Київ: ЯКІСТЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Тема, заради якої ми зустрілися з Петром Олександровичем Пантелєєвим, заступником начальника Головного управління житлового господарства м. Києва, і яка винесена в заголовок – не претендує на сенсацію чи навіть на оригінальність. Але справа в іншому, що набагато важливіше, – вона стосується кожного мешканця не лише мегаполісів, але й міст, і містечок нашої неозорої країни.

Важко уявити ситуацію, коли б більшість громадян із захопленням відгукувалася про надані ЖЕКом послуги. Натомість ЖЕК має цілком обґрунтовані претензії до мешканців.

Про те, як гармонізувати стосунки між тими, хто надає послуги, і тими, хто їх споживає, які кроки на зустріч одне одному необхідно зробити, щоб не було взаємних перманентних нарікань, ми з’ясовували з Петром Олександровичем. Його перевагою і козирем є не тільки глибоке знання справи, уміння вникнути в суть проблеми, а, насамперед, майстерність поглянути на проблему не з висоти крісла посадовця, а з боку простого громадянина, якому нерідко важко розібратися інколи в простих речах. За це Петра Пантелєєва поважають і йдуть до нього за порадою і допомогою. Отже, про прості і водночас складні питання: ЖЕК і мешканці.

– Як споживач, мешканець багатоквартирного будинку, – розпочинає Петро Пантелєєв, – я, особисто, згоден сплачувати кошти за надані ЖЕКом послуги, але при цьому чітко хочу знати, на що ці кошти витрачаються і чи виправдана вартість цих послуг. Думаю, що така ж позиція у більшості жителів міста. А яка ж позиція і дії з протилежного боку, тобто надавача послуг? Звичайно, ця структура трохи застаріла, адже житлово-експлуатаційні контори сформувалися ще за часів колишнього Радянського Союзу, коли існувала централізація – згори донизу. І лише в останні роки, за нової економічної системи, підходи почали змінюватися. Розпочну з тарифоутворення.

Насамперед, підхід до формування тарифу змінився на диференційований. Таким чином, плата за утримання будинку та прибудинкової території складається з чітко визначених статтей: прибирання, обслуговування ліфтів, вивезення сміття, обслуговування внутрішньобудинкових інженерних систем тощо. Всі ці послуги, закономірно, мають свою вартість, яка розраховується за певною методикою. Здійс- нює ці розрахунки спеціально розроблений для міста Києва ліцензований програмний комплекс. Тобто, перший крок назустріч споживачу з боку ЖКГ зроблений, але в цілому це поки що не кардинально змінює ситуацію й не повністю відповідає рівню очікувань киян. По-перше, над якістю послуг необхідно ще багато попрацювати, по-друге, слабко діють механізми впливу споживача на ЖЕК за неякісно надану послугу. Прийнято необхідні нормативні акти, розпорядження голови Київської міської державної адміністрації, і сьогодні в Києві процес впровадження цього механізму налагоджується. В ідеалі все повинно здійснюватися (і це дуже важливо) практично в автоматичному режимі – неякісна послуга передбачає зменшення оплати за неї. Відчути цю недоплату на преміальному фонді має той, хто недопрацював, незалежно від займаної посади.

– Як це відбувається на практиці?

– Мешканець або група мешканців звертаються до ЖЕКу із заявою про послугу невідповідної якості, до них повинен прийти представник цього ж ЖЕКу, скласти Акт, який і є підставою до перерахунку. Якщо ж на заяву ніхто не реагує, то достатньо підпису двох сусідів в Акті і це також буде підставою для перерахунку. Але є певні проблеми з впровадженням цього, нібито простого, механізму, у якому передусім не зацікавлений сам ЖЕК, який втрачатиме кошти. До того ж неорганізованість мешканців також призводить до послаблення позиції у відстоюванні своїх прав. На жаль, більшість живе з думкою, що нічого все одно не зміниш і тому діалог мешканців зі своїми житлово-експлуатаційними конторами, у цьому аспекті, явно недостатній. Хоча, звичайно, ситуація вже змінюється. Зокрема, в Шевченківському районі столиці видається спеціальний «Комунальний бюлетень», який регулярно інформує про все, що відбувається в районному ЖКГ. Усе це робиться для того, щоб максимально передати споживачу функцію контролю за послугами.

Наступний крок за мешканцями. В кожному будинку повинен бути представник, якому будуть делеговані повноваження з контролю за якістю послуг. І не номінально, а цілком реально такий представник разом з працівниками ЖЕКу має право візувати Акти виконаних робіт й Договори про надані послуги та їхню якість. Наприклад, стосовно робіт з поточного ремонту житлових будинків. Це один з імовірних і ефективних шляхів стимулювання ЖКГ до більш якісної роботи.

– Яка роль у цій справі, Петре Олександровичу, створених у Києві Органів самоорганізації населення? Як відомо, один із напрямків їх діяльності – якраз контроль за якістю послуг ЖКГ?

– Ви маєте рацію. ОСН щоденно засвідчують свою ефективність і потрібність громаді. Це не дивно, адже утворені вони ініціативними людьми і цей процес розпочався знизу.

На сьогодні ми вже готуємо пропозиції щодо змін нормативних документів, які нададуть можливість органам місцевої самоорганізації населення брати ще більшу участь у контролі за діяльністю ЖЕКів на благо мешканців, впливати на ситуацію та сприяти відкритості ЖЕКів. ЖЕКи також не проти такої співпраці: коли буде все чітко регламентовано і зрозуміло – до них буде менше претензій, і відносини між мешканцями і ЖКГ стануть партнерськими.

Хто ж не хоче бачити прибраний під’їзд, чистий майданчик, на який не страшно випустити дитину погратися, не сплачувати за гарячу воду за цілий місяць, якщо вона була лише тиждень? Тобто цілі поставлено, їх потрібно досягати. Крок за кроком спільно з громадянами ми змінюємо ситуацію на краще. Над цим і працюємо. Водночас я далекий від того, щоб огульно лаяти ЖЕКи. У більшості там працюють відповідальні люди, і робота в них нелегка, адже, чи не кожний день виникають проблеми, на які потрібно миттєво реагувати. Мій обов’язок, як управлінця, зробити все для того, щоб зруйнувати старі стереотипи у відносинах між ЖКГ і громадянами та надати їм позитивний імпульс у новому правовому полі, як цього вимагає час і заслуговують мешканці столиці.

ВІД РЕДАКЦІЇ.

На перший погляд, шановні читачі, нібито нічого революційного, кардинального (за відомим принципом: все зруйнуємо, а потім відбудуємо) – в інтерв’ю немає. Але Мудрість полягає в тому, щоб використати краще, що було, вдихнути новий зміст, і не пропустити деталей, у яких вся суть.

КОЛЕКТИВ ЖУРНАЛУ «ГЕТЬМАН» ЩИРО ВІТАЄ УСПІШНОГО ГОСПОДАРНИКА, ТАЛАНОВИТОГО ОРГАНІЗАТОРА ПЕТРА ПАНТЕЛЕЄВА З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ. ХАЙ МНОЖАТЬСЯ ВАШІ УСПІХИ, РОЗКВІТАЄ РІДНИЙ КИЇВ І СТАЄ СНАГИ НА РОЗВИТОК ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА.

Ігор КРАВЧУК