МГО «КОЗАЦТВО ЗАПОРОЗЬКЕ» В ДОКУМЕНТАХ РІШЕННЯ

41-ї Малої Ради МГО «Козацтво Запорозьке»

13 жовтня 2012 року Подільський район міста Києва

Порядок денний 41-ї Малої Ради:

1. Вступне слово та пропозиція Гетьмана Козацтва Запорозького щодо Порядку денного 22-ї Верховної козацької Ради МГО КЗ (Доповідає маршал козацтва Дмитро Сагайдак).

2. Виступ Начальника Генерального штабу МГО КЗ: Звіт про виконання Плану основних заходів МГО КЗ за ІІІ квартал 2012 року (Доповідає маршал козацтва Петро Чуваєв).

3. Пропозиції до ротації членів Верховної козацької Ради та обрання Голови ради кантаржих і Генерального кошового отамана МГО КЗ (Доповідає Генеральній суддя МГО КЗ, генерал козацтва Ярослав Банчук)

По першому питанню Ухвалили:

1.1. Підсумки виконання Плану основних заходів за ІІІ-ій квартал 2012 року та надання пропозицій до Плану основних заходів МГО КЗ на 2013 рік (доповідь маршала козацтва Петра Чуваєва).

1.2. Прийняття змін та доповнень до Внутрішніх положень МГО КЗ, ротація членів Верховної козацької Ради МГО КЗ та обрання Голови ради кантаржих і Генерального кошового отамана МГО КЗ (доповідь генерала козацтва Ярослава Банчука).

1.3. Щодо сплати членських внесків за перше півріччя 2012 року козаками Генеральної канцелярії (Доповідає генерал-осавул Григорій Шевченко).

1.4. Фінансово-економічна діяльність МГО КЗ (доповідь генерала-хорунжого Василя Ясного).

1.5. Різне (у тому випадку, коли будуть виступаючі).

1.6. Ставлення МГО КЗ до заборони депутатами ВРУ діяльності козацьких організацій України та заключне слово Гетьмана козацтва Запорозького, маршала козацтва Дмитра Сагайдака.

Голосували: «За» – 95, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

По другому питанню Ухвалили:

2.1 Вважати план заходів МГО КЗ у третьому кварталі 2012 року виконаним. Роботу, проведену у структурних підрозділах МГО КЗ за третій квартал 2012 року визнати задовільною.

2.2 Дотримання тижневого терміну подачі звітів до їх ознайомлень на Радах.

Голосували: «За» – 95, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

По третьому питанню Ухвалили:

3.1. Рекомендувати 22-й Верховній козацькій Раді (ВКР):

3.1.1. Вивести із складу Тимчасових членів Верховної козацької Ради (ВКР) громадянина Сергія Майора та ввести замість нього Тимчасовим членом генерал-хорунжого Віктора Маркіна.

3.1.2 Вивести із складу Постійних членів ВКР козацького полковника Володимира Безверхого та ввести замість нього Тимчасовим членом, до рішення чергової Великої Ради, генерала козацтва Анатолія Андрусевича.

3.1.3. Вивести із складу Постійних членів ВКР, в зв’язку зі смертю, генерала козацтва Володимира Обухова та ввести замість нього Тимчасовим членом, до рішення чергової Великої Ради, генерала козацтва Василя Сирая. Голосували: «За» – 95, «Проти» – немає, «Утримались» – немає. 3.2. Відмінити пропозицію 40-ї Малої Ради про зміни у званнях Загально-козацького складу МГО КЗ Внутрішнього положення Про звання в «МГО Козацтво Запорозьке».

Голосували: «За» – 94, «Проти» – немає, «Утримались» – 1.

Делегація Покровських Рад вирушає на покладання квітів до наріжного каменя, на вулиці Кайсарова (м. Київ)

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман Козацтва Запорозького маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК

Генеральний писар МГО КЗ, Отаман Генеральної канцелярії, генерал-осавул Григорій ШЕВЧЕНКО

ПРОТОКОЛ

22-ї Верховної Козацької Ради МГО «Козацтво Запорозьке»

13 жовтня 2012 року Подільський район міста Києва

Членів ВКР- 81 козак, з них присутні- 61 члена Ради. Запрошених – 51 козак.

Президія Ради

Голова президії: Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман Козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак (надалі маршал Сагайдак).

Члени президії: Головний отаман СБ МГО КЗ, генерал козацтва Руслан Агрба; Начальник Генерального штабу МГО КЗ, маршал козацтва Петро Чуваєв; Генеральний суддя МГО КЗ, генерал козацтва Ярослав Банчук; Головний отаман міжнародної Управи МГО КЗ, генерал козацтва Ігор Зборовський; Наказний кошовий отаман МГО КЗ, адмірал козацтва Євген Шкабара; Повноважний представник Гетьмана козацтва Запорозького у Польщі, генерал-хорунжий Анджей Цесля, Похідний священик МГО КЗ, протоієрей Микола Потоп; Священик Московського представництва по Росії, протоієрей Віталій Коценко; Священик Александрув-Куявського Представництва у Польщі, ксьондз-полковник Микола Хайдученя; Похідний священик Київського округу МГО КЗ, протоієрей Ігор Баглей.

Після перерви, до цього зібрання приєдналась делегація з Польщі (у кількості 6 козаків) на чолі з Повноважним представником Гетьмана козацтва Запорозького, генерал-хорунжим Анжеєм Цеслей, Священиком Александрув-Куявського Представництва у Польщі ксьондзом-полковником Войська Польського Миколою Хайдученя, яким було запропоновано зайняти місце у Президії ВКР МГО КЗ. Генерал-хорунжий Анжей Цесля представив інших козаків Представництва персонально.

Ведучий засідання Верховної козацької Ради (ВКР) маршал Сагайдак ознайомив членів засідання ВКР з зазначеним 41-ю Малою Радою Порядком денним 22-ї ВКР та нагадав про те, що потрібно обрати Голову ради кантаржих і Генерального кошового отамана МГО КЗ. Порядок денний 22-ї ВКР МГО КЗ:

1. Підсумки виконання Плану основних заходів за ІІІ-ій квартал 2012 року та надання пропозицій до Плану основних заходів МГО КЗ на 2013 рік (доповідь маршала козацтва Петра Чуваєва).

2. Прийняття змін та доповнень до Внутрішніх положень МГО КЗ, ротація членів Верховної козацької Ради МГО КЗ та обрання Голови ради кантаржих і Генерального кошового отамана МГО КЗ (доповідь генерала козацтва Ярослава Банчука).

3. Сплата членських внесків за перше півріччя 2012 року козаками Генеральної канцелярії (Доповідає генерал-осавул Григорій Шевченко).

4. Звіт Ради Генеральних кантаржих МГО КЗ (доповідь генерала-хорунжого Василя Ясного).

5. Ставлення МГО КЗ до заборони депутатами ВРУ діяльності козацьких організацій України та заключне слово Гетьмана козацтва Запорозького, маршала козацтва Дмитра Сагайдака.

Щодо першого питання: маршал Чуваєв привітав іноземну делегацію з прибуттям на Раду. Вже було доведено про діяльність осередків, що відповідає планам заходів на 2012 рік. Відмітив найкращих. Звернувся зі словами подяки за плідну роботу. Нагадав про надання пропозицій роботи на 2013 рік до 15-го листопада. Запропонував пом’янути Хвилиною мовчання загиблого генерала-осавула, Героя Козацтва В’ячеслава Банчука. Доповнити доповідь маршала Чуваєва від Сумської паланки був запрошений генерал-полковник Віктор Лях. Який вказав на плідну співпрацю козаків з органами державної влади, силових структур особливо щодо питань виховання молоді. Від Броварської Січі, виступив генерал-хорунжий Василь Мишко, який привітав побратимів зі святом Покрови та висловив слова вдячності Генеральній канцелярії у наданні допомоги під час поїздки дітей у інші регіони країни.

Генерал козацтва Ярослав Возний передав вітання від козаків Житомирщини. Зазначив наміри щодо друкування в редакції «Полісся» книги про козацтво Волині і Житомирщини. Ці дії були попередньо узгодженні з маршалом Сагайдаком. Передав привітання від голів Житомирської облдержадміністрації та Ради. Маршалу Сагайдаку, маршалу Чуваєву і отаману Древлянського округу, ним було вручено Грамоти з медалями за «Відновлення козацтва». На що, маршал Сагайдак зазначив, що це є приклад вручення нагороди без порушення Статуту, точніше без підробки документів.

Від Січеславського округу виступив генерал козацтва Юрій Миргородський, який привітав усіх зі святом. Серед проведених заходів, відмітив що з благословенням маршала Сагайдака (у Різному 4.2. маршал Сагайдак спростував це твердження) вони разом з іншими козацькими структурами області та України утворили «Експертну Раду засновників народного ордену Івана Сірка». «Експертна Рада» провела розробку 3-х ступенів ордена Івана Сірка, яким свого часу були нагороджені Л.Кучма, Б.Ступка, Р.Назарбаев, В.Кличко. Щорічно, 1-го серпня, достойники нагороджуються ними, в день відзначання пам’яті Івана Сірка.

Отаман Чернівецької паланки, генерал-хорунжий Володимир Самойлов поздоровив з Днем козацтва і Покрови. Відмітив, що проживає в селі Мамаєвці, де в будинку культури біля церковного храму, зі священнослужителями та учнями двох шкіл, провели посвяту козаків. Дійство відображене місцевим ТРК.

Представник гетьмана по Дніпропетровщині, генерал козацтва Олександр Таранущенко привітав усіх присутніх козаків та членів їх сімей зі Святом. В 2012 році було проведено ряд заходів по відродженню козацтва. Так, було побудовано гарний спортивний зал, що вже функціонує. В планах будівництво пам’ятника загиблим козакам в бою під Жовтими Водами. Також велика робота проводиться в школах серед учнів. Зазначив, що на теренах Дніпропетровщини є козаки, які шкодять авторитету всього козацтва в Україні. Такі перевертні «трясуть» російські машини під виглядом інспекторів ДАЇ тощо.

Генерал козацтва Олександр Пилипенко привітав усіх зі Святом. Зазначив, що в його осередку вже давно поєднана діяльність козаків з практикою. Так відкрито багато підприємств, в тому числі і охоронні структури. Основна діяльність направлена на охорону довкілля. Зазначив, що недавно був вбитий один з найкращих його козаків, який працював у нього у екологічному підрозділі, – генерал-хорунжий Володимир Гончаренко. Виніс на розгляд Ради питання нагородити покійного Козацькою нагородою «посмертно» та пом’янути його пам’ять Хвилиною мовчання.

Маршал Сагайдак зазначив, що у відповідності до Козацьких звичаїв Гетьман МГО КЗ може нагородити тільки живого козака або козачку. За покійних козаки моляться, а Всевишній, від цього, визначає статус душі покійного. Головний отаман округу повинен надавати посильну допомогу сім’ї загиблого.

Генерал-полковник Валерій Цибух, від партії «Зелена планета» зазначив доречність прийнятої домовленості голосування по мажоритарним округам за козаків і козачок, а по партійним спискам – за «Зелену планету». Наголосив, що був знайомий з загиблим В.І.Гончаренко, що боровся за життя оточуючих. Після проведеного розслідування фахівці підтвердили факт вбивства. Після чого, на прес-конференції було звернення до президента, що в державі не повинні вбивати людей і уникати покарання за такий злочин. Щодо практичної діяльності, то екологічні питання займають не останню роль у суспільстві. Питання якості води, сміттєзвалищ, якості продуктів повинні турбувати нас. Це турбота про наступне покоління. Варіантом об’єднання нації може бути питання охорони навколишнього світу і в це потрібно ввести в патріотичне виховання молоді. Генерал Цибух подякував за підтримку МГО КЗ і сказав, що ми будемо в парламенті – ми будемо на захисті людей.

Маршал Чуваєв подякував усім за доповнення його звіту, звернувши увагу на необхідність складання планів роботи на 2013 рік та надання пропозицій до Плану основних заходів в МГО КЗ.

Ухвалили:

1.1 Вважати план заходів МГО КЗ у третьому кварталі 2012 року виконаним. Роботу, проведену у структурних підрозділах МГО КЗ, за третій квартал 2012 року визнати задовільною.

Голосували: «За» – 57, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Щодо другого питання: генерал Банчук спочатку вибачився перед учасниками Ради за своє неетичне поводження на 41-й МР. Також під час свого виступу Генерал Банчук зазначив, що маршал Сагайдак йому вказав на те, що козаки повинні молитися за грішну душу померлого, у даному випаду вбитого генерала Володимира Гончаренка, тому Головний отаман підрозділу повинен опікуватися сім’єю, а Гетьман відзначить Козацькою нагородою дружину вбитого козака – орденом «Покрова» ІV-го ступеня. Щодо питання ротації членів Верховної козацької Ради. Так, 41-а Мала Рада пропонує вивести з Постійних членів ВКР Володимира Безверхого і ввести Тимчасовим членом Анатолія Андрусевича. Вивести із Постійних членів, в зв’язку зі смертю Володимира Обухова, і ввести в Тимчасові Василя Сирая. Вивести Тимчасових членів Сергія Майора та ввести Віктора Маркіна. Стосовно змін та доповнень до Внутрішнього положення Про звання в МГО КЗ: за рішенням 41-ї МР залишити звання без змін Загально-козацького складу Положення. Доповнити у Положення запропонований 40-ї МР корабельний склад козаків МГО КЗ.

Ухвалили:

2.1. Вивести із складу Тимчасових членів Верховної козацької Ради (ВКР) громадянина Сергія Майора та ввести замість нього Тимчасовим членом генерал-хорунжого Віктора Маркіна.

2.2. Вивести із складу Постійних членів ВКР козацького полковника Володимира Безверхого та ввести замість нього Тимчасовим членом, до рішення чергової Великої Ради, генерала козацтва Анатолія Андрусевича.

2.3. Вивести із складу Постійних членів ВКР, в зв’язку зі смертю генерала козацтва Володимира Обухова та ввести замість нього Тимчасовим членом, до рішення чергової Великої Ради, генерала козацтва Василя Сирая. Голосували: «За» – 57, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

2.4. Затвердити рішення 40-ї Малої Ради про введення званнь Корабельного складу козаків МГО КЗ до Внутрішнього положення Про звання в «МГО Козацтво Запорозьке».

Голосували: «За» – 60, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

З третього питання Генеральний писар, генерал-осавул Григорій Шевченко сказав, що сплата членських внесків козаками на поганому рівні. На обліку в Генеральній канцелярії перебуває 533 генерали та адмірали та 528 козацьких полковників, не рахуючи більше 38 священиків, у рівнозначних козацьких званнях та 93 козаків у стані Почесного козака МГО КЗ, які звільнені від сплати членських внесків. Членські внески на цей час сплатили тільки 178 генералів та адміралів, що складає 33,4 відсотка Несвоєчасність, а здебільше відсутність сплати 2/3 генералами та адміралами (козацьких полковників 1/2) у цьому році членських внесків негативно вливає на життєдіяльність МГО КЗ. Це питання є наболілим. Так, не сплата внесків – це відсутність можливості надавати благодійну допомогу, виготовляти Козацькі нагороди тощо. Пообіцяв присутнім що наступного разу вже поіменно буде називати присутніх та відсутніх на Раді боржників. Також зазначив що Заступник голови Ради кантаржих генерал Василь Ясний у звіті Ради генеральних кантаржих МГО КЗ більш детально зупиниться на цій проблемі і тоді по деяким пропозиціями висловленими ним нам потрібно бути проголосувати.

У четвертому питанні: Перед звітом Заступника голови Ради кантаржих маршал Сагайдак зачитав рапорт Голови Ради кантаржих генерала козацтва Віталія Івашковського про звільнення його з посади та переведення до складу Почесних козаків МГО КЗ. Маршал Сагайдак домовився з генералом Івашковським про те щоби він залишався членом Ради Генкантаржих та по мірі можливостей допомагав у діяльності структури, щоби не збирати позачергову Велику Раду тільки його питанню. Маршал Сагайдак запропонував на посаду Голови цієї Ради генерала-хорунжого Василя Ясного з введенням його до складу членів ВКР замість генерала Івашковського.

Генерал Василь Ясний подякував за довіру, привітав присутніх і побажав фінансового благополуччя, після чого навів деталізацію фінансової діяльності МГО КЗ (доповідь додаєтся). Питання про сплату внесків піднімається щоразу, але не вирішено до кінця. При неможливості козаком сплати внески однією суммою, можливо здійснювати сплату щомісячно. З метою упорядкування питання було винесено пропозицію, якщо козак 1 рік не сплачує внесків – поетапно понижати його у званні.

Ухвалили:

4.1. Звільнити, за власним бажанням, з посади з Голови Ради Генеральних кантаржих генерала козацтва Віталія Івашковського та вивести його з Постійних членів Верховної козацької Ради МГО КЗ за посадою.

4.2. Обрати на посаду Голови Ради Генеральних кантаржих генерал-хорунжого Василя Ясного та ввести його, до рішення чергової Великої Ради, Тимчасовим членом Верховної козацької Ради МГО КЗ за посадою. Голосували: «За» – 60, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

4.3. При не сплаті членських внесків козаками Генеральної старшини, без об’єктивної причини, більше 1-го року, знижувати його у Козацькому званні на одну ступінь, більше 2-х років – на один рівень, більше 3-х років – на два рівня.

Голосували: «За» – 61, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

У п’ятому питанні:

5.1. В заключному слові, маршал Сагайдак підняв питання про «Закон про Камуфло», який прийнятий депутатами ВРУ у першому читанні, та має на меті заборонити козакам носіння історичного Однострою. Силовики України вважають, а їх у ВРУ дуже багато, що тільки вони є більш достойними та мають монопольне право бути «генералами», аніж ми, Козаки. Особливо наполягають на нашу меншовартість генеральські депутати ВРУ наполягаючи на історичну «справедливість», що 500 років тому у козаків генералів не було (а де взялися Генеральний писар, Генеральний суддя, Генеральний гарматний Генеральний обозний тощо) хоча були в той час козацькі полковники, а ось на Заході максимальним було звання капітана. За часів царської Росії, жоден генерал не мав права носіння лампасів, якщо не був козаком. В 2013 році Козацтву у Україні виповниться 523 років від заснування. Силовим структурам України – 22 роки. То хто ж має більше права? Мене не дивує, що на передодні виборів депутати, які голосували (вересень минулого року) у першому читанні за Закон про «Камуфло», зараз хочуть прорватися до ВРУ по мажоритарних округах – «прозріли» і вже пропонують новий закон про Козацтво. Люди кажуть, в такому випадку, що «від кохання до зневаги у них один крок». Гарно подумайте? Єдине можу повторити у цьому випадку своє гасло – «Вищого звання в Україні, аніж Козак – не має»! Генерал Володимир Лях вигукнув, що не потрібно цього робити. Гетьман Сагайдак сказав, що в разі відсутності реагування на такі дії депутатів ВРУ, може призвести до того, що вони «дозволять» козакам ходити тільки в «набедреник пов’язках».

5.2. На 41-й Малій Раді генерал Банчук звернувся до нас всіх, що достатньо вже брехати – …«ні в великому, ні в малому»… Та вже через декілька годин від його звернення генерал Миргородський у своєму виступі на 22-й ВКР (у третьому питанню Порядку денного) подякував мені за те що я благословив його на утворення так званої «Експертної Ради засновників народного ордену Івана Сірка». Це брехня! Я, як Гетьман МГО КЗ, не можу дати ДОБРО тому, що це протирічить канонам Православної віри, тому що може зашкодити (на мій погляд) нашому єднанню. Як керівник козацької формації з міжнародним статусом відкидаю закиди про те в козацьких званнях повинно бути тільки українське. А давав вам пане отамане Благословення на щорічне проведення науково-історичних конференцій щодо висвітлювання історичної правди достойників Козацької доби. Правди, а не брехні. Робити з козака-характерника «істинного» православного – це абсурд!. Я поважаю всіх тих, хто щось зробив раніше або зараз для того щоби Україна стала вільною, незалежною Державою у Європейській спільноті.

5.3. На цьому тижні від ініціативної групи 5 генералів та 6 козацьких полковників, вже бувшої Криворозької паланки, направили до мене анонімне звернення, щоби я повернув Паланці (скасованій за рішенням 40-ї МР) бувший статус у повному обсягі. На наступний день, методом хто відповість на телефонний дзвоник, перший, другий генерали не змогли відповісти, бо телефони у них не підключені, третій – генерал-хорунжий Олександр Фортуна відповів що чекав мого дзвінка та проінформував про те, що йому запропонували, від ініціативної групи, очолити Криворізьку паланку. Я запропонував йому приїхати у п’ятницю (12.10.2012р.) до Генеральної канцелярії щоб обговорити це питання. Він пообіцяв приїхати, але ні вчора та сьогодні його не має. До цього хотів би додати, що з цих 5 генералів не сплатили членські внески: двоє за 2, а інші за 3 роки, не кажу вже про козацьких полковників.

5.4. Щодо зауваження, де краще зараз працювати по-козацькій тематиці: на історичних теренах України (Південь та Схід) чи там де Козаками і не пахло (Захід)! Можу сказати – «Что нет в своём Отечестве Героев». І тому скажу працювати на Низу завжди було тяжко. Тоді там було тепліше, а тому більше в зимівниках знаходилося біглих кріпаків та «голоти» котрих здебільш використовували під час Походів, як «гарматне м’ясо», а Козаки звичайно знаходилися на Січі. Тому нащадків тих козачків зараз розплодилось як в Австралії кролів. Тоді як і зараз до козацької еліти не всіх приймають, а «голота» мутить своє і вказує що їй не дають працювати.

5.5. На закінчення хочу зазначити, що козацькі традиції (Звичаї) не дають мені право лавірувати (займатися блюзнірством), а вимагають беззаперечно виконувати Статутні та Програмні положення наших документів, рішення Козацьких Рад та не забувати те, що ми приймали раніше. Раджу нашим отаманам ознайомлюватися з тими документами, інформацією яку ми вам надсилаємо і своєчасно на неї реагувати та відповідно виконувати. Нагадую, що після закриття роботи цих Покровських Рад у нас буде зустріч з Народною артисткою та депутатом України Оксаною Білозір. А на козацькій трапезі мною буде вручено нагороди козакам МГО КЗ:

5.5.1) Золоту медаль «На відзнаку 15-річчя МГО «Козацтво Запорозьке» та 65-річчя Верховного отамана України та Діаспори маршала Дмитра Сагайдака» – Повноважному представнику Гетьмана козацтва Запорозького у Польщі, генерал-хорунжому МГО КЗ Анджею Цесля; Отаману представництва Гетьмана козацтва Запорозького генерал-осавулу МГО КЗ Єжи Роману Ервінскі; Козацькому священику представництва генерал-осавулу МГО КЗ Миколі Хайдученя, Писарю представництва, козацькому полковнику МГО КЗ Ричарду Жуковскі; членам представництва – осавулам МГО КЗ Мечиславу Колодзею та Адаму Карбовнічеку.

5.5.2) Золоту Зірку «Герой Козацтва» – Головному отаману Слобожанського округу генерал-полковнику МГО КЗ Генадію Дмитренко та Кошовому отаману Слобожанського округу генерал-полковнику МГО КЗ Олександру Худякову, а генерал-полковнику МГО КЗ Вадиму Болгову ще і орден «Гетьман Петро Сагайдачний».

5.5.3) Орден Покрова 1 ст. – Генеральному прокурору України, державному раднику юстиції України Віктору Пшонці.

5.5.4) Орден Покрова 2 ст. – Прокурору Центрального регіону України, державногу раднику 2-кл. Юрію Війтєву та Заст. генерального прокурора України, державному раднику 2-кл. Григорію Середі;

5.5.5) Орден Покрова 3 ст – генерал-хорунжому МГО КЗ, Начальнику ГУ Генеральної прокуратури України, державному раднику 3-кл. Василю Козачуку, Заст. начальника ГУ Генеральної прокуратури України, державному раднику 2-кл. Миколі Голомші, та генерал-лейтенанту юстиції Валентину Шевченку.

5.5.6) Орден «Козацька Слава» 1 ст. – генерал-хорунжому МГО КЗ Михайлу Гінцяку та архієпископу Білоцерківському і Богуславському АВГУСТИНУ.

5.5.7) Орден «Козацька Слава» 2 ст. – генерал-полковнику МГО КЗ Федіру Ілюхіну, коз.полковнику МГО КЗ Михайлу Сирохману, генерал-хорунжому МГО «Козацтво Запорозьке» Анатолію Веберу, коз.полковнику МГО КЗ Олександру Шкурупію, коз.полковнику МГО КЗ Анатолію Губіну та генерал-полковнику МГО КЗ Павлу Деряженку.

4.5.8) Орден «Козацька Слава» 3 ст. – генерал-осавулу МГО КЗ Миколі Бутрику, військовому старшині МГО КЗ Андрію Мейта, коз.полковнику МГО КЗ Сергію Мержиєвському, генерал-осавулу МГО КЗ Петру Ніколаєву, осавулу МГО КЗ Геннадію Галанцеву та коз.полковнику МГО КЗ Андрію Поденко.

5.5.9) Орден «Гетьман Байда-Вишневецький» 1 ст. – раднику-посланцю Посольства Росії Андрію Воробьову.

5.5.10) Орден «Гетьман Байда-Вишневецький» 2 ст. – генералу козацтва МГО КЗ Олександру Пресману. Генеральному директору «Воєнторг ДіСі» Олексію Сігалу та генералу козацтва МГО КЗ Владлену Лепському.

5.5.10) Орден «Гетьман Байда-Вишневецький» 3 ст. – генерал-хорунжому МГО КЗ Олександру Савченку.

Після чого була прочитана молитва похідними священиками та виконанні гімни МГО КЗ та України. 22-га Верховна козацька Рада завершила свою роботу. Після перерви Святковий концерт за участі народної співачки України – Оксани Білозір.

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман Козацтва Запорозького маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК

Генеральний писар МГО КЗ, Отаман Генеральної канцелярії, генерал-осавул Григорій ШЕВЧЕНКО

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Я № 45

«Про впорядкування проведення Рад МГО КЗ та дотриманню, при цьому, дисципліни козаками МГО КЗ».

Генеральна канцелярія МГО «Козацтво Запорозьке» (ГК МГО КЗ), завчасно, до проведення 40-ї Малої Ради МГО «Козацтво Запорозьке» (МР МГО КЗ), всім Отаманам структурних підрозділів (більшість з них є Членами Верховної Козацької Ради МГО КЗ) пересилала електронною та звичайною поштою, разом з Запрошенням, пропозиції щодо кардинальних змін та доповнень до Внутрішнього положення «Про козацькі звання у МГО КЗ». Пропонувалося врешті-решт ввести в МГО КЗ звання Корабельного складу для козаків та змінити в Загально-козацькому складі звання «генерал-полковник» (бо воно дуже «муляє очі» силовикам України) на «генерал-командор».

Отамани підрозділів повинні були довести ці пропозиції, як менш, Старшинському складу структури та надати, у випадку іншого бачення, до ГК МГО КЗ письмові пропозиції. До засідання 40-ї МР МГО КЗ, від 08.09.2012р. ніяких пропозицій не поступало тому доповідач на Раді по цьому питанню Генеральний суддя, генерал козацтва Ярослав Банчук запропонував затвердити їх рішенням 22-ї ВКР МГО КЗ. Не було також ніяких зауважень і перед засіданнями Покровських 41-ї МР та 22-ї ВКР МГО КЗ, які відбулися 13 жовтня 2012 року. Тому в Порядок денний 41-ї МР МГО КЗ цього питання не ставилося за відсутності пропозицій. Чому генерал Ярослав Банчук знову виніс це питання на обговорення, порушивши порядок проведення Ради – невідомо. Але коли він зрозумів що зробив помилку – вибачився перед членами Ради. А вже з «ініціативи» Головного отамана Січеславського округу, генерала козацтва Юрія Миргородського (який був відсутній на 40-й МР без об’єктивної причини, та отримав всі документи на які повинен був відреагувати завчасно) була в друге, у цьому році, здійснена спроба утворити «балаган». З ціллю відволікти Малу Раду від розгляду питання щодо діяльності утвореної ним, без рішення Малої Ради, «Експертної Ради засновників народного Ордену Івана Сірка». «Експертна Рада» утворена для «клонування» нагород які є альтернативними до козацьких нагород МГО КЗ, тому керований ним структурний підрозділ МГО КЗ не узгоджував з МР МГО КЗ своєї такої «діяльності».

Чому така ситуація стала можливою під час проведення Ради? Тому що не працює на повну потужність Протокольна Управа Генеральної канцелярії МГО КЗ. Управа відповідає не тільки за ведення Протоколу зібрання, а також наведення порядку під час засідання Ради та дотримання регламенту Порядку денного Ради.

У відповідності до зазначеного, на підставі наданих мені повноважень Статутно-програмовими документами МГО «Козацтво Запорозьке», надаю РОЗПОРЯДЖЕННЯ:

• Об’явити Догану, генералу козацтва Юрію Миргородському за неетичне поводження на засіданні 41-ї Малої Ради.

• Врахувати вибачення, генерала козацтва Ярослава Банчука перед членами засідання 22-ї Верховної козацької Ради МГО КЗ.

• Покласти виконання обов’язків отамана Протокольної Управи на заступника Гетьмана МГО КЗ, Головного отамана з питань безпеки, генерала козацтва Руслана Агрба.

• Контроль за виконанням Розпорядження покладається на отамана Генеральної канцелярії МГО КЗ, генерал-осавула Григорія Шевченка.

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Я № 46 «Про призначення Наказної старшини МГО КЗ».

Перед проведенням Покровських 41-ї Малої та 22-ї Верховної козацької Рад МГО «Козацтво Запорозьке» (МГО КЗ), які відбулися 13 жовтня 2012 року, затверджувався Порядок денний цих Рад. Кожний раз мою акцентувалося, а тому було внесено до Порядку денного як МР так ВКР, питання щодо обрання Голови Ради генеральних кантаржих та Генерального обозного МГО КЗ.

Але під час доповіді, у четвертому питанні Порядку денного 41-ї МР, доповідач замість розгляду питання щодо обрання запропонованих мною генералів на звільнені посади виборної Генеральної старшини «розвивав» питання, яке було вістуне в Порядку денному МР, чим збурило обстановку на засіданні Ради та затягнуло розгляд цього питання. При проведенні вже 22-ї ВКР він також забув поставити на голосування питання обрання нових членів Генеральної старшини замість вибулих. В зв’язку цим перед виступом генерала Василя Ясного, зі звітом від Ради генеральних кантаржих, мною було запропоновано Раді обрати його Головою Ради генеральних кантаржих. Що і сталося. Але ВКР знаходячись «в цейтноті» після МР не обрала Генерального обозного МГО КЗ.

На підставі таких прикрих помилок, які були допущені під час проведення цьогорічних Покровських Рад, мною були зроблені певні висновки та дії, щодо виправлення їх. Видано Розпорядження № 45 та підписано Внутрішнє положення Про проведення усіх Рад в МГО КЗ, яке було прийняте за основу ще рішенням ВКР від 21 січня 2006 року і потребувало тільки орфографічної правки тексту Генеральною канцелярією. Окрім того для унормування не вирішених організаційних питань на підставі наданих мені повноважень Статутно-програмовими документами МГО «Козацтво Запорозьке», надаю від 01 листопада 2012 року РОЗПОРЯДЖЕННЯ:

• Призначити адмірала козацтва Євгена Шкабару на посаду Наказного кошового отамана, звільнивши його з посади Отамана Управи обозного Генеральної канцелярії МГО КЗ.

• Призначити генерала козацтва Василя Сірая на посаду Отамана Управи обозного Генеральної канцелярії МГО КЗ, звільнивши його з посади Радника отамана Управи обозного Генеральної канцелярії МГО КЗ.

• Призначити Представником Гетьмана козацтва Запорозького по Одещині генерал-осавула Андрія Левченка, з наданням йому козацького звання генерал-хорунжого.

• Призначити Наказним суддею Київського округу МГО КЗ козацького полковника Віктора Лук’яненка, з наданням йому козацького звання генерал-осавул.

• Призначити Наказним отаманом Тетіївського куреня Київського округу МГО КЗ генерал-осавула Леоніда Данчука.

• Контроль за виконанням Розпорядження покладається на Генерального писаря (отамана Генеральної канцелярії) МГО КЗ, генерал-осавула Григорія Шевченка.

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

20 жовтня 2012 року

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького ___________________________________ (маршал козацтва Дмитро Сагайдак)

ВНУТРІШНЄ ПОЛОЖЕННЯ

“Про козацькі звання у МГО “Козацтво Запорозьке”

1. ПОРЯДОК НАДАННЯ КОЗАЦЬКИХ ЗВАНЬ

1.1. Члену козацької громади МГО КЗ чоловічої статі при досягненні ним 14 років, на Урочистій посвяті, надається козацьке звання ДЖУРА (ЮНГА),

1.2. Джура (Юнга) при виповнені повноліття та прийнятті Присяги козака отримує звання – КОЗАК (ЧОВНЯР). 1.3. Джурі (Юнзі) з 19 по 17 ранг, а Козаку (Човняру) з 16 по 1 ранг звання надаються відповідно таблиці № 1.

ТАБЛИЦЯ № 1 Ранг, клас МГО КЗ загальний склад МГО КЗ корабельний склад Козаки 1884-1917 Армія Російської імперії (1798) 1 маршал козацтва - - генерал-фельдмаршал 2 генерал козацтва адмірал козацтва генерал від кавалерії генерал від інфантерії 3 генерал-полковник адмірал-командор генерал-лейтенант генерал-лейтенант 4 генерал-хорунжий адмірал-хорунжий генерал-майор генерал-майор 5 генерал-осавул адмірал-осавул козацький полковник бригадир 6 козацький полковник капітан-командор полковник полковник 7 військовий старшина фрегат-командор військовий старшина підполковник 8 осавул корвет-командор осавул майор 9 підосавул шкіпер підосавул капітан 10 сотник шкіпер-стерновий сотник штабс-капітан 11 хорунжий шкіпер-човняр хорунжий поручик 12 підхорунжий шкіпер-весловий підхорунжий підпоручик 13 чотар підшкіпер вахмістр прапорщик 14 вістун стерновий старший урядник підпрапорщик 15 значковий старший човняр молодший урядник фельдфебель 16 козак човняр козак старший унтер-офіцер 17 ройовий молодший човняр - молодш. унтер-офіцер 18 заставний весловий - єфрейтор 19 джура юнга - рядовий 1.4. Отримання чергового звання можливе у разі позитивної атестації Джури (Юнги) або Козака (Човняра) у відповідності до таблиці № 2:

ТАБЛИЦЯ № 2

Рівень козацького звання Ранг козацького звання Мінімальний термін перебування у кожному ранзі

I. Генеральна старшина 1, 2, 3, 4, 5. п’ять років

ІI. Полкова старшина 6, 7, 8. чотири роки

IIІ. Курінна старшина 9, 10, 11, 12. три роки

IV. Козацька старшина 13, 14, 15, 16. два роки

V. Старшина Джур 17, 18, 19. півтора року

1.5. Під час проходження річного випробувального терміну, як правило, підвищення в званні не проводиться, але цей час враховується до загального терміну перебування у званні.

1.6. Гетьман МГО КЗ може надати Козаку (Човняру):

• під час вступу до лав МГО КЗ, при наявності у нього служби у силових структурах держави та вищої освіти і відсутності офіцерського звання, козацьке звання 11 або 12 рангу;

• позачергове звання до статусу отриманої нагороди МГО КЗ та обрання або призначення його на вищу штатну посаду при умові перебування в попередньому званні більше половини зазначеного, у таблиці № 2, терміну.

1.7. У таблиці № 3 структури МГО КЗ вказані посадові звання, виборної (№1, 2) та наказної (№3) Старшини є нормою у тому випадку коли Козак служив у силових структурах держави і має вищу освіту та офіцерське звання. У разі відсутності якоїсь з позицій - звання понижується на один ступінь по кожній з них від найменшого звання в стовбці відповідного підрозділу:

ТАБЛИЦЯ № 3

№ МГО КЗ Округ Паланка Курінь Сотня

1 Гетьман Голова ради Генеральних кантаржих МГО КЗ; Генеральний священик МГО КЗ. 4-й, 3-й, 2-й ранг Головний отаман округа Голова ради Кантаржих округу; Головний священик.

6-й, 5-й, 4-й ранг Отаман паланки Голова ради Кантаржих паланки; Священик паланки.

8-й, 7-й, 6-й ранг Отаман куреня Голова ради Кантаржих куреня; Священик куреня. 10-й, 9-й, 8-й ранг Отаман сотні 12-й, 11-й, 10-й ранг 2 Заступник Гетьмана; Генеральний Кошовий отаман; Начальник Генерального штабу; Генеральний суддя; 5-й, 4-й, 3-й ранг Головний кошовий округу; Головний писар, Начальник штабу округу; Головний суддя округу. 7-й, 6-й, 5-й ранг Писар (Нач. штабу) паланки; Кошовий паланки; Суддя паланки. 9-й, 8-й, 7-й ранг Писар куреня, Кошовий куреня, Суддя куреня, 11-й, 10-й, 9-й ранг Писар сотні 13-й, 12-й, 11-й ранг 3 Генеральний писар, отаман Генеральної канцелярії (ГК); Отаман Управи обозного ГК; Отаман Управи скарбничого ГК; ОУ хорунжого ГК; ОУ бунчужного ГК тощо; Генерал-ад’ютант, ад’ютант Гетьмана; Похідний священик. 6-й, 5-й, 4-й ранг Отаман канцелярії округу(КО); Обозний КО; Осавул КО; Хорунжий КО; Скарбничий КО; Бунчужний КО; Радник отамана округу; Похідний священик КО. 8-й, 7-й, 6-й ранг Отаман канцелярії паланки (КП); Обозний КП; Осавул КП; Хорунжий КП; Скарбничий КП; Бунчужний КП; Похідний священик КП. Радник, помічник отамана паланки; 10-й, 9-й, 8-й ранг Отаман канцелярії куреня (КК); Обозний, Осавул, Хорунжий, Скарбничий, Бунчужний КК; Похідний священик КК, Помічник отамана куреня; 12-й, 11-й, 10-й ранг Канцелярист 14-й, 13-й, 12-й ранг 1.8. Звання для козаків Старшинського ІІІ-V рівня у таблиці № 4, відповідно Положення “Про заохочення та стягнення у МГО КЗ”, надається Наказом Гетьмана і підтверджується кожних два роки врученням поновленого Посвідчення козака тільки Генеральною канцелярією МГО КЗ за правилом: ТАБЛИЦЯ № 4 Рівень козацького звання Отаман куреня Отаман паланки Отаман округу Гетьман Велика Рада МГО КЗ І. Старшина джур надає - Н Н - Н - II. Козацка старшина Н Н - Н - ІІІ. Курінна старшина подає -П П П Н - ІV. Полкова старшина - П П Н - V. Генеральна старшина - П частково П частково Н - окрім маршала Н - маршала 2. ПОРЯДОК ЗНИЖЕННЯ ТА ПОЗБАВЛЕННЯ КОЗАЦЬКОГО ЗВАННЯ 2.1. Розпорядженням Гетьмана МГО КЗ: • при негативній атестації Козака, попередження про посадову невідповідність – чергове козацьке звання не надається; • при нехтуванні, вперше, Козаком статутних та програмних засад МГО КЗ він понижується у званні на один ступінь. 2.2. Наказом Гетьмана МГО КЗ: • при повторному порушенні в межах двох років Козаком статутно-програмових засад МГО КЗ - понижується у званні один рівень козацького звання (наприклад - з генерал-полковника до козацького полковника); • при припиненні Козаком діяльності в МГО КЗ (на підставі його Рапорту) без переходу в Почесні козаки МГО КЗ, йому знижається Козацьке звання на один рівень. • при зневазі Козаком принципів МГО КЗ (несплаті членських внесків на протязі від трьох до п’яти років тощо), а особливо при встановленні факту одночасного членстві його в інший козацько-громадській організації до рішення Малої Ради він позбавляється козацького звання до Козака включно; 2.3. Порядок позбавлення та зниження козацького звання регламентується Внутрішнім положенням „Про заохочення та стягнення у МГО КЗ”. Положення прийнято рішенням ВКР МГО КЗ від 18.01.03р, зміни та доповнення внесені рішенням ВКР МГО КЗ 21.01.06р., 17.01.09р., 15.10.11р. та 13.10.2012р. Генеральний писар МГО КЗ (отаман Генеральної канцелярії), генерал-хорунжий Григорій Шевченко