Медицина: АРАБАТСЬКА СТРІЛКА – НАЙКРАЩЕ МІСЦЕ ДЛЯ ОЗДОРОВЛЕННЯ ПРИНАДИ АЗОВА

У розпалі сезон відпочинку, однак для багатьох досі залишається відкритим питання – куди ж поїхати відпочивати? Із закордонного курорту, на жаль, можна й не повернутися. Водночас Україна має чудову територію для літнього оздоровлення та відпочинку, яка мов добірна коштовність у вінку оздоровниць нашої рідної землі. Це Арабатська Стрілка – найдовша у Європі коса, омита водами теплого відкритого найчистішого Азовського моря, яке завжди вирізнялося своєю чистотою.
У свою чергу, добірною перлиною Арабатської Стрілки є база відпочинку «Ювілейна», розташована у центрі коси – у селі Стрілковому Генічеського району Херсонської області. Якщо на початку Арабатської Стрілки море по коліно впродовж 0,5-1 км від берега (тому там оздоровлюються здебільшого діти), то у її центрі (де розташована база відпочинку «Ювілейна») купатися зручно і дітям, і дорослим.
Свою подорож до «Ювілейної» ми розпочали від Науково-практичного Центру ендоваскулярної нейрорентгенохірургії НАМН України, директор якого – професор Віктор Щеглов – є уродженцем Приазов’я та господарем згаданої бази відпочинку на Арабатській Стрілці. Приазов’я зустрічало щедрим на тепло південним сонцем та погожою погодою. Яке щастя після столичної задухи, закованих в асфальт доріг, численних багатоповерхівок, які неприродньо високо зносяться в небо, ступити босими ногами на піщаний ґрунт Приазов’я, який м’яко пересипається і пестить кожен пальчик, скупатися у теплих водах Азовського моря, яке вразило своєю кришталевою чистотою – його вода прозора, як сльоза, і у ній плавають рибки.

ВІДПОЧИВАЙТЕ У «ЮВІЛЕЙНІЙ»
«Ювілейна» дає можливість комплексно оздоровитися та відпочити. Відпочиваючі можуть поселитися у одно- та двокімнатних номерах «люкс» на 2-3-4 особи з усіма зручностями або у дерев’яних будиночках (туалет, гаряча й холодна вода на території цілодобово).
Одна з родзинок бази відпочинку – сердечне, добре ставлення персоналу. Її працівники забезпечують добрий сервіс, порядок та безпеку.
Шеф-кухар «Ювілейної» готує дивовижно смачні і корисні страви. Часом здається, що ти потрапив не у їдальню, а в ресторан, оскільки працівниці дбають не тільки про вишуканий смак страв, а й про їхній естетичний вигляд. Тут можна з’їсти справжню сільську сметану, кисле молоко тощо. А це ще раз підтверджує, що кожен відпочиваючий бази – не просто клієнт, який приїхав отримати певний комплекс послуг. Його намагаються прийняти як найдорожчого гостя, як «свою» людину.
Скільки зроблено для відпочиваючих у «Ювілейній», а професор Щеглов зі своїми друзями не хоче зупинятися на досягнутому. Він хоче й надалі працювати над поліпшенням благоустрою бази відпочинку «Ювілейна». У планах – організувати на території грязеоздоровницю для лікування статевих проблем у жінок та чоловіків, у тому числі й безпліддя. Планується будівництво басейну. Неподалік за проектом Італії зводиться новий оздоровчий комплекс «Дитячий світ», де планують зробити все для повноцінного відпочинку дітей та оздоровлювати за сезон до трьох тисяч.

НАТУРАЛЬНІСТЬ – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я
На Арабатській Стрілці сама природа приготувала особливу територію з особливими кліматичними умовами. Тут незвичайний склад повітря, тут немає тих пилових шарів атмосфери, які є над Києвом та над іншими індустріальними містами. Вода, повітря, сонце Приазов’я позитивно впливають на всі органи та системи організму. Особливо цінним є те, що клімат приморського краю суттєво оздоровлює та зміцнює імунну систему, лікує бронхіальну астму, алергії, які останнім часом почастішали серед населення, дає змогу лікувати хвороби, що важко піддаються лікуванню, серцево-судинної системи, щитоподібної залози, інші ендокринні порушення, хвороби дихальної, нервової систем.
– Через 3-5 днів перебування на Арабатській Стрілці людина стає зовсім іншою. Вона наче народжується заново – поліпшується настрій, з’являється сила, – каже професор. – Буває, приїде жінка з обвислою шкірою. А через 10 днів шкіра підтягується, стає пружною, як гума, гладенькою, увиразнюються риси обличчя – жінка молодшає на очах. Таку дію чинять у поєднанні сонячне проміння, морська вода та цілюще приморське повітря.
Про своє медичне покликання Віктор Щеглов не забуває й на базі відпочинку. Він із захопленням ділиться з відпочиваючими своїми знаннями про те, як треба правильно відпочивати, харчуватися, оздоровлюватися дарами Приазов’я:
– Відпочинок – це необхідна умова життя кожної людини. Відпочивати слід кожного дня, інакше можуть розвиватися нервові, психічні розлади, синдром хронічної втоми, який практично не лікується, діабет тощо. Особливо треба відпочивати жінкам – починаючи з кінця квітня, коли пробуджується природа, щоб бути здоровими у всіх відношеннях. Встановлено, що жінка відчуває пробудження природи на два тижні раніше від чоловіка. Особливо корисною є весняна засмага – це засмага життя. Найкраще жінці брати відпустку тричі по 7-10 днів і намагатися організовувати кожен відпочинок по-іншому. У нас заведено брати 30-денну відпустку у серпні, щоб об’їдатися овочами та фруктами, але насправді це не відпочинок для організму.
У сезон відпочинку треба споживати кавуни та дині. Вони поліпшують обмін речовин, вимивають з організму пісок, розчиняють каміння, шлаки, токсичні речовини, а дині ще й чудово відбілюють та зміцнюють зуби, очищають їх від каміння. Дуже корисно робити динні чи кавунові дні. Завдяки цим фруктам люди у нашому селі ніколи не мали хворих нирок, печінки, легень.
Пити найкраще натуральний хлібний квас домашнього приготування – найліпший напій для розвитку та росту дітей, а не той ерзац, який продається під назвою квасу. Недаремно на Русі домашній квас та хліб були основними продуктами харчування косарів. Корисно пити живу артезіанську воду Арабатської Стрілки, яка за своїми лікувальними властивостями краща за води Закарпаття. Це жива вода, що несе цінну біологічну інформацію, тому ця вода оздоровлює і покращує пам’ять. Для її споживання на території «Ювілейної» зроблені фонтанчики. Буває, відчую дискомфорт у шлунку, вип’ю цієї води – і весь дискомфорт зникає. То навіщо забруднювати організм різними кока-колами, іншими газованими напоями, соками на консервантах? Квас, тутешня вода – це справжні ліки, яких ще не навчилися належним чином цінувати, бо забули кращі традиції своїх пращурів. Думають, що кока-кола краща за квас чи кисле молоко, а піца – за пиріжки... За мого дитинства на Херсонщині росло 15 сортів динь. Куди вони поділися тепер? Куди подівся розумний народ, який жив на цій території? Чому з’явилися дурні з вищою освітою? Безграмотні бабусі чудово зналися на травах, і були здоровими по 100 років та більше.
Лікар впевнений, що нанесення на шкіру різних протиопікових косметичних засобів, для поліпшення засмаги тощо – це непотрібна справа. Такі засоби даровано людині природою, тільки ж треба це розуміти. Щоб не обпекти на сонці свою шкіру, треба раз по раз занурюватися у морську воду і загоряти поступово. А якщо все-таки отримали опіки, шкіру найкраще змазувати вершками, кислим молоком чи гліцерином. З 12-ї до 15-ї загоряти не рекомендується. Краще у цей час спокійно поплавати, прикривши голову капелюхом та одягши білу сорочку (бо спалити шкіру можна й у воді). Вода – це космос, який надає тілу невагомості й максимально розслаблює його. Під час тривалого плавання людина пропускає через легені 10-15 м3 чистого морського повітря, яке оздоровлює і дихальну систему, і увесь організм.
Віктор Щеглов звертає увагу й на те, що якщо людина хоче довго жити і бути здоровою, вона не повинна кидати задля відпочинку середовище свого природнього мешкання, адже людина – це частинка природи і має жити у злагоді з нею. Навіщо їхати за тридев’ять земель? Навіщо стреси для організму під час відпочинку в чужих краях? Там інші умови, коливання клімату, навіть сонце інше, багато відпочиваючих навіть захворюють від цього стресу.

ІЗ ГРЯЗІ – У КНЯЗІ
Арабатська Стрілка має ще одну унікальність – грязі з рідкісною насиченістю мінералами, які постачає озеро Сиваш. Вони досить ефективні для зміцнення імунітету, профілактики та лікування численних органів та систем людського організму. Сиваські грязі чудово лікують хвороби опорно-рухового апарату, печінки та жовчновивідних шляхів, нервової, ендокринної, сечостатевої систем. Ними виліковуються пацієнти із задавненими андрологічними, гінекологічними, проктологічними та іншими захворюваннями.
Грязі Сиваша мають омолоджувальний ефект. Якщо косметичні засоби діють винятково на шкіру, то грязі поліпшують структуру клітин організму.
Залежно від показань, сиваські грязі застосовують місцево, вагінально або ректально. Цікаво, що ці грязі мають пролонговану дію – після їх змивання чи вимивання оздоровчий вплив в організмі ще триває.

ОСОБЛИВА УВАГА – ДІТВОРІ
«Ювілейна» – чудове місце для відпочинку дітвори. Керівник бази певен, що за увесь весняно-літній сезон на базі можна забезпечити недорогий відпочинок з чудовим харчуванням для 2000 дітей. На території організовані оригінальні дитячі майданчики, не схожі між собою, спортивні майданчики. А біля моря батьки можуть порозважати своїх дітей на водяних атракціонах.
– Протягом останніх трьох років я спостерігав за станом здоров’я дітей, які відпочивали на базі, – розповідає професор. – І встановив, що за сезон відпочинку морська вода стає для дітей середовищем життя. Діти із Західного та Північного регіонів України, де менше сонця, з Москви, відпочивши місяць у нас на Азовському морі, ніколи не хворіли взимку, навіть коли у класі було багато хворих дітей. До речі, вирісши на морі, я ніколи не хворів застудними хворобами. Ніколи влітку не ходив у головному уборі, ніколи не ховався від сонця, бо місцевим жителям сонця не треба боятися. Подивіться на людей Приазов’я, які живуть тут з народження, – це здорові люди, що довго зберігають свою молодість і мають довголіття при добрій пам’яті, зорові, слухові, доброму самопочутті. Це результат впливу сонця, морської води, цілющого повітря, споживання великої кількості свіжих фруктів, меду, природнього харчування без консервантів та з почуттям міри.

ПОВІНЧАНИЙ ІЗ ПРОРОДОЮ
Уся база відпочинку засаджена найрізноманітнішими деревами, кущами, квітами. Тут організовано чудовий дендропарк. Відпочиваючі дивуються – як усе це тут росте – на гарячій Херсонщині? А секрет простий – догляд, полив прісною водою, яку добувають з глибин Арабатської Стрілки, дбайливі людські руки.
– Якби нам ще таку культуру відпочиваючих, як в інших країнах, – каже Віктор Щеглов. – Щоб не смітили, не ламали дерев, адже дерева не можна кривдити. Але цьому треба вчити змалечку. Нас вчили, що нищити дерева – це гріх.
У нього ставлення до дерев особливо чуйне:
– З дитинства мріяв стати господарем усієї території Приазов’я і засадити її лісами до самісінького Чорного моря. Я садив дерева з 6-ти років. Пам’ятаю, на нашому лимані дерева гинули від солі. Але я помітив: акаціям та маслинам сіль не заважала. Зрозумівши це, я висадив ці породи дерев на лимані, і він геть преобразився, ставши іншим.
Кажуть, що палиця не стане деревом. А я переконався в іншому. Колись восени залишив у великій бочці з водою палиці, вирізані з різних порід дерев, і забув. І яке ж було моє здивування, коли я навесні побачив: вони пустили хороше коріння і зазеленіли, хоча надворі дерева ще були голі.
Я садив дерева у будь-яку пору року. Колись, мені тоді ще не було 14 років, люди сміялися, що я у 36-градусну спеку у липні пересаджував дорослі дерева (абрикоси, акації, тополі, клени) товщиною у 10 см. Я викопав величезні ями, добре угноїв ґрунт, посадив дерева і любовно їх поливав зранку до вечора та доглядав. На мою радість і щастя, дерева прийнялися й почали рости. Тепер, коли приїжджаю додому, завжди їх відвідую – як живих істот. Багато родичів виїхали з села, а вони залишилися. Дивлюся на доріжку від хати, яку я зробив 58 років тому. Як рідних братів та сестер, обіймаю свої дерева, гладжу їх стовбури. Можливо, для когось це видасться дивним, але я розмовляю з ними і чую, як і вони розмовляють зі мною – тріпотять листочками. Я прошу їх, щоб вони мене пам’ятали. Таке щире безхитрісне спілкування з живою природою мене пронизує до глибини душі й на очах виступають сльози.
Дерева – це живі створіння, які люблять ласку, полив, за ними треба доглядати, як і за людиною. Іноді здається, що мене всюди супроводжують дерева. Відчуваю, що своєю любов’ю вони додають мені життя та здоров’я, як і увесь мій рідний край – Приазов’я.

ПРИВІТАННЯ З ДНЕМ МЕДИЧНОГО ПРАЦІВНИКА
Дорогі колеги! Вітаю вас із нашим професійним святом. Насамперед хочу побажати найдорожчого у цьому житті – здоров’я, а також успіхів у всіх починаннях, удачі. Будьте активними, передавайте свої знання та досвід іншим лікарям, а особливо – молоді. Робіть добро, щоб вам дякували люди і ви самі були щасливими від цього. Щоб було що залишити на цій землі після себе – щоб ваше життя не було прожите даремно.
З повагою заслужений лікар України,
професор В.І.Щеглов

Наталія ВИШНЕВСЬКА, Київ – Арабатська Стрілка – Київ Фото автора