ПОГОВОРИМО ВІДВЕРТО, ПАНОВЕ-КОЗАКИ

Нещодавно відбулася 40-ва Мала Рада МГО «Козацтво Запорозьке». Оскільки життя рухається вперед – не стоїть на місці й козацтво Запорозьке. Кожна рада – Мала чи Велика, має своє завдання, яке потрібно вирішувати, ставити крапки над «і», якщо ми хочемо бути і надалі флагманом козацького руху в Україні.

У нас немає секретів, ми відкрита громадська організація, яка постійно інформує громадськість про свою діяльність через ЗМІ.

Уже стало традицією, що після кожної ради я ділюся з козаками, читачами журналу і всіма, хто цікавиться розвитком козацького руху в Україні та безпосередньо МГО «Козацтво Запорозьке», власними поглядами на ті чи інші події в Україні, в козацькому русі, розповідаю, як ми вирішуємо питання в нашій козацької формації.

ВИБОРИ – ПРОЦЕС ПЕРМАНЕНТНИЙ

Сьогодні в нашій державі триває виборча кампанія до Верховної Ради України, від якої залежатиме, яким шляхом рухатиметься наша Держава. Тому обов’язок кожного громадянина – зробити власний вибір, який йому гарантований Конституцією.

Мене часто запитують: яка позиція в цьому аспекті МГО «Козацтво Запорозьке»? Насамперед відзначу, що МГО «Козацтво Запорозьке» є не політичною партією, завданням якої є прихід до влади. Політичні організації (партії) виробляють свою тактику і стратегію політичної боротьби, тому їхні члени не мають права відхилятися ні на йоту від обраного курсу партії. Ми ж ні з ким не боремося. Наші завдання і цілі зовсім інші: відродження історичних традицій, підтримка Канонічного православ’я, патріотичне виховання молоді тощо.

У цьому контексті відразу зазначу, що не тільки я проти утворення козацьких партій, а й більшість генеральної та полкової Старшини, оскільки партійність і все, що з нею пов’язано, суперечить самій суті козацького руху.

Однак ми, закономірно, не можемо дистанціюватися від політичного життя нашої держави. Бо як справедливо кажуть, якщо ти не займешся політикою, то політика займеться тобою.

Незважаючи на те, що члени нашої козацької формації мають різні політичні уподобання, і це закономірно, в цілому ми здійснювали підтримку і на попередніх президентських виборах, і на цих нині діючого Президента України Віктора Януковича.

Вибори до Верховної Ради України-2012 мають свою особливість. Річ у тім, що, на відміну від попередніх виборів до парламенту, законодавство змінилося. Половина депутатського корпусу, тобто 225 осіб, потраплять за партійними списками і ще 225 місць у парламенті займуть переможці в мажоритарних округах.

Щодо мажоритарної системи, то вона має перевагу в тому, що виборець бачить на своєму окрузі, тобто на місці свого проживання, «живого» кандидата до парламенту, має можливість порівняти претендентів на депутатський мандат (їх на кожному окрузі більше десятка, на всі політичні смаки) і зробити свій вибір. При цьому виборець знає, що обраний більшістю депутат представлятиме безпосередньо їхній округ. До нього можна звернутися, адже він обіцяв захищати передусім їхні інтереси.

А ТЕПЕР ВСЕ ПО ЧЕРЗІ

На 40-й Малій Раді ми ухвалили рішення підтримати партію «Зелена Планета». Від початку виборчої кампанії до нас офіційно звернулася за підтримкою тільки ця партія, в керівництві якої є козаки нашої формації: лідер партії – генерал-хорунжий Сергій Орєхов (козак МГО КЗ із 2003 р.), генерал-полковники Валерій Цибух, Анатолій Бутенко (з 2001 р.) та інші.

Питання екології, збереження нашої землі важливе для кожної людини незалежно від віку, статусу чи політичної належності, тому в парламенті має бути представлена така політична сила. Тим паче, для мене особисто близька ця позиція, оскільки я був свого часу одним із засновник «Партії Зелених». Таким чином, ми зможемо кваліфіковано допомагати цій партії, щоб вона гідно була представлена перед виборцями.

ПРО СУЧАСНІ ВИБОРЧІ ПЕРЕГОНИ

Ми не заперечуємо, щоб наші козаки брали участь у виборах – це їхнє право і ми їм допомагаємо. Така наша позиція була теж ухвалена на цій Малій Раді МГО «Козацтво Запорозьке». Якщо до нас звертаються по допомогу, ми розглядаємо кандидатуру і вирішуємо підтримати чи відмовити.

Нещодавно я повернувся з Одеси, там балотується до парламенту по багатомандатному округу мій представник по Одесі генерал-козацтва Олександр Пресман. Він є депутатом Одеської обласної ради по Фрунзенському районі. Характерно, що на останніх виборах до органів місцевого самоврядування на окрузі, де здобув перемогу Олександр Пресман, було 14 претендентів, а він набрав понад 90 відсотків голосів.

У Фрунзевці, що на Одещині, він відродив за два роки храм, який був знищений за часів більшовизму. А історія така. Це село раніше називалося Захар’ївка. В ній народився батько майбутнього голови Реввоєнради Михайла Фрунзе Василь Михайлович Фрунзе. За наказом Михайла Фрунзе на початку 20-х років минулого століття було знищено стародавній православний храм. Це не дивина, така була більшовицька політика і практика по всьому Союзу. Пройшло багато десятиліть – і наш козак відбудував храм.

Один руйнує, інший будує. Висновки робіть самі. Безперечно, ми підтримуємо нашого генерала козацтва пана Олександра Семеновича Пресмана, бажаємо йому стати депутатом Верховної Ради по 139 виборчому округу (Одещина) і гідно відстоювати інтереси виборців.

Усього по 225 мажоритарних округах сьогодні балотуються 23 козаки та три козачки.

По Київщині у 95 окрузі активно підтримуємо Юрія Цикаленка, депутата Київоблради. Він теж наш козак і дуже багато робить для розвитку молодіжного спорту. Зокрема, в Київській області у селі Круглик він, за сприяння голови Київської облдержадміністрації Володимира Йосиповича Присяжнюка, побудував спортивний оздоровчий комплекс. Там проводять турніри з боротьби, на яких присутні олімпійські чемпіони. Тобто рівень заходів дуже високий. Також у 96 окрузі підтримуємо Ярослава Москаленка.

У Закарпатті віддаємо перевагу у 69 окрузі Золтану Ленд’єлу, в 71 – Степану Деркачу; по Вінниччині – Петру Порошенку (12 та 16 округи); по Хмельниччині – Василю Сидору (190) та Івану Чижу (191). На Волині у 23 окрузі підтримуємо Петра Олешка, а на Рівненщині у 154 – Сергія Костючка, місті Севастополі – Івана Єрмакова тощо.

Окремим питанням є підтримка козачок у депутати Верховної Ради України: Ольгу Арканову-Чорну – у 220 окрузі Києва, Оксану Білозір – 66 окрузі та Тетяну Засуху – 94 окрузі.

РОБОЧІ ПОЇЗДКИ ПО УКРАЇНІ

Для того, щоб тримати руку на пульсі організації, громадського і політичного життя держави, я регулярно об’їжджаю області України. Буваю, звичайно, і за кордоном.

Про поїздку до Польщі, по західних і центральних тренах України, про Берестечко і участь у фестивалі на Житомирщині я детально розповів у минулому номері видання.

Принагідно зазначу, що коли я навіть не можу бути присутнім на деяких заходах, то завжди стараюся підтримати і порадити, як краще зробити.

Зовсім нещодавно відбувся фестиваль духових оркестрів у Білій Церкві «Сурми Київщини». В ньому взяв участь духовий оркестр «Броварської Січі» МГО «Козацтво Запорозьке» – «Козацькі джури» (керівник оркестру – осавул «Броварської Січі» Сімонов А.Г.). Я відразу поцікавився у отамана «Броварської Січі» Василя Мишка, чи буде належна підтримка нашого колективу козаками «Броваської Січі» і Білоцерківської паланки, яку очолює генерал-хорунжий Василь Яненко. Доповіли, що все забезпечать. Тому приємно, що наш козацький духовий оркестр зайняв почесне третє місце. Вітаю!

Отже, після першого свого турне я здійснив поїздку по центральних областях. Побував у Черкасах, Миколаєві, Херсоні. А там і Крим недалеко. В Ялті поспілкувався зі своїм Повноважним представником у Росії. Як кавалер ордену «Меценат року» (2008 р.) був запрошений Генеральним директором МДЦ «Артек» Оленою Піддубною на Міжнародну благодійну акцію «ЩАСЛИВІ ДОЛОНІ» для талановитих дітей-сиріт.

Звідти поїхав до Енергодара. Потрібно було негайно розібратися з проблемами, які виникли у Енергодарській паланці. По приїзді мене гостинно зустрів заступник мера міста. Показали Запорізьку атомну електростанцію. Були здивовані, що для мене пульти управління в навчальному центрі не були чимсь далеким. Свого часу я був Головним громадським інспектором по електростанціях України від профспілок, тому така система мені знайома.

Але не всі мене чекали з відкритими обіймами. Як розповідали, вже колишній отаман Енергодарської паланки Сергій Майор запустив дезінформацію, що мене, мовляв, не буде, бо я нібито у закордонному відрядженні. Знав, що розмова буде серйозною, тому і хотів її уникнути.

Це мені нагадало історію про «очеретяних» козаків. З’ясовується, були і такі. Щоб читачам було зрозуміліше, розповім одну історію. Очеретяні плавні на Дніпрі і на Дністрі були раніше особливо великі й непрохідні. У них свого часу населення ховалося від турків і татар.

Під час відвідин міста Ямполя мене познайомили із засновниками утвореної ще за часів радянської влади так званої Дністровської Січі. Як вони хотіли протидіяти радянській владі – достеменно невідомо. Але коли чули, що їдуть представники органів, щоб з ними розібратися, то хутко ховалися в очереті. Коли ті від’їжджали, односельці їх про це сповіщали, всі ж свої, і вони знову поверталися додому.

На жаль, сьогодні деякі наші отамани нагадують мені тих «очеретяних лицарів». І це вже не смішно. Деструктивна діяльність колишніх отаманів Сергія Майора і Володимира Безверхого знайшли відображення у наказах № 66 від 14 липня, № 67 від 30 липня та розпорядженні № 43-1 від 27 квітня 2012 року, підтриманих Малою Радою одноголосно. Причини і наслідки опубліковані в Протоколі 40-ї Малої Ради МГО «Козацтво Запорозьке».

Я тільки можу сказати, що це трапилося тому, що вони відійшли від принципів козацької демократії, а це призводить до виродження. Згадані отамани повністю ігнорували Статут МГО «Козацтво Запорозьке», згідно з яким усі питання вирішують козаки на Радах. І Сергій Майор, і Володимир Безверхий присвоїли собі невластиві їм повноваження, що призвело до негативних наслідків. Не відповідали на повідомлення щодо прибуття на Ради, обравши тактику «очеретяних» козаків. Приїдь, доведи перед козаками на Раді, що Сагайдак не правий – і я вибачуся. А так – ні.

Переоцінка своїх можливостей, бажання заробити на козацтві, ігнорування принципів козацького побратимства звели нанівець, на жаль, не одну козацьку формацію. І ми всі цьому свідки. Ми відділили зерна від полови і навели порядок у Кривому Розі. Тепер там, у Криворозько-Саксаганській паланці, функціонують чотири повноцінні курені. Гадаю, що проблем там більше не буде.

ПИТАННЯ ОДНОСТРОЇВ І ВІДЗНАК МИ ВНОРМУВАЛИ ОСТАТОЧНО

На завершення коротко зупинюся ще на одному аспекті – це питання одностроїв і відзнак. Ми оперативно і адекватно відреагували на спроби деяких депутатів ВРУ визначити, кому можна носити однострої, а кому ні. Ми були першими, хто звернувся з цим питанням до Президента України і до Верховної Ради; про це ви добре пам’ятаєте. Після нас інші козацькі формації теж робили спроби щось комусь розказати, але це вже було Post scriptum. Ми ж ідемо далі. Щоб до нас у майбутньому не було питань, ми запровадили козацькі рамена (погони), які не копіюють погони силових структур України і будуть оригінальними козацькими відзнаками. Розроблені також емблеми до погонів Генеральної старшини, Полкової та Курінної старшини.

Я не є маршалом України, а є маршалом козацтва. Те саме стосується і козацьких генералів та адміралів, бо вони є козацькі, а не військові. У мене на емблемі погону викарбовано «Гетьман» та МГО «Козацтво Запорозьке». Те ж у генералів козацтва написано «Генерал» та МГО «Козацтво Запорозьке». І так далі. На останній 40-й Малій Раді я довів до присутніх козаків Розпорядження № 44-1 від 14-го липня 2012 року «Про введення нового зразку погонів Однострою МГО КЗ», затверджене 21-ю Верховною козацькою Радою МГО КЗ та узгоджене делегатами 12-ї Ради генералів та адміралів МГО КЗ.

Взірці ми теж представили на сторінка загальноукраїнського видання «ГЕТЬМАН». Вони також розміщені на порталі HETMAN.TV.

Таким чином, ми унормували і ці питання, але у мене складається таке враження, що «міліцейське лобі» у Верховній Раді України бачить у козаках України своїх опонентів, а не помічників у наведенні громадського порядку, особливо у храмах та лаврах України.

І на завершення.

ШАНОВНІ ПОБРАТИМИ! З НАГОДИ ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ БАЖАЮ ВАМ, ЩОБ МАТІР БОЖА ЗАВЖДИ ОПІКУВАЛАСЯ ВАМИ. ЩАСТЯ, ЗДОРОВ’Я, ДОВГОЛІТТЯ, МУДРОСТІ! БЕРЕГТИ КОЗАЦЬКЕ ПОБРАТИМСТВО, ЯК ЗІНИЦЮ ОКА!

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК