Сучасне козацтво: Мужність козацька, вдача козацька, слава козацька – жива!

На Палієвій горі, що в Білій Церкві, велелюдне свято. На заклик Верховного отамана Міжнародної громадської організації «Білоцерківська Січ», генерал-отамана Андрія Григоровича Дрофи, з’їхалися гості не лише зі всієї України, але й з інших країн, щоб разом, за козацьким звичаєм, відсвяткувати значну подію – 15-річчя від дня заснування сучасного Українського козацтва на Білоцерківщині.

Козаки Білоцерківщини зробили багато і сьогодні МГО «Білоцерківська Січ» одна з найпотужніших козацьких формацій України.

Це було прекрасне дійство. Підтягнуті козаки в одностроях зі знаменами виконали команду струнко і генерал-хорунжий Анатолій Янішевський вивіреним кроком підійшов до Верховного отамана Андрія Дрофи, – засновника, натхненника і керманича Білоцерківської Січі і відрапортував про готовність січовиків до заходу.

На привітання Верховного отамана всіх присутніх на святі, у відповідь тричі пролунало над Россю козацьке «Слава! Слава! Слава!».

Під козацький марш стрункими рядами зі знаменами козаки пройшли строєм перед трибуною з високими гістьми. Парад приймав Верховний отаман, генерал-отаман, Генеральний директор ТОВ «Білощерківський ДБК» Андрій ДРОФА. Першим слово взяв Верховний отаман, чи як співають у популярній пісні «…Гетьман наш ДРОФА»:

– Ми не випадково зібралися, на цьому почесному, святому, для козацтва місці, горі Семена Палія, оскільки вважаємо себе гідними нащадками наших великих попередників.

За 15 років, наша козацька організація пройшла непростий, але водночас насичений натхненною працею шлях. На базі Білоцерківського Домобудівельного Комбінату спершу створили Білоцерківський полк, у 2003 році зареєстрували Білоцерківську міську організацію «Білоцерківська Січ» імені Семена Палія. Базою стали Білоцерківський ДБК, Комбінат хлібопродуктів, фірма «Укрінтерм» та представницька сотня геологів. В кінці цього ж 2003 року було створено Білоцерківський особливий полк Білоцерківського району.

Визначальною віхою в історії нашої формації став 2010 рік. Враховуючи масштаби нашої діяльності, котра вийшла далеко за межі Білої Церкви, Міністерством Юстиції України ми були зареєстровані вже як Міжнародна громадська організація «Білоцерківська Січ». Також, ще на зорі нашого становлення, ми заснували Білоцерківську ескадрилью і Білоцерківський аероклуб «Пілот», який виборов почесне третє місце на чемпіонаті світу і вже готується до нового чемпіонату. Тобто, всі ці роки ми даремно хліба не їли, а робили свою справу і відтворювали історію козацтва. За останні п’ять років збудували два Храми, капличку в Таращанському районі, йде будівництво Церкви Петра й Павла. Все це робиться за власні кошти й кошти підприємства. Ми тому й зібралися на цій славній Палієвій горі, аби засвідчити не лише Білій Церкві, району, але й цілій Україні, що Білоцерківські козаки – не плачуть, а працюють і згуртовують біля себе людей, задля нових добрих справ. Сьогодні прийме присягу й пройде посвяту наша студентська молодь із полку Білоцерківського Національного аграрного університету. Нам є чим гордитися. Білоцерківська Січ стає найпотужнішою козацькою організацією в Україні. Тож бажаю всім міцного здоров’я, щастя, добра, витримки у всіх негараздах і нових перемог! Зібрання благословив архієпископ Білоцерківський та Богуславський МИТРОФАН. На козацьке свято, окрім козаків зібралися шановані, знані гості, зокрема духовенство, голова Білоцерківської райдержадміністрації Андрій Немна, секретар міськради Олександр Олійник, народний депутат Верховної Ради України IV скликання Дмитро Рудковський, Голова Ради ветеранів Другої світової вій- ни м.Торонто (Канада), представник штабу Вільного Козацтва української діаспори у Канаді та США пан Армін Конн, представник делегації Сумщини, генерал-отаман Борис Манжела та багато інших.

Андрій НЕМНА, голова Білоцерківської райдержадміністрації:

– Лише ті народи, в яких живе дух свободи, здатні створити сильну, цивілізовану, шановану у світі державу. Уособленням такого духу в історії України завжди було козацтво. Переконаний, що й для нинішніх українців образ хороброго, чесного воїна, захисника рідної землі, є надзвичайно важливим. Сьогодні ми відзначаємо ювілейну дату відродження козацтва на Білоцерківщині. За 15 років значний вклад у відродження козацтва в районі, підтримання традицій і звичаїв, вносили і вносять козаки Білоцерківської Січі ім. Семена Палія під орудою Верховного Отамана МГО “Білоцерківська Січ” Андрія Дрофи. Зі святом вас, дорогі друзі! Слава Україні!!!

Олександр ОЛІЙНИК, секретар міськради:

– Ми зібралися на священному для всіх білоцерківців місці, і я від імені Білоцерківської міської ради, депутатського корпусу, міського голови Василя Савчука щиросердно всіх вітаю не просто із святом, а однією з важливих подій – відродження потужного загону українського козацтва, адже історія свідчить, що тільки вільне козацтво започатковувало майбутню основу незалежної, самодостатньої держави. Дуже приємно, що серед нас багато молоді, яка поведе Україну в європейське майбутнє, це і кадети гімназії № 2, і студенти Білоцерківського Національного аграрного університету, і всі, хто, виявив бажання бути нині тут. Це вселяє надію, що гідна історія козаччини не вмре й не загине.

Дмитро РУДКОВСЬКИЙ, народний депутат Верховної Ради України IV скликання:

– Коли генерал армії Олександр Кузьмук дізнався, що я їду на таке прекрасне свято, попрохав передати вітання і найщиріші побажання процвітання й міцності духу козакам Білоцерківщини.

Козацтво завжди було потужним підмурівком Української держави і дуже приємно, що ця традиція набула нового розвою. Тим більше приємно, що найпотужнішою козацькою організацією України стала саме наша МГО «Білоцерківська Січ» під керівництвом прекрасного організатора і великого патріота Андрія Григоровича Дрофи. Він робить неоціненний внесок у виховання нашої молоді, яка бачить перед собою завжди гідний приклад.

Армін КОНН, Голова Ради ветеранів Другої світової війни міста Торонто (Канада), представник штабу Вільного Козацтва української діаспори у Канаді та США:

– Я завітав до вас із-за кордону, де прожив майже половину свого життя. Вільне козацтво існує за океаном ще з часів Першої Світової війни. Воно відіграє значну роль в житті української діаспори. Нам здалеку здавалося, що ви вже повністю опустили руки і зневірилися у своєму житті, а тут, завдяки Андрію Григоровичу, я побачив таке велелюдне свято і моє серце наповнилося радістю. Мені буде з чим повертатися до Канади і розповісти їм про прекрасні й теплі враження отримані на Україні в Білій Церкві. Я вдячний Андрію Григоровичу Дрофі, що він запросив мене на ці урочистості. Особливо відрадно бачити тут молодь, для якої закладаються підвалини моралі і духовності. Козацтво завжди боронило свою віру, свободу і мораль. Без моралі – немає держави.

Шановний гість з Канади Армін Конн, отримав від Президента України орден «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня, який йому вручив Голова Білоцерківської районної ради Андрій Немна, а Верховний отаман МГО «Білоцерківська Січ» Андрій Дрофа нагородив Золотим орденом «Козацький хрест з мечами» та відзнакою «350-річчя Конотопської битви». Армін Конн теж не залишився у боргу і вручив нагороди та відзнаки білоцерківським козакам від діаспори.

Верховний отаман Андрій Дрофа відзначив високою нагородою поета-пісняра В’ячеслава Третяка: вручив йому орден і подарував ілюстроване видання про своє рідне село на Черкащині «Кищенці … Книга пам’яті і життя».

Борис МАНЖЕЛА, отаман Сумської обласної організації МГО «Білоцерківська Січ», генерал-отаман:

– Козаки Ставищанської сотні Білоцерківського полку на чолі з отаманом Герасимом Кондратьєвим 350 років тому, втікаючи від польського гніту пішли на північ, отаборилися, місцевість сподобалася. Тут і залишилися. Так постало місто Суми. Це підтверджують архівні документи, зокрема, його чолобитна царю. Білоцерківський козак Герасим Кондратьєв став першим полковником Сумського Слобідського козацького полку. Коли я досліджував його родовід, то дізнався, що його прізвисько було Дрохва. Очевидно, що вони з нашим Верховним отаманом Андрієм Дрофою одного роду-племені. Отже й ми з вами побратими, однієї віри, крові і матері-України. В цьому році ми святкуємо 520 річницю створення Українського козацтва. Ця сув’язь поколінь ніколи не переривалася.

Анатолій ДРОФА:

– Я дуже радий, що потрапив на таке свято. Багато сил віддали розвитку Українського козацтва мої брати Андрій та Олександр. Приємно, що вони створили таку потужну міжнародну козацьку організацію, якою захоплюється вся Україна і гості із-за кордону. Шкодую, що на такому заході я вперше. Буду надолужувати. Тепер я живу в Дніпропетровську – це теж козацький край. Приїду – поділюся враженнями і обов’язково передам вітання від козаків з Білоцерківщини.

Олександр ДРОФА, генерал-отаман МГО «Білоцерківська Січ»:

– Сподіваюся, що нарешті керівництво держави побачить і підтримає козацький рух. Адже, МГО «Білоцерківська Січ» активно розвивається, виховує підростаюче покоління і готує молодь до служби у Збройних Силах України. Нашому юнацтву дійсно є в кого повчитися, особливо у ветеранів армії, які завжди йдуть пліч-о-пліч з козаками і раді допомогти молоді.

Як колишній військовий, кадровий офіцер, полковник ЗСУ, бачу у цьому велику перспективу.

Такі заходи дуже важливі. Але було б ще краще, якби вони проходили з таким масштабом по всій Україні. Будемо на це сподіватися.

Іван ШИЛОВ, голова правління КП Білоцерківський хлібокомбінат, генерал-хорунжий:

– Для мене козацтво – це не лише далека історія, а сучасність. Звичайно, коли порівняти 520-літню історію українського козацтва і 15 років відродження Білоцерківської Січі, то це – періоди не співмірні, і все ж – це дуже серйозний етап, який пройшли патріоти, що поважають власну історію і вірять в майбутнє України.

Нашу державу врятують лише професіонали своєї справи, але з Богом в душі і з любов’ю до рідного краю.

Найкраще, найзмістовніше гасло було, є і буде: «Бог. Україна. Честь». Козацькі ідеї не загинуть ніколи, бо вони в нашому українському козацькому єстві. Недаремно так природно сприймають ідею козацтво школярі. Ми маємо козацькі і кадетські класи і це чудово. Козацькі цінності налаштовують не тільки дітей, але й дорослих на позитивне мислення, благородні вчинки і самовіддану роботу.

Головне завдання козацтва сьогодні залишається незмінним – вселити віру людей у те, що ми нація з величною історією, яка має право на майбутнє і може згуртуватися навколо національної козацької ідеї і стати, нарешті, потужною європейською державою, адже ми сильна, освічена і роботяща нація.

Володимир САХНЮК, проректор з наукової роботи Білоцерківського Національного аграрного університету:

– На заклик Верховного Отамана Білоцерківської Січі пана Андрія Дрофи відгукнувся викладацький, педагогічний склад та студентство нашого університету. В цей щасливий день на Палієвій горі – історичному форпості України, ми отримали Універсали про вступ до МГО «Білоцерківська Січ» українського козацтва. Ця подія несе надзвичайно високий виховний сенс і має глибоке патріотичне значення, адже історія козацтва, його мораль, звичаї і традиції є головними чинниками ментальності сучасної Української нації. Козаки – кращі представники української незалежної держави і це невипадково. Сьогоднішнє свято Білоцерківської Січі ще раз підтверджує, що українські традиції й слава живі.

Анатолій ДАНИЛЕНКО, ректор Білоцерківського Національного аграрного університету, професор:

– На жаль, я не зміг бути присутнім на цьому чудовому заході, але серцем я був з козаками. Наш козацький полк Білоцерківського Національного аграрного університету влився в Міжнародну громадську організацію «Білоцерківська Січ». Козацька ідея позитивно сприймаються як на сході України так і на заході. Вона об’єднує всю Україну.

А що може бути краще?

Володимир НЕДАШКІВСЬКИЙ, голова профкому Білоцерківського Національного аграрного університету, доцент:

– Мені дуже приємно, що відбулося таке величне свято. Наш вступ до лав МГО «Білоцерківська Січ» українського козацтва, без сумніву, сприятиме духов- ному розвитку студентів і додасть наснаги викладачам. Священні заповіді козацтва: любов до України, до своєї землі, свого народу – знаходять відгук у наших серцях.

Дякуємо Богу і Верховному Отаману Андрію Григоровичу Дрофі, що допоміг нам доторкнутися до козацьких звичаїв і влитися в міцну козацьку сім’ю.

Святкував разом з козаками Ігор КРАВЧУК