошового отамана – (Генеральний суддя, генерал козацтва Ярослав Банчук)

5.4. Стан перевірки ведення документації ГК МГО КЗ – (Генеральний кантаржий генерал Василь Ясний).

5.5. Різне (виступи генералів Потопа, Миргородського, Самойлова, Сердюкова, Толкачова).

Голосували: «За» - 62, «Проти» - немає, «Утримались» - немає.

Шосте питання:Генеральний писар МГО КЗ, генерал-хорунжий Григорій Шевченко відмітив, що це вже четвертий його вихід, за два роки, стосовно сплати внесків, а ситуація все гірше і гірше. В 2008-2009 роках не сплатили внески 127 козаків, в 2010 сплатили внески 420 козаків, в 2011 – 300, а в 2012 менше аніж двісті козаків-генералів. Він нагадав про прийняте рішення при якому відсутність сплати внесків козаками не дозволяє їх нагороджувати та обмінювати посвідчення і що згодом такі Козаки будуть переведені в Резерв з відповідним пониженням у козаки.

На теперішній час ми почали упорядковувати полковників серед яких 48 переведено в Резерв з пониженням звання до Чотара. Більш конкретно доповнить Голова ради Генеральних кантаржих, якому був переданий список на ознайомлення присутніх сьогодні на Раді. Зв’язок з 62-а генералами втрачений тому нам потрібно визначитися з ними. Перевести в резерв понижуючи їх на один рівень у званні як тих то не сплачує членські внески більше двох років. Найбільша заборгованість по сплаті внесків – в Київському окрузі. Верховний отаман запросив точну кількість і відомість, хто рекомендував цих людей.

Генеральний писар виніс на розгляд пропозицію, щоб отамани включали дані про стан сплати членських внесків в доповідь. В позаминулому році було приблизно 300 генералів і адміралів, що не сплатили внески. В минулому році 120 генералів переведено у резерв з пониженням звання до підосавулів.

Григорій Шевченко додатково звернув увагу на плани 2013 року і вніс пропозиції: по-перше - серйозно ставитись до написання самих планів, які з року в рік просто копіюються, а хто їх подає до ГК МГО КЗ, не роблять хоча би для виду зміни до деяких цифр;

по-друге - обов’язково при проведенні чергових місцевих Рад вказувати дату проведення, при цьому вести Протокол та Реєстр Ради і в межах двох тижнів передавати їх до ГК МГО КЗ.

Маршал Сагайдак звернувся до Генерального кантаржия з рекомендацією постійно тримати на контролі виконання цих пропозицій.

Ухвалили: Вивести в Резерв з пониженням у козацькому званні на один рівень до осавула включно, за несплату членських внесків протягом двох років: Асланяна Армена Герасимовича, Бушмана Карла Вікторовича, Бевзюка Володимира Максимовича, Гнибіденка Олега Івановича, Єрьоменко Володимира Павловича, Карасика Володимира Григоровича, Королевского Костянтина Юрійовича, Корнейчука В’ячеслава Олексійовича, Кузьменко Сергія Сергійовича, Коротуна Андрія Вікторовича, Коваля Валерія Федоровича, Кудрука Сергія Михайловича, Нечипорука Валерія Васильовича, Осипенко Анатолія Миколайовича, Панасенко Василя Степановича, Путято Ігора Васильовича, Панкратова Анатолія Миколайовича, Пахницю Валерія Михайловича, Перепелицю Олександра Івановича, Павлишина Юрія Васильовича, Помченко Олега Вікторовича, Парфенюка Володимира Миколайовича, Поліщука Володимира Петровича, Пономаренко Віктора Федоровича, Петренко Артура Володимировича, Поповича Василя Станіславовича, Римаря Миколу Павловича, Родіонова Віталія Степановича, Рутар Ярослава Івановича, Сухорукова Леоніда Семеновича, Саенко Володимира Володимировича, Степаненко Володимира Вікторовича, Скоропадського Бориса Даниловича, Скітейкіна Максима Юрійовича, Северина Василя Миколайовича, Ткача Олександра Олексійовича, Часника Миколу Івановича, Шульгу Віктора Івановича, Юн Євгена Олександровича, Кучерявого Григорія Івановича, Ягоду Валентина Петровича, Михайлова Віктора Миколайовича, Антіпіна Олексія Мироновича, Андруся Миколу Івановича, Александрова Євгена Євгеновича, Анісімова Володимира Дмитровича, Бутенко Олександра Анатолійовича, Булгакова Юрія Борисовича, Беліку Олега Валентиновича, Бондаренко Миколу Платоновича, Владимирова Олександра Юрійовича, Грибанова Станіслава Вікентієвича, Гецько Івана Івановича, Глухова Миколу Володимировича, Грушевського Андрія Віталійовича, Дьяченко Георгія Михайловича, Данейкіна Вадима Валерійовича, Данилова Віктора Миколайовича, Давидова Геннадія Матвійовича, Дмитрука Василя Павловича, Драган Юрія Івановича, Дубового Сергія Павловича.

Голосували: «За» - 62, «Проти» - немає, «Утримались» - немає

6.2. Отаманам підрозділів МГО КЗ визначити термін 15 грудня кожного року для надання об’ективних пропозицій до проекту Плану основних заходів на наступний рік.

Голосували: «За» - 62, «Проти» - немає, «Утримались» - немає

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман Козацтва Запорозького маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК

Генеральний писарь МГО КЗ, Отаман Генеральної канцелярії, генерал-осавул Григорій ШЕВЧЕНКО