Економіка: МИ СПРОМОЖНІ ВИРІШУВАТИ ВСІ ЗАВДАННЯ, ЯКІ СТОЯТЬ

Протягом останніх років одним із нагальних питань для України є забезпечення належної організації та проведення чемпіонату з футболу Євро-2012, до вирішення якого залучено всі регіони України.
Важливо розуміти, що Євро-2012 – це не лише чемпіонат, а й можливість України заявити про себе як про державу європейського спрямування розвитку, здатну вирішити поставлені перед нею завдання, забезпечити покращення іміджу на міжнародній арені для збільшення туристичних та інвестиційних потоків у країну.
Підготовка передбачає створення сучасної транспортної, інформаційно-телекомунікаційної та соціальної інфраструктур, а також реконструкцію вже існуючих об’єктів: готелів, гуртожитків, медичних закладів, стадіонів та інших комплексів, будівництво нових.
Одним із визначальних місць у проведенні цієї роботи займає належна підготовка об’єктів енергетичної галузі. Для забезпечення електричною енергією проводиться реконструкція існуючих електричних мереж, будуються нові об’єкти електроенергетики.
Західний регіон, а в енергетичній сфері це Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська, Волинська області, одним з перших зустрічає чемпіонат і бере участь у його заходах.
Зрозуміло, що левова частина підготовчих завдань припадає на Львівську область, але й в інших областях триває робота щодо підготовки до Євро-2012. Повинні бути реконструйовані автошляхи, побудовано новий стадіон, створена відповідна інфраструктура для обслуговування чемпіонату.

Для обговорення питання щодо готовності до Євро-2012 Західного регіону ми звернулися до начальника інспекції Держенергонагляду у Західному регіоні КОЗОВОГО Богдана Федоровича

– Пане Богдане, розкажіть, будь ласка, які саме роботи проводяться сьогодні у рамках підготовки до чемпіонату?
– Певною мірою підготовка до Євро-2012 торкнулася кожної з областей. Розбудовуються автошляхи, канали зв’язку, відповідні супроводжуючі об’єкти, формується інфраструктура обслуговування. Особливо важливим є вдосконалення та підняття на сучасний рівень історично складеної у Західному регіоні туристичної структури. Відомо, що вболівальники не лише дивитимуться футбол, а й відпочиватимуть. Тобто для залучення туристів потрібні відповідна інфраструктура, зокрема бази відпочинку, готелі. На належному рівні повинні бути і лікувальні заклади.

– Як підготовка до Євро-2012 торкнулася серця Західного регіону –Львова?
– Зрозуміло, що Львів та Львівська область залучені до підготовчих заходів більше від інших областей. Зокрема у Львові проводиться будівництво стадіону, розширення аеропорту; також ведуться роботи на залізниці. Розпочато ремонт доріг, які ведуть з-за кордону до Львова за трьома напрямками: Мостицьким, Яворівським і напрямок Жовкла – Рава Руська. Буде задіяно також області поблизу кордонів – Волинську і Закарпатську. Тут розпочато ремонт доріг. Вже зроблено дорогу від Чопа до Києва.
Слід зазначити, що належна підготовка до проведення чемпіонату можлива виключно за умови тісної співпраці ВАТ «Львівобленерго», комунальних підприємств, державних органів виконавчої влади, Держенергонагляду та багатьох інших організацій.
Тому, починаючи з 2008 року, проводиться планова підготовка електромереж м. Львова до проведення матчів Євро-2012. Кабінет Міністрів України своєю постановою від 14.04.2010 р. № 357 вніс заходи з підготовки електромереж до Євро-2012 у «Державну цільову програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».
Пріоритетними об’єктами «Програми підготовки до Євро» є будівництво підстанції 35/6 кВ «Цитадель» в центрі Львова, реконструкція чотирьох існуючих підстанцій 110 кВ («Львів-21», «Львів-3», «Львів-5», «Львів-25») та модернізація розподільчої мережі міста, особливо центральної його частини.
Уже реалізовано реконструкцію мереж схеми кільця ЛЕП-110 кВ зовнішнього електропостачання м. Львів, ПС110/6 кВ «Львів-14» та ПС 110/35/10 кВ «Солонка».
Проведено проектні роботи щодо упорядкування та подовження тролейбусних ліній через центр міста: площа Петрушевича – проспект Шевченка – проспект Свободи – готель «Львів», а також тролейбусного маршруту №2: вул. Кульпарківська – вул. Наукова до вул. Стрийська – Стадіон.
На жаль, залишаються невирішеними питання з будівництва підстанцій «Стадіон» і «Аеропорт». Сьогодні роботи з будівництва ПС «Стадіон» і «Аеропорт» та ПЛ-110 кВ до них ще не розпочалися. Керівництво аеропорту стверджує, що він може працювати від власних мереж, адже має розгалужену мережу, яка сьогодні не повністю завантажена. Ми з ними погоджуємося. Усі ці питання буде вирішено проектними рішеннями, а ми слідкуватимемо за тим, щоб усе відповідало правилам і щоб споживачі були забезпечені електроенергією. Сьогодні ми тісною співпрацюємо з обладміністрацією, мерією міста, надаючи відповідну інформацію керівництву цих структур.

– Які завдання стоять перед Держенергонаглядом у Західному регіоні з огляду на проведення Євро-2012?
– Основні завдання Держенергонагляду чітко визначені в Законі України «Про електроенергетику» та в Положенні про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії. В цих документах, зокрема, йдеться про необхідність здійснення інспекторського нагляду за об’єктами соціального значення та з великою скупченістю людей.
Особлива увага при цьому приділяється саме технічній експлуатації енергетичних об’єктів, які забезпечують електричною енергією ці об’єкти. Саме тому пріоритетними завданнями Держенергонагляду у Західному регіоні з огляду на підготовку та проведення Євро-2012 є проведення обстежень об’єктів нового будівництва та реконструкції, участь у роботі державних комісій, комісій при державній адміністрації з питань Євро-2012.
Головним завданням є забезпечення дотримання вимог нормативно-правової та нормативно-технічної документації з питань експлуатації об’єктів енергетики з метою упередження будь-яких проблем у частині забезпечення підготовки та проведення чемпіонату електричною енергією.

– Якою є ваша участь у реалізації Цільової програми підготовки до Євро-2012 і як організовано співпрацю на місцях із зазначених питань?
– Структура Держенергонагляду у Західному регіоні є досить розгалуженою і включає інспекції Держенергонагляду у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Волинській та Рівненській областях, а також відповідні відділення, що входять до їх складу. Тому кожний структурний підрозділ залучений до участі у зазначеній роботі. Ми здійснюємо попередній нагляд, аби уникнути подальших помилок. Ми добре знаємо всі деталі будівництва, бо розуміємо, що об’єкти є надзвичайно важливими.
Створено відповідні комісії, роботу яких ми приймаємо. Крім того, у Львівській обладміністрації ми тісно співпрацюємо з управлінням палива й енергетики, надаючи їм потрібну інформацію.
Слід зазначити, що інспекція – це 224 висококваліфікованих працівники з відповідним досвідом роботи. Ці люди пройшли серйозну підготовку, у себе ми постійно проводимо технічне навчання.

– Яким є сьогодні Держенергонагляд у Західному регіоні? Розкажіть про його здобутки і проблеми.
– Держенергонагляд у Західному регіоні є невід’ємною ланкою процесу забезпечення споживачів електричною енергією. Інспекція – це потужна організація, забезпечена відповідними матеріально-технічними засобами. Щороку виділяються кошти для покращення умов праці працівників, у тому числі для проведення ремонтних робіт, придбання сучасної комп’ютерної техніки, оновлення програмного, відповідного нормативно-правового та нормативно-технічного забезпечення. Пріоритетним для інспекції напрямом є впровадження автоматизації виробничих процесів на всіх рівнях. З цією метою було впроваджено Автоматизовану інформаційно-аналітичну систему енергетичного нагляду (АСЕН). Введення цієї системи підвищило продуктивність праці наших працівників. Загалом робота значно пришвидшилася, адже інспектори зараз безпосередньо на об’єктах працюють із ноутбуками, в яких міститься вся необхідна інформація. З’явилася можливість на місці оформити всі документи і, за можливості, відразу їх роздрукувати.
Водночас, як і в будь-якій організації, існують певні проблеми, зокрема із забезпеченням приміщеннями окремих структурних підрозділів. Але ми постійно працюємо у напрямі вирішення цих проблем.
Я можу впевнено сказати, що сьогодні ми спроможні вирішувати всі нагальні питання.

– Що, на ваш погляд, очікує Західний регіон після проведення Євро-2012?
– Проведення заходу такого рівня, як фінальний чемпіонат Європи з футболу Євро-2012, – це дуже відповідальна справа, водночас велика честь. Зрозуміло, що основним здобутком цього заходу є зміна світогляду самих українців та іміджу України як держави світового рівня. Для пересічних мешканців Західного регіону це передусім розвиток вітчизняного підприємництва та практично всіх галузей економіки і сфер суспільного життя, нові робочі місця, сучасна транспортна система, покращення соціальної інфраструктури на рівні європейських стандартів, а також вирішення багатьох проблем, які тривалий час залишалися поза увагою.

Спілкувався Ігор КРАВЧУК