ХАЙ ЛЮДИ СКАЖУТЬ

До 10-ліття Держенергонагляду України та 65-ліття Володимира Лушкіна – Головного державного інспектора України з Держенергонагляду

Основними віхами Держенергонагляду є його створення в 1944 році, фактична ліквідація у 1999 році й відновлення діяльності у 2002 році.

До його складу увійшли структури підприємства на місцях та півтори тисячі інспекторів. Історичний проміжок існування організації ніби й невеликий, але зробити вдалося дуже багато.

Ще більше досягнень і здобутків чекає попереду

Багато зусиль задля відродження цієї структури доклав Головний державний інспектор України з енергетичного нагляду Володимир Андрійович Лушкін – людина з державним мисленням, справжній гуманіст. У ювілейний рік для організації він відзначає і власний 65-річний ювілей. Володимир Лушкін – доктор економічних наук, професор, у співпраці з іншими науковцями підготував не один підручник, читає лекції, виховав цілу плеяду освічених фахівців, які на практиці втілюють набуті знання. Поєднання науки і практики є одним із секретів успіху самого Володимира Андрійовича. Він зізнається, що вчитися не перестає ніколи, це перманентний процес.

Де б не працював Володимир Андрійович, він завжди умів запалювати серця людей вірою в те, що, незважаючи на труднощі, можна досягати визначних результатів. Феноменальною і надзвичайно рідкісною властивістю Володимира Лушкіна, яку відзначають всі, є вміння і щире бажання вислухати та почути кожну людину. Є, безперечно, у Володимира Андрійовича і козацьке коріння. Будучи головою Житомирської обласної держадміністрації і добре вивчивши історію Поліського краю, він зробив усе для відродження козацтва. Козацька організація «Поліська Січ» успішно працює на ниві популяризації народних традицій та звичаїв. І хоча він давно в столиці, не забуває своїх козаків.

Тож ювіляра і його структуру – Держенергонагляд – з ювілейними датами та досягнутими віхами на сторінках журналу «Гетьман» вітають його колеги, соратники, друзі й близькі.

Володимир ЛУЧНІКОВ, директор науково-технічного центру електроенергетики НЕК «Укренерго», заступник міністра палива та енергетики України (2007-2011):

– Про ювілей і здобутки колективу Держенергонагляду можна говорити лише в контексті загального стану справ у галузі. Найважчими були 1991-2001 роки, коли спад економіки та неплатежі призвели до того, що були розтрачені всі оборотні кошти галузі, електроенергії постійно не вистачало, кожен «вечірній» максимум напруги відбувався як на фронті.

Важливою є участь у підйомі Держенергонагляду у 2002 р. Володимира Лушкіна. Перед організацією стояли нелегкі завдання, потрібно було набрати понад 1000 спеціалістів, створити матеріально-технічну базу для кожного підрозділу. І керівний склад Держенергонагляду з честю впорався з поставленим завданням і створив потужну організацію. Сьогодні ми маємо орган, без якого не може працювати галузь.

Анатолій ХОДАКІВСЬКИЙ, директор НЕК «Укренерго»:

– Держенергонагляд знаходиться у складі НЕК «Укренерго» і здійснює контроль за функціонуванням всіх суб’єктів енергетики України та споживачів. Створено мобільні, висококваліфіковані підрозділи Держенергонагляду в областях, обладнані сучасною технікою і приладами контролю. Велика заслуга у становленні цієї потужної структури належить Головному державному інспектору України з енергетичного нагляду, директору Головдерженергонагляду Володимиру Андрійовичу Лушкіну. Тож від імені багатотисячного колективу НЕК «Укренерго» хотів би побажати цьому талановитому керівнику, чуйній людині подальших успіхів, ніколи не знижувати планки особистих і виробничих досягнень.

Валерій ПУСТОВОЙТЕНКО, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.):

– Володимир Андрійович Лушкін – це порядна та прекрасна людина. Він був одним із найкращих губернаторів України, коли очолював Житомирську обласну державну адміністрацію. Саме я рекомендував його на цю посаду і досі пишаюся тим, що нам вдалося зберегти не лише ділові, професійні, а й людські стосунки.

Архип ВОЙТЕНКО, директор Житомирського агротехнічного коледжу:

– За дві мої каденції голови Житомирської обласної ради змінилося кілька губернаторів, але найприємніше було працювати з Володимиром Андрійовичем Лушкіним. Адже злагоджена робота двох керівників такого рангу – це передусім успіх області на всіх рівнях господарського і громадсько-політичного життя. І наша мета полягала у спільній праці на результат, хоча ми могли не погоджуватися і сперечатися один із одним. Про Володимира Андрійовича в мене лише найкращі спогади: для мене це людина слова і діла. Побільше б Україні керівників такого рівня!

Сергій РИЖУК, голова Житомирської облдержадміністрації:

– Я багато років знаю Володимира Андрійовича як мудру та виважену людину з державним мисленням. Ці якості допомогли йому стати прекрасним, діловим губернатором Житомирської області, який залишив після себе спадщину з набутками, а не втратами. Зараз Володимир Лушкін – депутат Житомирської обласної ради; він допомагає області не лише в межах своєї професійної компетенції, а й у всіх важливих справах життєдіяльності. Тож дай Боже моєму землякові, колезі й другу надії, снаги, благополуччя на многії літа та на благо України.

Анатолій ШЕВЧУК, крайовий отаман «Поліської Січі» Українського козацтва:

– Нині ювілей у поважної людини, генерал-отамана Українського козацтва Володимира Лушкіна. Ми вдячні долі, що звела наше товариство з цією прекрасною людиною. Він – наша гордість, ініціативний, енергійний, мудрий. А найголовніше – він справжній козак. З його допомогою встановлені пам’ятники уродженцям Житомирщини гетьманам Івану Виговському та Івану Самойловичу. За сприяння Володимира Андрійовича здійснюється будівництво Свято-Володимирської церкви у Житомирі. Тож від імені козацького товариства «Поліська Січ», яке я маю честь очолювати, бажаємо Вам, Володимире Андрійовичу, доброго козацького здоров’я та довголіття, а також снаги до багатьох добрих справ на користь України і житомирян.

Колектив журналу «Гетьман» приєднується до всіх щирих слів і побажань на адресу Володимира Андрійовича Лушкіна. Від усієї душі ми бажаємо гараздів, а очолюваному ним колективу – Держенергонагляду України – поступу і нових перемог.

За матеріалами телерозповіді «З людьми і для людей»