РОБИМО ПІДСУМКИ, АНАЛІЗУЄМО І ЙДЕМО ВПЕРЕД

Гетьман МГО «Козацтво Запорозьке» Дмитро САГАЙДАК:

РОБИМО ПІДСУМКИ, АНАЛІЗУЄМО І ЙДЕМО ВПЕРЕД

Розділ «Літопис МГО «Козацтво Запорозьке» в журналі, який Ви, шановні читачі, тримаєте в руках, давно став школою розбудови козацтва в Україні. Тут конкретика. Нічого зайвого. Жодного компромісу і бутафорії. Напередодні Нового року ми зустрілися з Верховним отаманом України та Діаспори, Гетьманом козацтва Запорозького, маршалом козацтва Дмитром Сагайдаком, щоб відверто обговорити козацькі справи.

Зрозуміло, що козацтво в Україні, незважаючи на різні історичні напрями (Запорозьке, Реєстрове, Вільне, Звичаєве), у сучасній діяльності має багато спільного. І це закономірно.

Пропозиції щодо співпраці різних козацьких організацій чи не найчіткіше сформулював ще у 2005 році на козацькому зібранні, яке проходило у приміщенні банку «Ажіо», тоді ще Верховний отаман МГО «Козацтво Запорозьке» Дмитро Сагайдак.

Головні принципи членів Всеукраїнської Ради козацьких отаманів(ВРКО) мали б бути такі: до неї входять тільки отамани всеукраїнських та міжнародних громадських організацій, козацькі формації, які мають 5-річний термін реєстрації Міністерством юстиції України; успішно працюють і розвиваються та мають досягнення на ниві козацької справи; не втручаються в діяльність організацій – членів Ради; рівність усіх отаманів; кардинальні рішення приймаються двома третинами від загальної чисельності членів Ради; щорічна ротація головуючих тощо.

Не всім це тоді сподобалося, більшість отаманів займали позицію, яка відображена у крилатому вислові маршала козацтва Запорозького Віктора Черномирдіна: «Унас біда не в тому, щоби об’єднатися, а в тому, хто буде головний». Сьогодні багато паперових організацій загубилися на широких теренах України. І це закономірно.

Але все розвивається по спіралі й врешті приходить на круги своя. І тому сьогодні Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак відгукнувся на пропозиції керівників всеукраїнських та міжнародних козацьких організацій щодо створення оргкомітету з проведення Всеукраїнської Ради Козацьких Отаманів на вищезазначених принципах. Підписання Меморандуму зі створення Оргкомітету ВРКО відбулося в Генеральній канцелярії МГО Козацтво Запорозьке 3 грудня 2011 року. А тепер все по черзі.

– Козакам у всі часи було несолодко, але на те вони і є мужніми людьми, щоб долати труднощі. Це мова про справжніх козаків, а не тих, хто під них підлаштовується.

Ви, пане Гетьмане, гідно, впродовж багатьох років, керуєте Козацтвом Запорозьким, знаєте досконало справи в козацькому русі. Давайте їх обговоримо.

– Насамперед я хотів би зазначити, що моя діяльність сконцентрована на розбудові МГО «Козацтво Запорозьке». Наша формація недаремно ефективно працює більше п’ятнадцяти років, бо наш перший принцип – не козацтво заради козацтва, а козацтво для народу. Другий – ми не втручаємося в діяльність інших громадських організацій, тим паче в державні інституції. Ми усвідомлюємо, що є спадкоємцями козацтва Запорозького на його братерських, Звичаєвих засадах, якому вже не одне століття. Це покладає на нас відповідні завдання та обов’язки, а тому я не сприймаю реєстрові намагання верховних отаманів запорозьких «низовиків» і, зокрема, Олександра Панченка, котрий нав’язує себе владним структурам, які його не сприймають. Знаючи про те, що 3 грудня вже був підписаний Меморандум ВРКО, він зненацька 17 грудня скликає якусь раду, на якій знову йдеться про якесь об’єднання отаманів. Хоча ні протоколу, ні документів про цей, так би мовити, захід по цей день ніде не репрезентовано.

Нас не можуть не хвилювати ті процеси, які відбуваються в державі й козацькому русі зокрема. Адже ми не живемо у вакуумі.

Постараюся бути максимально коректним. Попередньому Президенту, незважаючи на гучні заяви, не вдалося, а, можливо, і не хотілося підняти козацтво на той рівень, якого воно заслуговує. Так звана Рада Українського козацтва при Президентові, яку «очолював» Віктор Ющенко, була яловою, тому носила чисто формальний характер для козаків. А для її секретаря Станіслава Аржевітіна стала трампліном у депутати Верховної Ради України. Тому окрім розчарування ніяких позитивних емоцій не викликала. Про інтеграцію, співпрацю мови й не було. Більше того, розкололася і фактично зникла МГО «Українське козацтво». Водночас кожен із відокремлених керівників цієї формації наполягав на обов’язковому об’єднанні усіх козаків під його орудою. Я наголошував, на яких принципах може бути утворена Рада. Про це я розповідав у попередніх інтерв’ю. Не прислухалися, тому й такий результат. Сьогодні при Кабінеті Міністрів створена нова Рада. Помилок попередників не враховують. Наступають на ті самі граблі. Що з цього буде – побачимо.

– Очевидно, пане Гетьмане, поза вашою увагою не пройшли неформальні створення різних рад. Як ви це оцінюєте?

– Знову ж повернуся до питання, хто з ким об’єднується, на яких принципах і що вони планують робити.

Викликає подив, здивування і навіть сміх, коли так звані керівники віртуальних козацьких організацій, які можуть розміститися на одному дивані і ще місця вистачить, хочуть об’єднувати навколо себе. Про що ви говорите? Хай вони себе називають загальноукраїнськими, міжнародними організаціями – це суті не змінює. Та ще й значки поначіпляли на себе, за формою як у депутатів Верховної Ради. Це відверта провокація, щоб налаштувати парламентарів проти козаків.

У цьому контексті слід відзначити, що МГО «Козацтво Запорозьке» відповідно до Положення про козацькі однострої розробила і затвердила форму на основі історичних традицій, які не дублюють формений одяг силових структур. Ні в кого не викликає сумніву, що Козацтво Запорозьке має історично-юридичний факт існування, визнаний усім світом, – це є наша першоджерельна перевага у питанні носіння одностроїв (форми) козаками. В цьому 521-річна перевага Козацтва Запорозького над 20-літнім існуванням силових структур в Україні.

На жаль, під час розгляду законопроекту «Про впорядкування носіння форменого одягу» у першому читанні народними обранцями було повністю проігноровано висновки керівника Головного науково-експертного управління Верховної Ради України Борденюка В.І., який доводить, що зазначений законопроект містить низку істотних недоліків і сумнівних положень, та зазначає, що законопроект доцільно відхилити.

Повторюся: наша формація спокійно і аргументовано відреагувала на цю ініціативу парламентарів. Ми звернулися до депутатів Верховної Ради України, Президента Віктора Федоровича Януковича з відкритим листом. Опублікували його і сподіваємося, що на наші законні права ніхто не зазіхатиме.

– Важко не погодитися з тим, що козацькі організації повинні координувати дії.

Відомо, що з таким питанням до вас звернулися керівники потужних козацьких організацій. Чи це поки що секрет? Чи будуть дотримуватися принципів, проголошених вами ще у 2005 році.

– Не секрет. Питання співпраці між МГО «КозацтвоЗапорозьке», МГО «Білоцерківська Січ», МГО «Українське реєстрове козацтво» та Соборним Гетьманським козацтвом втілилося у спільному Меморандумі.

Принципи, запропоновані мною ще у 2005 році, переконаний, будуть реалізовані сьогодні. Інакше не потрібно нічого починати. Ми маємо робити все чітко, крок за кроком. Уникати пустодзвонства. І цей процес стане перспективним. Безперечно, буде збережено принцип рівності. Це буде Рада Отаманів, а не різних президентів фондів, академій, керівників спортивних секцій тощо. Ми самі узгодимо наші дії, упорядкуємо всі питання щодо носіння одностроїв, козацьких звань, нагород тощо. Таким чином, ми відгородимося від маразму.

– Ваші побажання, пане Гетьмане, козакам України з нагоди Нового року і Різдва Христового.

БУДЬМО, ПАНОВЕ КОЗАКИ! А ВОРІЖЕНЬКИ – НЕ ДОЧЕКАЮТЬСЯ.ЩАСТЯ, ЗДОРОВ’Я І НОВИХ ЗВЕРШЕНЬ!