Економіка: ЗВИЧАЙНІ–НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ В ЕНЕРГЕТИЦІ

На сторінках нашого журналу Держенергонагляд вже неодноразово порушував питання щодо роботи економіки України в осінньо-зимовий період (№5(40), 2011 – «Стан справ у низьковольтній мережі очима Держенергонагляду», №6(41), 2011 – «Випробування холодом»), наголошуючи на тому, що питання надійного забезпечення споживачів електричною енергією має передусім велике соціальне значення

Фактично кожного року природа випробовує енергетиків на стійкість, знаходить слабкі місця та вказує галузі на існуючі недоліки в роботі. Подібні випробування проходять не лише в зимовий період, а й в інші, здавалося б, прості з погляду забезпечення надійного електропостачання.

Ця зима також не стала винятком. Суттєве зниження температури повітря, сніг та пориви вітру у січні порушили стабільний і плановий режими роботи в галузі. І знову енергетики працюють за напруженим графіком.

За повідомленнями прес-служби МНС України, у багатьох областях через спрацювання систем захисту та обрив ліній електропередач, обрушення електроопор внаслідок несприятливих погодних умов було знеструмлено велику кількість населених пунктів.

У зв’язку з погіршенням погодних умов на території України на виконання доручення прем’єр-міністра України Миколи Азарова у Міністерстві енергетики і вугільної промисловості України та на підприємствах паливно-енергетичного комплексу введено цілодобове чергування керівного складу з метою забезпечення постійного і надійного функціонування об’єктів паливно-енергетичного комплексу, безперебійного електро- і теплопостачання споживачів, оперативного реагування на можливі аварії та інші надзвичайні ситуації на підприємствах ПЕК.

При Міненерговугіллі було створено оперативний штаб із питань реагування на надзвичайні ситуації у об’єднаній енергетичній системі України під час холодів, проводилися оперативні наради з розгляду поточної ситуації щодо сталої її роботи в умовах низьких температур.

Електропередавальними організаціями спільно з Держенергонаглядом була організована робота щодо погодження зі споживачами питання зниження ними навантаження у період максимального навантаження системи. Розуміючи рівень проблеми, щоденно досягалися відповідні домовленості майже з 1000 споживачами на зниження навантаження приблизно на 950 МВт. При цьому споживачі працювали у звичайному режимі, сплачуючи своєчасно за спожиту елекроенергію без примусового відключення з боку енергопредавальниз організацій. Водночас була посилена робота щодо перевірки дотримання споживачами договірних величин споживання електричної потужності в ці години вечірнього максимуму навантаження ОЕС України. Так, електропередавальними організаціями та Держенергонаглядом було перевірено понад 5300 споживачів.

Також у години вечірнього максимуму енергосистеми Держенергонагляд безпосередньо здійснював контроль за режимами споживання електричної потужності електропередавальними організаціями та фактичним навантаженням 50 енергоємних споживачів із загальним споживанням потужності понад 4000 МВт, що складає близько 50 % навантаження промисловості України.

Але невгамовна стихія вносила свої суттєві корективи. Шквальні вітри та заметілі посилювали вимоги населення щодо обігріву помешкань. Наслідком чого, в умовах зниження обсягів споживання природного газу, стало збільшення рівня електроспоживання населенням та комунально-побутовими споживачами.

Із метою зменшення впливу на споживання електричної потужності цією групою споживачів, Держенергонагляд додатково проводив контрольні заходи щодо дотримання комунальними підприємствами теплопостачання температурних графіків відпуску теплової енергії та гарячої води.

За результатами проведених Держенергонаглядом заходів, власниками джерел забезпечено дотримання температурних графіків та збільшено відпуск теплової енергії населенню, що, в свою чергу, дало змогу останнім обмежити застосування побутових нагрівальних приладів та зменшити споживання електричної енергії на опалення приміщень.

Цьогорічна зима загострила ще одну проблему, пов’язану з експлуатацією об’єктів електроенергетики. Останнім часом, через мисливців за металобрухтом, стали повсякденним явищем випадки крадіжок елементів опор повітряних ліній (ПЛ) електропередач.

На виконання доручення міністра енергетики та вугільної промисловості України Бойка Ю.А. Держенергонаглядом спільно із Державною інспекцією з експлуатації електричних станцій і мереж було проведено перевірку восьми електроенергетичних систем ДП «НЕК «Укренерго» щодо технічного стану ПЛ напругою 220 кВ і вище на предмет розкрадання елементів опор.

Для виконання поставлених завдань було створено 83 робочі групи, які провели попередній аналіз аварійності ПЛ напругою 220–750 кВ за останні два роки та із 287 таких ліній, загальна протяжність яких складає майже 22,3 тис. км, вибрані ті, на яких зафіксована найбільша кількість крадіжок елементів опор або існує ймовірність їх розкрадання.

За результатами проведених у 2012 році перевірок виявлено факти розкрадання елементів на 1645 металевих опорах магістральних ліній електропередачі. За фактами крадіжок керівництвом електроенергетичних систем направлено до правоохоронних органів та прокуратури 219 звернень щодо фактів розкрадання елементів опор, при цьому останніми було порушено 172 справи.

Завдяки надійній схемі магістральних електричних мереж ОЕС України, гнучкості схем резервування, професійним діям енергетиків, у тому числі Держенергонагляду, і чіткій роботі систем протиаварійного захисту та автоматики, встановлених на енергооб’єктах НЕК «Укренерго», вдалося забезпечити безперебійну роботу енергосистеми України під час аварії, яка сталася внаслідок крадіжки кріплення, що спричинило падіння опори, аварійне відключення лінії електропередачі ПЛ–750 кВ ЗАЕС «Південнодонбаська» 26 січня у Запорізькій області, що відразу позначилося на роботі атомної станції, якій довелося зупинити роботу одного з енергоблоків потужністю 1000 МВт.

Після проведення аварійно-відновлювальних робіт із заміни електроопори вже 2 лютого Запорізька АЕС підключила шостий енергоблок до енергосистеми країни, а з 6 лютого Україна припинила імпортувати електроенергію з Росії.

Відповідно до доручення Президента України спільними діями обласних головних управлінь Міністерства внутрішніх справ, регіональних енергосистем НЕК «Укренерго», Держенергонагляду та обласних енергопостачальних організацій для забезпечення надійної роботи ОЕС України здійснюються заходи щодо протидії пошкодженням та крадіжкам з об’єктів електроенергетики, виявлення і покарання зловмисників та посилення охорони важливих об’єктів енергетичної системи.

Слід назначити, що надзвичайні ситуації в енергетиці України цього року оперативно усунуті й у пік зимових холодів українська енергетика працювала ефективно завдяки достатньому резерву потужностей та забезпечила 2 лютого покриття рекордного максимуму навантаження споживачів у 32 тис. МВт, якого досі не спостерігалося в Україні. Всі електростанції і магістральні електромережі ОЕС України зараз працюють в нормальному режимі. НЕК «Укренерго», як системний оператор ОЕС України, здійснює диспетчерське управління в штатному режимі й забезпечує баланс виробництва і споживання електроенергії. Вжиті Міненерговугіллям, МНС, НЕК «Укренерго», Держенергонаглядом та електропередавальними організаціями заходи дозволяють забезпечувати стабільне безперебійне та якісне енергопостачання споживачів України.

За матеріалами Держенергонагляду