МГО «КОЗАЦТВО ЗАПОРОЗЬКЕ» В ДОКУМЕНТАХ


МГО «КОЗАЦТВО ЗАПОРОЗЬКЕ» В ДОКУМЕНТАХ

ВИТЯГ З ПРОТОКОЛУ

39-ї Малої Ради МГО «Козацтво Запорозьке»

Подільський район міста Києва

20 квітня 2012 року

Членів Малої Ради – 101 козак, з них присутні – 67 членів Ради

Президія Ради: Голова Президії Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК.

Члени Президії: Начальник Генштабу МГО КЗ, маршал козацтва Петро ЧУВАЄВ; Головний отаман СБ МГО КЗ, генерал козацтва Руслан АГРБА; Генеральний кантаржий МГО КЗ, генерал козацтва Віталій ІВАШКОВСЬКИЙ; Похідний священик МГО КЗ, генерал-осавул Микола ПОТОП; Похідний священик Київського округу МГО КЗ, козацький полковник, протоієрей Ігор БАГЛАЙ.

Засідання 39-ї Малої Ради МГО КЗ відкрив Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак (надалі – маршал Сагайдак). Він подякував усім присутнім за те, що вони знайшли час та прибули на засідання 39-ї Малої Ради МГО КЗ, хоча багато козаків не змогли взяти участь у роботі 39-ї Малої Раді з вагомих причин.

Священики МГО КЗ молитвою благословили на успішну роботу, пом’янули загиблих та померлих за останній рік козаків.

Після виконання Гімну України та Гімну МГО «Козацтво Запорозьке» 39-та Мала Рада розпочала роботу.

Похідний священик МГО КЗ генерал-хорунжий Микола Потоп привітав Гетьмана козацтва Запорозького, маршала Дмитра Сагайдака з Днем народження.

Маршал Сагайдак довів до учасників Порядок денний 39-ї Малої Ради:

1. Вступне слово Верховного отамана України та Діаспори, Гетьмана козацтва Запорозького, маршала козацтва Дмитра Сагайдака.

2. Про виконання Плану основних заходів МГО КЗ за І-й квартал 2012 року.

3. Про впорядкування документації у структурних підрозділах МГО КЗ та внутрішньої дисципліни відповідно до вимог рішень Рад, прийнятих у 2011 році.

4. Фінансово-економічна діяльність МГО КЗ та стан сплати членських внесків козаками за 2011 рік та за І-й квартал 2012 року.

5. Різне.

Козаки затвердили запропонований Порядок денний.

Маршал Сагайдак повідомив про тих, хто його привітав з Днем народження, – це державні, громадські діячі, владики та священики, наші козаки та представники інших формацій.

«Сьогодні повинні виступити ті, хто ще ніколи не виступав на Радах», – зазначив маршал Сагайдак. Також він надав загальний аналіз плану – сценарію Малої Ради за всіма пунктами. Особливо зупинився на питанні сплати членських внесків козаками та виступу народного депутата, України генерала міліції пана Грицака і «єже з ним». Це пов’язано з тим, що 15 років тому Києво-Печерську Лавру охороняли співробітники МВС і зараз мають намір вернути всі такі «об’єкти» під своє крило. Інакшого пояснення немає, бо в козаках вони, очевидно, бачать конкурентів. Ініціатор проекту закону, як ми називаємо «Про камуфло», народний депутат та генерал міліції Грицак, через телеканал «Рада» громогласно заявляє, що це їх боротьба проти корупції в козацтві. Тому ми повинні юридично грамотно відреагувати на подібні заяви.

Ми і надалі відстоюватимемо свої права на першородне право носіння козацького Однострою, а не військової форми. Що стосується корупції у козаків-запорожців, то хочу зазначити, що в нас взагалі цього не може бути, ми ж не маємо фінансування з боку держави.

УХВАЛИЛИ:

1.1. В місячний термін Управам юридичної служби та Генерального штабу МГО КЗ підготувати відповідні Звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо нашого ставлення до останнього виступу на телеканалі «Рада» народного депутата Грицака та про проведення гей-парадів в Україні.

1.2. Інформацію з питань 1.1 довести до членів 12-ї Ради генералів та адміралів МГО КЗ.

Голосували: «За» – 67, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

З другого питання виступив начальник Генерального штабу МГО КЗ, маршал козацтва Петро Чуваєв (далі – маршал Чуваєв). Він привітав маршала Сагайдака з Днем народження. Крім того, привітав з Днем народження тих, хто народився у березні-квітні. Це генерали: Юрій Миргородський, Микола Яковець та Владислав Регентівський.

По-перше, маршал Чуваєв констатував: «Заходи, які зазначені у Плані на перший квартал 2012 року, виконані в повному обсязі. Із деяких заходів маємо перевиконання. Підтвердженням цього є звіти від отаманів місцевих осередків, які були подані до Генеральної канцелярії МГО КЗ». В обговоренні виступили: отаман «Броварської Січі» генерал-хорунжий Василь Мишко; отаман канцелярії Білоцерківської паланки осавул Олександр Микитюк; отаман Миргородського полку генерал-хорунжий Василь Маловічко; генерали Олександр Бацманов, Олег Нескоров, Микола Яковец, генерал-осавул Олексій Егунов (Миколаївська паланка).

УХВАЛИЛИ:

2.1. Вважати план заходів МГО КЗ у першому кварталі 2012 року виконаним. Роботу, проведену у структурних підрозділах МГО «Козацтво Запорозьке», за перший квартал 2012 року визнати задовільною.

Голосували: «За» – 67, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

З третього питання. виступив начальник Генштабу МГО КЗ маршал козацтва Петро Чуваєв. Він нагадав, що всім отаманам місцевих осередків була направлена брошура «Документи МГО КЗ» у новій редакції, де є: Присяга козака; Статут МГО КЗ; всі наші Внутрішні Положення. А накази та розпорядження Гетьмана козацтва Запорозького виконуються не своєчасно, деякі отамани від їх виконання ухиляються. Реєстрація місцевих осередків окремими отаманами ведеться роками. Отаманам всіх рівнів до вересня цього року необхідно впорядкувати документацію та зосередитися на внутрішній дисципліні в осередках відповідно до вимог Рішень козацьких Рад, прийнятих у 2011 році.

УХВАЛИЛИ:

3.1. Отаманам всіх рівнів виконувати керівні документи МГО КЗ і провести впорядкування документації та дотримуватися внутрішньої дисципліни відповідно до вимог Рішень козацьких Рад.

Голосували: «За» – 67, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

З четвертого питання Гетьман козацтва Запорозького маршал Дмитро Сагайдак сказав, що сплата членських внесків – це не тільки «головний біль» Генеральної канцелярії. Ми змушені покинути приміщення Генеральної канцелярії з дитсадка на Оболоні та перевести в приміщення Бізнес-центру «Карат», що біля Вишгорода у зв’язку з Постановою Кабінета Міністрів, яка зобов’язує звільнити дитячі установи до кінця березня. Площу і розташування ми обирали згідно з фінансовою спроможністю організації. У зв’язку з тим, що в нас немає зараз повноцінного Скарбничого, висловлюю подяку отаману ГК генерал-осавулу Григорію Шевченку, який систематично нагадує козакам про сплату членських внесків. Однак не всі добросовісно відносяться до свого статутного обов’язку. На минулій Водохрещенській Раді було вказано, що за останніх 4 роки внесків не було сплачено на суму 500 000 грн. Клопочуть про надання козаку того чи іншого звання, нагород, однак не кажуть про те, чи буде цей козак сплачувати внески. Тому даю завдання Генеральному кантаржому та Головному отаману з питань безпеки МГО КЗ про направлення відповідної перевірки, на місця порушення, для усунення неподобств та прийняття відповідних заходів.

Співдоповідач Генеральний писар (отаман Генеральної канцелярії) генерал-осавул Григорій Шевченко сказав, що живемо за рахунок членських внесків. Хоча б сплачували пільгові внески. Маршал Сагайдак ще нікому не відмовив у сплаті пільгових внесків, хто має на те право. Тому, хто не сплачує внески, той не повинен отримувати чергове звання та козацькі нагороди. Не повинен також отримувати козак нове посвідчення після виходу терміну його придатності. В цьому винні ті козаки, які рекомендували їх до нашої організації.

УХВАЛИЛИ:

4.1. Отаманам місцевих осередків уважно розібратися з кожним козаком, що не сплачує протягом двох років членські внески, про причину його заборгованості, у разі необхідності звернутися до Генеральної канцелярії з відповідним клопотанням.

4.2. Направити комісію на перевірку стану справ Енергодарської паланки.

4.3. Козаки, що не сплачують членські внески, не можуть отримати Козацькі нагороди, чергове звання та обмінювати прострочене Козацьке посвідчення. Голосували: «За» – 67, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

5. Різне. У зв’язку із несвоєчасним прибуттям отамана Сумської паланки, генерал-полковника Віктора Ляха, який був записаний у Різному, інших виступів у Різному не було.

На завершення роботи 39-ї Малої Ради МГО КЗ похідними козацькими Священиками була прочитана молитва, а також виконані гімни МГО КЗ та України. Мала Рада завершила свою роботу.

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК