Літопис МГО "Козацтво Запорозьке": Обереги козацького роду

Сьогодні ми багато згадуємо про славні часи козаччини і маємо великі надії на відродження козацької слави, як в рідній стороні, так і на всій Україні

На всій території України відроджується козацтво і це дає нам надію і віру що примножимо любов до своєї історії, до своїх предків, славних лицарів України. Тільки козацтво може зберегти нашу Україну, її незалежність та державність. Кожний козак віддасть своє життя за кращу долю та процвітання України.

Відроджуючи традиції українського народу, продовжуючи традиції козацтва до славного подільського міста Славута, що розкинулося на теренах Подільського краю, носячи назву славетного гетьмана України Богдана Хмельницького завітав Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, Герой Козацтва, маршал козацтва (далі маршал козацтва) Дмитро Сагайдак. Зустрічав маршала козацтва Дмитра Сагайдака, міський голова м. Славути, Наказний отаман Хмельницького округу, Герой Козацтва, адмірал МГО КЗ Василь Сидор.

Для зустрічі шановного гостя прийшло багато славутчан, від маленьких козачат, котрим ледве виповнилося 3-4 рочки, а вже мають і носять козацькі шаровари, вишиванки та козацькі шапки, підростаючі джури, яким вже більше 12 років і теж мають і знають все про атрибути козацької одеж, а також вже вміють осідлати вороного коня і мають навики верхової їзди на конях, про що вони можуть безкінечно розповідати і завжди діляться своїм досвідом в цій нелегкій справі..

З повагою до всіх, були присутні старші козаки, що вже здійснили 11 козацьких походів стежками козацької слави на теренах Хмельниччини та сусідніх областей. Не можуть такі важливі заходи, де бринить струною козацька душа, обійтися без славних славутських берегинь. Славутські берегині гарно причепурилися, оділи вишивані українські сорочки, ткані спіднички, запаски і українські хустини.

В очікуванні прибуття маршала козацтва Дмитра Сагайдака в холі міського Палацу Культури, вздовж колон вишикувалися козацькі Джури, на сходах, що піднімаються до залу стоять Лелі в українських костюмах і тримають в руках синьо-жовті прапори.

Під звуки козацького маршу до холу входить маршал козацтва Дмитро Сагайдак в супроводі міського голови Василя Сидора та Полкової старшини.

Юні Джури та Лелі зустрічають гостей голосним окриком «Слава Україні» та «Слава козакам». Привітавшись з учнями, гості та супроводжуюча свита вздовж синьо-жовтих знамен направляються до великої зали міського Палацу культури, де вже все готове до проведення урочистого заходу.

На сцені встановлено Державний прапор, Прапор козацтва та міста Славути. На самому видному місті в обрамленні українського рушника, знаходиться ікона Покрови Пресвятої Богородиці.

На сцену виходять наймолодші козача та лелі, вихованці дитячого садочка №2, всі хлопчики одіті в козацькі одежі, а дівчата в вишиваних сорочках і спідничках а на голові красується український віночок і виконують вже не вперше в своєму житті запальний козацький танок. Після виступу діточок на сцені розпочинається вистава в виконанні учнів Будинку дитячої творчості, про життя козаків на Запорозькій Січі, де показують козаків часів визвольної боротьби Богдана Хмельницького.

Відновлюється сторінка історії про відносини козаків з сусідніми державами і як козаки могли розгадати підступні наміри поневолювачів України, як козаки вміли дотепно написати листа чи то хану, чи то царю без всякої боязні. Козаки були вільні і сміливі люди і не признавали над собою ніякої влади., крім Бога. Козаку найперше була Воля, Честь, Віра і Україна.

З великим задоволенням присутні слухали пісню «Отаман» в виконанні Оксани Турчак про славного отамана козаків Івана Сірка, який за ради України був готовий йти на всякі жертви і нас вчив, як потрібно боронити рідну землю від ворогів і його подвиги надихають нас і сьогодні, що сторінки історії не можна забувати..

За прадавнім козацьким звичаєм шановним гостям дарять хліб та сіль. Ще на сцені виконувалися великий віночок українських козацьких пісень та козацьких танців і після завершення концертної програми, розпочинається офіційна частина козацьких зборів Хмельницького округу.

На сцену піднімаються маршал козацтва Дмитро Сагайдак; міський голова м. Славута, адмірал МГО КЗ Василь Сидор; Отаман Славутського куреня, козацький полковник Василь Остапчук; Отаман Крупецького куреня, козацький полковник Степан Шмат; Отаман Нетішинського куреня, генерал-осавул Микола Сидор; Отаман Хмельницького куреня, генерал-хорунжий Василь Крамар.

Як заведено серед козаків, всі добрі справи розпочинаються з благословення духівника козацтва Отця Богдана. Помолившись Богу, козаки розпочинають нараду Канцелярії Хмельницького округу. Маршал козацтва Дмитро Сагайдак в своєму виступі розповів про роботу Генеральної канцелярії МГО «Козацтво Запорозьке» (ГК МГО КЗ), особливо звернув увагу присутніх на візит делегації ГК МГО КЗ до Польщі, і зазначив для Канцелярії Хмельницького округу задачі на майбутнє.

Отаман округу адмірал Василь Сидор доповів присутнім про почату роботу Канцелярією округу та поділився своїми планами, щодо розвитку козацького руху на Хмельниччині.

Маршал козацтва Дмитро Сагайдак нагородив медаллями «Берегиня козацького роду» та відзнакою «Почесна грамота МГО КЗ» за відродження козацького руху на Хмельниччині, популяризації українських пісень та танців та прищеплення любові до рідного краю Славутських берегинь: Валентину Сабінську, Наталію Пшетоцьку, Турчак Оксану, Терентьєву Аллу, Ірину Сакалюк, Ирину Марчук та юну Лелю, за участь в козацьких походах, Вікторію Вербієць.

На козацькій нараді було прийнято в козаки 22 чоловіка. Прийом в козаки проводився з виконання всіх процедур посвяти в козаки, які приписані в Статуті МГО «Козацтво Запорозьке». Також 8 козакам за вагомий внесок в відродження козацького руху присвоєні чергові козацькі звання і підготовлені документи для нагородження їх медалями МГО КЗ.

Невпинно плине час і підійшло до завершення засідання козацької наради Хмельницького округу в м. Славута. Проведення такого незабутнього заходу в місті не залишилося поза увагою всіх, хто любить свою Батьківщину, хто вчить сам історію свого рідного краю і ділиться думками з іншими людьми про свій край. Не можна залишатися байдужим до своїх предків, які були славними козаками і боронили свою землю. Провівши козацьку нараду, ми розшири наші козацькі ряди, ми посіяли добрі зерна на українську ниву, які обов’язково дадуть добрі сходи розбудови України.

Слава козакам! Слава Україні!

Суддя Славутської паланки, військовий старшина Роман БАЧИНСЬКИЙ м. Славута, 22.06.2012р.