Велика Україна починається з маленьких справ

Шосте грудня 2012 року для освітньої галузі Житомирщини певною мірою можна вважати історичною датою. Саме у цей день, який відзначається на рівні держави як День Збройних Сил України, у невеликому селі Зороків, що в Черняхівському районі, відкрився перший в області заклад нового типу – Козацький ліцей.

Непростим був шлях становлення звичайної сільської малокомплектної школи до такої престижної назви. А почалося все ще з 2003 року, відколи директор Зороківської ЗОШ І-ІІІ ст. Олег Шевцов ініціював створення на базі школи маленької учнівської держави, яка базувалася на засадах козацької педагогіки. Класи тут називаються куренями, вони об’єднуються в Козацький кіш, що носить ім’я славетного гетьмана Богдана Хмельницького, учнівським самоврядуванням опікується старшинська і козацька рада, яку очолює Кошовий отаман.

Творчий задум патріотично налаштованого директора підтримали батьки і вчителі, керівництво районного відділу освіти. Навчатися ж по-новому особливо сподобалося дітям. І хоча, крім місцевих, сюди доїжджають школярі ще з трьох сусідніх сіл, а в сумі це становить всього 82 учня, такі обставини не заважають зороківцям, як кажуть, «тримати марку» по багатьох показниках. Поставлена належним чином навчально-виховна робота дає свої результати. За ці роки значно поліпшилась результативність навчання, знизилась кількість правопорушень, збірна команда школи щорічно бере участь та стає призером або переможцем обласних і всеукраїнських змагань «Нащадки козацької слави» та патріотичної гри «Джура».

З офіційним отриманням ліцею Козацького статусу, його основним профілем буде військово-патріотичне виховання, підготовка юнаків до служби в ЗСУ, вивчення історії України та козацького руху, формування любові до рідного краю, високої моралі та духовності.

Користуючись гарною нагодою та присутністю на святі представників керівництва обласної, районної, сільської влади та основного ініціатора утворення козацького ліцею в с. Зороків – МГО «Козацтво Запорозьке» (МГО КЗ): Гетьмана козацтва Запорозького Дмитра Сагайдака, Головного отамана Древлянського міжрегіонального округу Леоніда Дем’янчука та Головного отамана Житомирського округу Ярослава Возного, побратимами-козаками відбулася посвята молодших школярів у козачата, а всіх учнів – у ліцеїсти. Нову гарну справу освятили місцеві духівники, а Гетьман козацтва Запорозкого вручив закладу бойовий прапор козацького підрозділу МГО КЗ. Також маршал козацтва Дмитро Сагайдак за заслуги перед Козацтвом та Державою, відзначив ряд персоналій, декого нагородив козацькими відзнаками, а декого з козаків підвищив у званні. Зокрема, директор новоствореного ліцею, Заступник отамана Древлянського міжрегіонального округу МГО КЗ по роботі з молоддю, Олег Шевцов отримав козацьке звання генерала-хорунжого.

Брала активну участь не чисельна група козаків Українського козацтва на чолі з Крайовий отаманом «Поліської Січі» генерал-отаманом Анатолієм Шевчуком. Від них ліцею було вручено бурштинову ікону, готувався традиційний козацький куліш та всі урочистості супроводжувалися залпами із козацької гармати. Все було по-справжньому: по закінченні Урочистостей гостей провели шкільними коридорами, де познайомили з виставками навчальних і творчих досягнень вчителів та учнів, продемонстрували презентацію закладу та показали гарний концерт. Усі присутні отримали від свята заряд настрою і бадьорості та роз’їхалися по домівках з думкою про те, що велика Україна починається з ось таких маленьких, але важливих справ.

Юрій ХАЛІМОНЧУК, Писар (Начштабу) Олевського куреня Древлянського міжрегіонального округу МГО КЗ, осавул.