Сторінка для козачат:Читайлик-пізнавайлик

Добрий, добрий, добрий день, мої вельмишановні маленькі читачі! Ми з Вами маємо приємну нагоду знову поспілкуватися на сторінках «Читайлика-пізнавайлика»! Любов до рідної української землі, до рідного українського слова, рідної української книжки – ось що об’єднує, гуртує нас, правда? Поринути у фантастичний і захоплюючий світ, який відкривають нам книги, мені допоміг мій постійний надійний помічник і спільник – хлопчик Маркіян, школярик-третьокласник однієї з київських гімназій, юний книголюб і читачун, якому я надаю слово. Тож вмощуйтеся зручненько, і – гайда з нами!

З любов’ю Ваша – Галина СІКОРА

Френсіс Годґсон Бернет.

Маленький лорд Фонтлерой.

Привіт, хлопчики й дівчатка! Скажіть мені по правді, чи ви мріяли стати хоча б на мить … графом? Заможним графом, який живе у розкішному замку, має древній родовід, владу, багатство? Звичайно ж, про таке навіть і не міг мріяти хлопчик Седрик, який жив простим життям на тихій вуличці зі своєю люблячою матусею, бідною вдовою з ласкавим голосом та сумними очима. Хоча він думав про те, що колись, можливо, стане президентом, але що доведеться стати графом – таке йому й на гадку не спадало. Та він навіть нічого і не знав про графів! «Якщо я вже і мушу бути графом, то спробую бути добрим графом. Бо зовсім не хочу стати тираном», – вирішує хлопчик. У його житті сталася велика переміна: переїзд у чужу, далеку країну, знайомство з власним дідусем – графом Доринкуртом, поселення у розкішному замку, власна кімната з безліччю чудових іграшок, власний поні – таке Седрик міг бачити лише у своїх снах! Однак розкоші не зіпсували благородне серце хлопчика – він залишився таким, як і був: добрим, щирим, сердечним, чутливим, лагідним. Більше того, хлопчикові вдалося зробити справжнє диво: перетворити свого суворого, себелюбного, пихатого дідуся в добру, гуманну людину! Адже завдяки своїй щирості хлопчик навіть всі підступні наміри старого графа трактує як вияви добра і шляхетності і не має ані найменшого сумніву, що його дідусь – це найдобріша і найщедріша людина у цілому світі. Така поведінка маленького лорда була найвищою нагородою для матері хлопчика, котра навчала свого сина не забувати про тих, кому не пощастило в житті, та просила Господа, щоб те багатство, яке звалилося на її сина, не зіпсувало його чистої душі, не обернулося для нього спокусою і злом. Приємно також відзначити, дорогі хлопчики та дівчатка, що нарешті ця книга вийшла у світ українською мовою. Солодкого вам читання!

Джеремі Стронґ.

Вікінг у моєму ліжку та інші історії.

Готель «Вікінг»

(комфортабельні номери).

Звертатися до пана й пані Елісів.

Ну що, друзі, ви дивуєтеся? Так, так, ви не помилилися, це табличка, що висіла на вхідних дверях одного приватного готелю. Цей готель був доволі збитковим для його господарів, пана й пані Елісів, адже бажаючих оселитися в ньому практично не було. Але ситуація докорінно змінюється. У готелі з’являється … справжній вікінг із Х століття, котрий в один прекрасний день з’явився з густого туману! Справжній вікінг із чудернацькою зовнішністю: вусами й бородою, рогатим шоломом і симпатичним носом, піднятим угору вірним мечем Носодлубом. Войовничий і водночас беззахисний, кумедний і недоумкуватий вікінг став улюбленцем всіх дітлахів та дорослих. Гостям готелю подобалося бачити велетенського кошлатого вікінга, котрий постійно потрапляв у халепи й розмовляв дивакуватою мовою. Справді, з величезними труднощами вікінг Сіґурд Гедебі опановує мову країни, в яку потрапив, однак це на стало йому на заваді порозумітися зі ще однією мешканкою готелю, пані Тиблетоватою, і навіть … одружитися з нею. Кохання вікінга зворушливе та чисте (як і чистою є вікінгова, майже дитяча душа), він ладен своє життя віддати за свою половинку. Уся книга рясніє неймовірними, кумедними пригодами, в які потрапляє вікінг Сіґурд. Миття брудного посуду у пральній машинці, жертвоприношення богам курчат, що були призначені для обіду, винищування саду електропилою, потішні поєдинки з реслінгу та багато-багато інших веселих історій, головним героєм яких був дивакуватий незграбний вікінг, потішать будь-яких книжкових гурманів.

“Шукач скарбів”,

“Шукач у школі”,

“Шукач у веселому будинку”

Мабуть, шукати скарби та розгадувати таємниці та загадки полюбляють усі, чи не так? Саме для цього і створена серія книг “Шукач”: “Шукач скарбів”, “Шукач у школі”, “Шукач у веселому будинку”. Захопливі загадки у картинках підготувала для нас, книголюбів, Джин Марцолло. Але увага! Перед читанням цих книг обов’язково підготуйте, любі друзі, … лупу, бінокль, мікроскоп чи підзорну трубу. Звичайно ж, я жартую. А можливо і ні? Успішне “прочитання” цих загадкових книг вам забезпечать також такі правила:

1. Ти книжку-шукалку тримаєш в руках,

Багато загадок на цих сторінках…

2. Працюй головою, очима шукай

– У подорож з нами мерщій вирушай!

3. Будь дуже уважним, зусилля зроби –

Й на кожній сторінці ти знайдеш скарби.

Ну що, діти, я вас заінтригував? Тепер я не сумніваюся, що кожен з вас захоче почитати ці суперзагадкові та суперрозважальні книжечки.

Повна ілюстрована енциклопедія. Лицарі та зброя. Замки. Видатні особистості.

Хоча романтична доба лицарства вже давно минула, але інтерес до неї не згас і досі. Як ви гадаєте, друзі, чи є у наш час лицарі? Розумію, що можу почути різні відповіді, але моя відповідь така: є! Однак хочу додати, що їх, на превеликий жаль, і не так багато. А потреба в них у наш час досить велика. Тому звертаюся до вас, наші любі дівчатка, якщо зустрінете у шкільних коридорах чи ще десь інде лицаря (справжнього лицаря!), не відвертайтеся від нього, а навпаки – поспілкуйтеся і розрадьте його добре, лицарське серце.

Хоробрий, вірний, честолюбний, милостивий середньовічний лицар, який захищає слабких, безстрашно воює з ворогами, дотримується високоморального кодексу поведінки… А ще – створює ліричні мистецькі шедеври: поеми та пісні для своєї прекрасної леді, яку вірно кохає, просто обожнює… Думаю, що від цього не відмовилася би будь-яка сучасна дівчинка!

Хто ж такі лицарі? Коли почалась епоха лицарства? Яку вони мали зброю? Якими були їхні перемоги та поразки в боях? Для чого насправді будували середньовічні замки та фортеці? Хто і як жив у замках? На всі ці запитання ви можете отримати відповіді у цих енциклопедіях, які я прочитав з величезним задоволенням. Вони також містять цікаву інформацію про найвідоміших людей останнього тисячоліття, які впливали на долю світу. До речі, цілком імовірно, що в майбутньому в таку енциклопедію увійдете і ви! Успіхів!

Дорогі мої юні читачі! А які добрі справи зробили б ви, опинившись на місці юного лорда Фонтлероя? Чи хоча б раз в житті вчинили справжній лицарський вчинок? Напишіть мені, будь ласка! А ще даю для кожного з вас невеличке завдання: придумати власний герб (який мали усі аристократи) і намалювати його.

Із величезним нетерпінням чекаю листів від Вас! Ваш Маркіян ЛИТВИН