ДВАДЦЯТИРІЧНА ВІХА ПОВЕРНЕННЯ АФГАНЦІВ ДО РІДНОГО ДОМУ

14 лютого 2013 року м. Київ.

20-та річниця виводу Радянських військ з Афганістану. Україна не посилала своїх хлопців на війну, але вони залишаються її синами і їхня - біль це біль нашого народу.

Об 11 годині на Лаврський площі, біля музею Івана Гончара, зібралася велика кількість люду, здебільш у зелених одностроях – це прикордонники. Вони з букетами червонів гвоздик в руках.

Організованою ходою на чолі з Першим заступником Голови Державної прикордонної служби України (ДПСУ) генерал-полковником Павлом Шишоліним та заступником ДПСУ генерал-лейтенантом Ігорем Риньковим підійшли до Пам’ятника загиблих воїнів в Афганістані та поклали квіти до його підніжжя.

Серед учасників урочистої ходи учасники бойових дій в Афганістані: генерали, офіцери та прапорщики, а також заступник Голови комітету організації ветеранів ДСПУ генерал-лейтенант Анатолій Макаров та ветерани бойових дій в Афганістані. Від МГО «Козацтво Запорозьке», в перших рядах колони йшов та поклав квіти, Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак.

Після покладання квітів Гетьман козацтва Запорозького Дмитро Сагайдак разом з генерал-лейтенантом Анатолієм Макаровим вручили, біля Пам’ятника, нагороди МГО «Козацтво Запорозьке» – учасникам та ветеранам тих подій:

- орден «Гетьман Байда Вишневецький» ІІ ступеня - генерал-майору Анатолію Борисову;

- орден «Покрова» ІІІ ступеня – генерал-осавулу МГО КЗ Григорію Мініну;

- орден «Козацька Слава» ІІІ ступеня – полковнику Миколі Маркову;

- Срібну медаль «Берегиня козацького роду» – Гулевій Марії Іларіоновні;

- Золотий Хрест «Козацька Слава» – полковникам – Володимиру Грищуку та Євгену Золотобоєву;

- Срібний Хрест «Козацька Слава» – Ткачу Віктору Михайловичу, Стрельцю Володимиру Івановичу та Крочаку Віталію Володимировичу.

Після урочистостей пом’янули загиблих та померли від поранень, за віком та від хвороб. Здравствующим афганцям побажали козацького здоров’я та «Многая лета».

Прес-служба МГО «Козацтво Запорозьке»