Покупець завжди правий?

За ініціативою комітету мікрорайону «Сирець» у вересні цього року відбулася зустріч мешканців та представників нашого органу самоорганізації з першим заступником голови Київської міської державної адміністрації Олександром Мазурчаком. Під час зустрічі обговорювали багато питань, серед яких так звана нестаціонарна торгівля. Нам запропонували вивчити ситуацію з малими архітектурними формами (МАФ) на території Сирця і висловити свої думки щодо її покращення, які міська влада має врахувати.

Тема є болючою не тільки для Сирця, а й для столиці загалом, тому варта ретельного аналізу. Пристрасті навколо МАФів виникають періодично. Щоразу, коли міська влада намагається навести лад у цій сфері, з’являються «стурбовані» тиском на малий бізнес та «налякані» втратою робочих місць. Чому? Насправді «тримання кіосків» – бізнес успішний, адже більшість малих архітектурних форм розподілено на мережі по 40-50 одиниць, а обіг коштів у таких мережах дорівнює супермаркету. Зазвичай власники просто здають кіоски в оренду і отримують за один від однієї до трьох тисяч умовних одиниць на місяць. А справжніх підприємців, що здійснюють свою діяльність у власному МАФі, – одиниці. При цьому значна частина осіб працює в кіосках неофіційно, а отже, місто та держава не отримують податки, необхідні для розвитку соціальної сфери, а люди, які в них працюють, не мають жодних соціальних гарантій. Це загальна картина. А що ж з МАФами у цьому мікрорайоні? Протягом місяця ми спостерігали за ситуацією з МАФами в мікрорайоні за такими напрямами:

• безпосереднє обстеження з виїздом в усі МАФи, розташовані на території Сирця;

• перевірка МАФів щодо дотримання правил реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пива, особливо щодо їх продажу неповнолітнім;

• аналіз скарг, що вже на-дішли до ОСН «Сирець-1» та міського call-центру.

Активісти безпосередньо обстежили місця найбільшої торгівельної активності (станції метро «Берестейська», «Шулявська», «Дорогожичі»), а інформацію щодо розташування кіосків на решті території ми отримали від КП «ЖЕК «Дегтярівська». У мікрорайоні сьогодні налічується 170 МАФів! Їх розподіл за групами товарів виглядає так:

• у дев’яти надають побутові послуги;

• у 26-ти можна придбати непродовольчі товари (одяг, взуття, біжутерію та ін.);

•51 – власне продуктовий (овочі, молоко, м’ясо, риба, хліб та ін.);

• у 16-ти – невеличкі кафе та пункти швидкого харчування;

• квіти можна придбати в чотирьох місцях;

• 64 торгують алкогольними та тютюновими виробами.

Близько половини точок не мають жодних дозвільних документів, у багатьох із них жахливий зовнішній вигляд, захаращені тротуари та підходи до зупинок транспорту аж ніяк не прикрашають мікрорайон. Проте існування перших п’яти груп можна виправдати. Діяльність останньої, а це більше третини торгівельних закладів, м’яко кажучи, не спрямована на задоволення першочергових потреб людей та, фактично, створює умови для тих, хто не може подолати шкідливі звички. Найбільше турбує те, що значна кількість таких МАФів знаходиться в безпосередній близькості від шкіл, тоді як відповідно до норм відстань повинна бути не менше 150 м.

Ми вдалися до такого експерименту – 15-річна дівчинка, донька одного з ОСНівців, спробувала придбати пиво та цигарки в чотирьох місцях (на вулицях Софії Перовської – неподалік школи № 82, вул. Дегтярівській, вул. О. Теліги поряд зі школою № 24, проспекті Перемоги).

Тепер увага – жоден продавець не відмовився продати ні пиво, ні цигарки!!! Ні про вік юного покупця, ні про документи ніхто навіть не запитав. У кожному із тестованих МАФів «люб’язні» продавчині 15-річному підлітку продали заборонені для продажу неповнолітнім пиво та цигарки. У Києві близько 20 тисяч МАФів, тож можна уявити, яка сила спрямована на задоволення дитячої цікавості.

А тепер витяг з офіційної інформації: в Україні 74% молодих людей у віці від 16 до 22 років мінімум один раз на тиждень споживають алкоголь. І ці 74% громадян через 10-15 років стануть дорослими, і саме їм будувати майбутнє держави. За Україною визнається першість у молодіжному алкоголізмі, у тому числі серед дітей шкільного віку. Чи є зв’язок між такою гнітючою статистикою і наявністю на кожному кроці торгівельної точки, яка пропонує слабоалкогольні коктейлі та пиво людям будь-якого віку? Мабуть, є… І це ще один випадок, коли ми в гонитві за наживою самі ріжемо гілку, на якій сидимо.

Особисто я вважаю, що зовсім без кіосків обійтися неможливо. Але вони повинні існувати не для задоволення чиїхось інтересів, а для нашої з вами зручності й не без користі для бюджету міста. Відповідно, і кількість, і види продукції мають задовольняти передусім потреби мешканців. Крім того, повинні обов’язково працювати невеличкі магазини для пільгових категорій громадян, де основні продукти мають продавати за цінами на 20-30% нижче від ринкових. Не завадить і жорсткіший контроль якості й терміну придатності продуктів, що пропонують кіоскери.

Отже, підсумки досліджень, з одного боку, неприємно вразили, а з іншого, ставлять перед нами нові завдання. Ми, як Комітет мікрорайону, маємо діяти на зміну ситуації. Добре, що столична влада обіцяє допомогу.

Обов’язково хочемо почути вашу думку, шановні читачі, бо розуміємо, що проблема ця характерна не тільки для Києва, а й для всієї України. Просимо дати свої пропозиції та зауваження щодо:

• теми МАФів, чи варта вона уваги взагалі;

• доцільності розташування МАФів біля вашого будинку або в місцях, які ви систематично відвідуєте;

• потреби розміщення торгівельних точок певних груп товарів;

• зручних місць для розташування невеличких магазинів із товарами, дешевими продуктами для ветеранів та малозабезпечених мешканців мікрорайону.

Ваші пропозиції, чекаємо на прийомі громадян (кожен вівторок та четвер з 15:00 до 18:00, вул. Дорогожицька, 15а), а також у листах за адресою: 04112, м. Київ, вул. Дорогожицька, 15а. Ви можете писати нам також на електронну пошту: osns-1@ukr.net. Додаткову інформацію можна отримати за телефоном (044)229-08-65. Усі пропозиції буде розглянуто, узагальнено та відпрацьовано з Шевченківською районною в місті Києві адміністрацією, яка саме зараз розробляє схему розміщення малих архітектурних форм у районі. Завдання влади (як міської, так і ра-йонної) – вирішити проблему МАФів у місті Києві, а завдання кожного з нас – запропонувати варіанти її вирішення.

Тож не зволікаймо! Без вашої підтримки, як завжди, не обійтися.