Медицина: 20-РІЧЧЯ МЕДИЧНОЇ СЛУЖБИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

У Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України відбулося урочисте зібрання на честь Дня медичного працівника України

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник міністра оборони – керівник апарату Володимир Можаровський:

Від імені міністра оборони Дмитра Саламатіна та колегії Міністерства оборони України та усього особового складу він привітав присутніх з їхнім професійним святом. Заступник міністра також повідомив, що медична служба у ЗСУ може цілком конкурувати з провідними європейськими колегами, щоденно на лікуванні у стаціонарі перебуває близько 5 тис. військових осіб, протягом року через руки та серця військових медиків проходить понад 160 тис. стаціонарних хворих та майже 1,5 млн амбулаторних пацієнтів. Здійснюється переоснащення медичних центрів новою, сучасною апаратурою. Визначені Президентом України соціальні стандарти життя громадян відображені і в медичному забезпеченні військовослужбовців, особливо ветеранів ЗСУ та членів їх сімей, на третину збільшилося фінансування санаторно-лікувальних закладів.

На велику увагу заслуговує досвід офіцерів-медиків, які несуть службу у миротворчих контингентах.

Віктор ЖАХОВСЬКИЙ, тимчасово виконуючий обов’язки директора Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України:

– Медична служба в армії – це річ не проста, оскільки вона є складовою Збройних Сил України, і військові медики є передусім військовослужбовцями, але на них також покладений обов’язок охороняти здоров’я і рятувати життя особовому складу ЗСУ. Роботи дуже багато, але на сьогодні військові лікувальні заклади – одні з найкращих в українській системі охорони здоров’я. Цей рік знаменний ще й тим, що виповнюється 20-ть років з дня створення першого органу управління медичної служби України, який очолював, на той час полковник, згодом генерал-майор медичної служби Георгій Циганок. Також великим надбанням на пострадянському просторі є створення Української військово-медичної академії.

Віталій АНДРОНАТІЙ, начальник Центрального військово-медичного управління – начальник медичної служби ЗСУ України, полковник м/с:

– Хотілося б, перш за все, побажати нашим колегам, аби вони були й залишалися такими ж високими професіоналами, якими є зараз, мали гідну оцінку своєї праці і від держави, і від своїх пацієнтів. Однак не слід забувати, що медики завжди на передовій, там де пролилася перша кров і поранені потребують невідкладної допомоги, тому все повинно вирішуватися в комплексі.

Володимир ПАСЬКО, екс-заступник міністра оборони України, професор УВМА, генерал-лейтенант м/с:

– У медицині я з 1965 року і рівно 20 років, як повернувся на рідну землю з Ленінградської військової медичної академії, де працював доцентом, і одразу ж вирішив піднімати медичну науку і в нас. Нам це вдалося і сьогодні практично весь військово-лікарський склад ЗСУ – це наші випускники. Як держава не може бути без армії, так армія не може бути без військово-медичної служби. Військові у всі часи відзначалися доблестю і героїзмом, але серед них є й такі, що вирізняються милосердям і це – військові медики. Навіть у наш нелегкий час змін і реформування держави військово-медична служба працює на високому рівні й гідно виконує поставлені перед нею завдання.

Георгій ЦИГАНОК, перший начальник медичної служби ЗС України, генерал-майор м/с:

– Я стояв біля витоків створення військово-медичної служби ЗСУ і приймав наших кадрових військових медиків зі всіх кінців колишнього Радянського Союзу і розподіляв їх по різних українських військових округах. На базі Київського медичного інституту сформували військово-медичний інститут, який згодом переріс у військово-медичну академію, куди почали вступати випускники цивільних вишів, здобуваючи там і знання, і звання, й наукові ступені. Адже немає нічого ціннішого за життя, особливо, коли воно дарується людині,що стоїть на захисті й обороні рідної Вітчизни.

У цей же день військові медики відвідали Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру, де вклонилися мощам преподобного Агапіта Печерського, покровителя медицини, та отримали благословення від архієпископа Львівського та Галицького Августина.