На порозі студентського життя

Про Білоцерківський державний аграрний університет, який має 400-літню історію можна розповідати багато цікавого. Адже це однин із найстаріших і найкращих учбових закладів України. Ми зупинимося на одному фрагменті, але надзвичайно світлому, радісному, бентежно-хвилюючому: посвяту у студенти першокурсників.

Нікого не залишило байдужим театральне дійство за участю студентів та професійних акторів Київського академічного обласного музично-драматичного театру імені Панаса Саксаганського, в якому відтворили історію Білої Церкви та Університету. Панувала родинна атмосфера. І це не випадково. Адже непідробна, щира батьківська турбота ректора Університету Анатолія Степановича Даниленка про кожного студента відома всім. Тому в очах новоспечених студентів були не тільки радість, а й глибока довіра та впевненість, що тут, у чудових умовах, вони зможуть здобути глибокі знання. А тоді будь-які виклики часу не страшні.

Високі гості, запрошені на захід, – це майже всі колишні студенти чи викладачі цього славного навчального закладу. Серед них: Горжеєв Володимир Михайлович, Голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, Карасик Юрій Михайлович, генеральний директор агрофірми, герой України, випускник Університету, Чудновський Віталій Олегович, народний депутат України, Савчук Василь Петрович, Білоцерківський міський голова, Волощенко Василь Дмитрович, голова міської ради ветеранів України, Достоєвський Павло Петрович, професор, заступник генерального директора ВАТ НВП «Укрзооветпромпостач», випускник Університету, Зайцев Микола Янович, доцент, учасник бойових дій ВВВ, Немна Андрій Якович, голова Білоцерківської райдержадміністрації, Вахній Сергій Петрович, голова Рокитнянської райдерж адміністрації, Журба Василь Іванович, помічник генерального директора СТОВ «Агросвіт».

Від імені Міністерства аграрної політики та продовольства України Голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Володимир Михайлович Горжеєв привітав усіх присутніх зі святом і висловив слова щирої подяки за сумлінну працю колективу Білоцерківського національного аграрного університету і вручив подяки та цінні подарунки представникам професорсько-викладацького складу.

Першокурсників і викладацький склад щиро привітав мер міста Василь Савчук, голова Білоцерківської райдержадміністрації Андрій Немна, народний депутат Віталій Чудновський.

Герой України Юрій Михайлович Карасик, випускник Університету, зазначив, що пройде небагато часу і сьогоднішні першокурсники гідно розбудовуватимуть Українську державу. «Анатолія Степановича Даниленка, будучи міністром, я зустрів на полі, – розповів Юрій Михайлович. – Він пройшов державну службу, знає, що таке виробництво, створив прекрасні підприємства. Разом із ним ми були депутатами Верховної Ради другого скликання. Він був головою комітету і всю потужну законодавчу базу для розвитку аграрного сектора України ми створювали разом, щоб забезпечити нормальне функціонування сільськогосподарського виробництва. Анатолій Степанович завжди робить все якнайкраще. Коли я зайшов у приміщення Університету, то мене вразили ошатність, порядок і чистота».

До гостей свята, викладачів, майбутніх студентів та їхніх батьків із теплими словами звернувся ректор БНАУ Анатолій Степанович ДАНИЛЕНКО:

– Насамперед, щиро вітаю всіх, хто вирішив здобувати освіту саме в нас. Варто зазначити, що серед наших випускників є міністри, голови Верховної Ради, обласних державних адміністрацій і рад, народні депутати колишнього Союзу й України, видатні вчені, відомі бізнесмени. Біля мене стоїть старший товариш, учитель, колега Юрій Михайлович Карасик – Герой України, який у нашій новітній історії двічі очолював Міністерство аграрної політики, був губернатором, народним депутатом, робив усе для того, щоб наш народногосподарський комплекс розвивався. На сьогоднішньому дійстві присутній і Павло Петрович Достоєвський, з яким ми готували законодавчу базу для розвитку ветеринарної медицини. У президії знаходиться інший наш випускник – голова Білоцерківської райдержадміністрації Андрій Якович Немна. Серед сьогоднішніх гостей і Сергій Петрович Вахній – випускник агрономічного факультету, голова Рокитнянської райдержадміністрації. З нами і Віталій Олегович Чудновський – народний депутат і кандидат у народні депутати. З ним ми теж плідно співпрацюємо.

Перед вами – легенди Університету. Вам є з кого брати приклад. Обравши наш навчальний заклад, ви зробили правильний крок, адже ми вже десятки років є флагманом і лідером у підготовці спеціалістів-аграріїв.

За кілька годин, після вручення залікових книжок і студентських квитків, ви станете справжніми студентами і для вас почнуться трудові будні. У моєму розумінні навчання – це робота, це підготовка до майбутнього життя. Від вас вимагаються успішне навчання і зразкова поведінка. А умови, щоб ви стали людьми і фахівцями з великої літери у Білоцерківському національному аграрному університеті є. Це насамперед добре організований навчальний процес, чудові гуртожитки, художня самодіяльність, спорт, військова кафедра, яка дає можливість у майбутньому стати офіцером.

Навчання – це нелегка праця. Але у нас фаховий, компетентний, толерантний, доброзичливий і цілеспрямований професорсько-викладацький колектив. У нас працюють академіки, доктори, кандидати наук. А ви, як губка, повинні вбирати ті знання, які вони вам передаватимуть. Ви – наші майбутні колеги, адже ми робимо спільну справу.

Пройдуть роки, і ви згадуватимете і постійно повертатиметеся до своєї альма-матер, бо вона стане для вас дійсно другою турботливою матір’ю, яка у майбутньому на вас розраховує.

Я звертаюся до професорсько-викладацького складу, насамперед до мого сивочолого вчителя Олексія Івановича, до Володимира Максимовича, який пропрацював ректором Університету 28 років. Колеги, друзі! Знову – ніби вперше. Тривоги, роздуми, хвилювання... Ми беремо на себе велику відповідальність у підготовці спеціалістів, а отже – у розвитку держави. Зичу своїм колегам і друзям терпіння, здоров’я, благополуччя, Божої ласки, радості, задоволення від результатів своєї роботи. А радість і задоволення є тоді, коли бачиш у студентів бажання вчитися.

Також звертаюся до батьків: сьогодні у ваших серцях тривога, адже ваші дітки були постійно з вами, вставали вранці, йшли до школи, після обіду поверталися додому. Усе було контрольовано і зрозуміло. А сьогодні вони роблять перші кроки у самостійне життя. Скажу вам відповідально: від сьогодні ваші діти стають і нашими дітьми. Ми беремо на себе відповідальність і запрошуємо вас до співпраці. У вас будуть контактні телефони деканів і всіх наставників. Але я бажаю, щоб це спілкування було тільки через успіхи наших дітей. Варто зазначити, що з Білої Церкви на перший курс у цьому році вступили 242 учні.

Хочу щиро подякувати нашому рідному Міністерству аграрної політики та продовольства України за розуміння та підтримку. Плідною є і наша співпраця з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, ми теж щиро вдячні за підтримку. Протягом останніх років нам доводилося проходити ліцензування, акредитації. Ми стоїмо на порозі освоєння нових спеціальностей, нових дисциплін, адже навчання – це процес живий, він на місці не стоїть.

Користуючись нагодою, хочу висловити слова вдячності нашому губернаторові Анатолію Йосиповичу Присяжнюку, за розуміння і підтримку. До речі, між облдержадміністрацією та Університетом підписано меморандум про співпрацю щодо працевлаштування наших випускників після завершення навчання. Це дуже важлива справа, яка допоможе нашим випускникам не лише отримати диплом, а й мати хорошу роботу із гідною зарплатою.

Ми відчуваємо і допомогу Кабінету Міністрів України. Без навчальної бази, науково-навчального дослідного центру, ми не змогли б підготувати справжніх спеціалістів. Кабмін прийняв рішення про фінансування цих програм, у тому числі – будівництво житла для наших працівників. Безпосередню участь у вирішенні цих питань брав і Микола Янович Азаров. Ми відчуваємо контроль і водночас турботу з боку Президента. Свідченням цьому є стипендія, яку ви отримуватимете за умови гарного навчання. Ваша доля – у ваших руках.

Насамкінець хочу побажати всім здоров’я, Божої ласки, щоб через п’ять років ми всі зустрілися тут на врученні дипломів. Вітаю зі святом і кажу: з Богом, у добру путь.

Ганна КРАВЧУК