Медицина: ТРІУМФ ЕНДОВАСКУЛЯРНОЇ НЕЙРОРЕНТГЕНОХІРУРГІЇ

ПЕРША КОНФЕРЕНЦІЯ
НЕРАДЯНСЬКОГО КЛАСУ

У роботі чотириденної науково-практичної конференції за міжнародною участю «Сучасні можливості та перспективи ендоваскулярної нейрорентгенохірургії», яка відбулася в Одесі, взяло участь більше сотні медиків, які з’їхалися з різних куточків України, а також із Польщі, Угорщини, Словаччини, Грузії тощо. Великий вклад в організацію цього заходу зробила медична еліта Одеси, особливо слід відзначити відомого українського нейрохірурга заслуженого лікаря України Валерія Аксьонова, який очолює Одеську регіональну асоціацію нейрохірургів ім. А.П.Короля.
Учасників конференції приємно вразила неймовірна гостинність одеситів, яка перевершила всі очікування, блискуча організація, невимушена, товариська атмосфера. На думку учасників заходу, це була перша науково-практична конференція нерадянського класу – без шаблонів і президії, яка перебувала б на витягнуту руку від учасників конференції, без доповідей «для галочки», без нагороджування один одного орденами і відзнаками. Ця конференція заявила новий стиль стосунків між метрами медицини та молодими фахівцями. Одним з проявів цього було те, що модераторами конференції були молоді спеціалісти – Дмитро Щеглов (НПЦ) та Михайло Орлов (Інститут нейрохірургії ім.А.П.Ромоданова НАМН України). Загальну атмосферу ведення заходу гармонійно підтримував здібний організатор та блискучий хірург Валерій Аксьонов. А вчені старшого покоління, які є золотим фондом нашої науки, – Микола Поліщук, Євгеній Педаченко, Микола Зорін, Віктор Щеглов, Юрій Орлов, Володимир Смоланка, Анатолій Сон – невимушено і толерантно допомагали скоригувати хід заходу.
На конференції панував стиль відвертого доброзичливого спілкування, м’яка, справедлива дискусія, а доповіді були дуже корисними та чіткими. Лікарі заявили про себе як істинна еліта нашої держави, показавши високий рівень фахової підготовки, великий інтерес до внутрішньосудинної хірургії на мозку та нові принципи ставлення до хворого – гуманні, направлені на якомога повніше відновлення пацієнта після операції. У такому випадку боротися проти ендоваскулярної нейрорентгенохірургії – все одно що боротися проти сходу сонця.

НАПРЯМ, ЩО РОЗВИВАЄТЬСЯ СТРІМКО ТА ІНТЕНСИВНО
Конференцію присвятили найперспективнішому напряму хірургії головного мозку – ендоваскулярній (внутрішньосудинній) нейрорентгенохірургії, операціям «без скальпеля».
Справедливо, що осердям заходу стало висвітлення досягнень НПЦ ендоваскулярної нейрорентгенохірургії НАМН України, який є флагманом, науково-методичним центром цього новітнього напряму медицини, визнаною в усьому світі школою підготовки ендоваскулярних нейрорентгенохірургів. А з відкриттям на його базі кафедри нейрохірургії НМАПО ім. П.Л.Шупика, якою керує найздібніший організатор у галузі медицини, знаний у всьому світі, член-кореспондент НАМН України Микола Поліщук, за сприяння головного нейрохірурга України члена-кореспондента НАМН України Євгенія Педаченка, Центр став ще відомішим та перспективнішим. Тепер тут не лише надають висококваліфіковану спеціалізовану допомогу хворим, а й офіційно готують кадри для України та інших держав світу.
Застосування методу ендоваскулярної нейрорентгенохірургії високоефективне, за найнижчої смертності, у лікуванні таких тяжких судинних захворювань, як мішковидні аневризми судин головного мозку (МА), артеріовенозні мальформації (АВМ), каротидно-кавернозні та артеріо-синусні співустя, ішемія головного мозку, доброякісні та злоякісні пухлини головного мозку (метод дає можливість видаляти пухлини на сухому полі без переливання крові), у лікуванні деяких видів епілептичної хвороби (завдяки чому напади або зникають, або рідшають до одного випадку на рік і перебігають без втрати свідомості). Внутрішньосудинна нейрорентгенохірургія дала якісно новий поштовх для розробки фундаментальних наук – наприклад, таких як кровопостачання та функції мозку.
На сьогодні ендоваскулярна нейрорентгенохірургія вже має ряд суттєвих досягнень. 1. Вона на кілька порядків покращила ангіографічну діагностику різноманітних захворювань ЦНС, особливо судинних. 2. Дала змогу різко понизити смертність при МА та інших внутрішньочерепних захворюваннях (смертність знизилася з 50-30% до менш як 1% у хворих, які поступають у клініку у задовільному стані, та до 9-6% у тих, хто поступив у коматозному стані; смертність при АВМ, каротидно-кавернозних та інших співустях стала випадковим явищем – дані Центру. Але навіть тоді, коли хворий перебуває у вкрай тяжкому стані (раніше таку категорію хворих називали неоперабельною), але у нього б’ється серце, є пульс та спонтанне дихання, – у Центрі ніколи не поставлять протипоказання для ендоваскулярної операції, і такий підхід дає позитивні результати). Чекати покращення стану хворого після внутрішньочерепного крововиливу, як це робиться у деяких клініках України та світу, – це все одно, що чекати вкрай тяжких ускладнень або його смерті, адже у 100% таких хворих розвивається спазм та набряк мозку. Треба реагувати миттєво, агресивно до хвороби, і нам це вдається. Таким чином, час операції чітко визначений – у гострому періоді, якомога раніше і тільки ендоваскулярним методом (якщо немає внутрішньочерепної гематоми). Завдяки такому підходу ми досягли найнижчої летальності на планеті. Однак і до лікарів, які докладають максимум зусиль для порятунку хворих, потрібно ставитися по-новому – вони мають бути вмотивованими до такої самовідданої роботи. 3. Завдяки цьому методу ми навчилися досягати будь-якої ділянки мозку, не торкаючись його, включаючи стовбурові структури. Сам по собі це неймовірний факт, про який мріяли десятиліттями тисячі лікарів. 4. Внутрішньосудинні втручання на мозку дали змогу розчиняти тромби, закривати розірвані судини, прицільно вводити хіміотерапевтичні агенти та вазоактивні речовини, проводити ангіопластику у спазмованій судині та встановлювати стент, дали змогу досягти основного – відновити в судині прямий або колатеральний кровотік.

СПІЛКУВАННЯ – ПОНАД УСЕ
У Віктора Щеглова є багато учнів, які очолюють ендоваскулярні клініки та центри світу – у Німеччині, США, Угорщині, Аргентині, Саудівській Аравії. Найкращі – Євген Буцко, Дмитро Щеглов, Андрій Луговський, Степан Гудак, Михайло Бурбелко. Це спеціалісти вищого класу, які відомі на світовому рівні і мають нагороди міжнародного зразка.
Учні Віктора Івановича та Центру виступили з блискучими доповідями. Один з них – Степан Гудак працює в Угорщині, у 2008 р. на Міжнародному конгресі нейрохірургів у Китаї його було нагороджено золотою медаллю за принципи нового лікування АВМ, які він розпочав розробляти як учень Щеглова ще в Києві.
Давид Гунія (Грузія), також учень Центру (його підготував Дмитро Щеглов) – наймолодший у світі ендоваскулярний нейрорентгенохірург, який у 25 років навчився у Києві виключати мішковидні аневризми судин головного мозку. І вже у Грузії виконав понад 200 таких малотравматичних втручань, за що у 2007 році у своїй країні він став Лікарем року, а через рік – Людиною Року. Його чітка, зрозуміла і захоплива доповідь про ендоваскулярне лікування аневризм у гострому періоді, виголошена на конференції з грузинською честю та гідністю, була визнана найкращою серед молодих спеціалістів.
Учасники зібрання з цікавістю слухали виступ гостя з сусідньої Польщі – професора К.Кордецького.
– Я з великим інтересом стежу за кожним кроком розвитку новітнього напряму в медицині – ендоваскулярної нейроретгенохірургії, особливо в Україні, яка була «попереду паровоза» на всій планеті ще 35 років тому. В університеті США навіть була видана окрема книга, присвячена розвитку ендоваскулярної нейрорентгенохірургії в Україні. У ній розглядалося питання, чи правильно віддавати МА ендоваскулярному лікуванню? Час показав, що київський підхід є правильним. Пам’ятаю ті роки, коли молодий, але дуже талановитий хірург з України Віктор Щеглов був набагато відомішим у світі, ніж на своїй Батьківщині. Він часто приїжджав оперувати у Польщу і оперував польських громадян у себе в Києві, за дружбу між польським та радянським народами він був нагороджений медаллю. Його неодноразово запрошували працювати у провідних клініках світу і вважали це за велику честь. На міжнародних конгресах він завжди був душею компанії і умів об’єднати спеціалістів різних національностей. За особливий вклад у розвиток напряму йому дозволяли робити доповіді по цілій годині. І зараз, нарешті, все стало на свої місця. Тепер на своїй землі він рівний серед рівних, хоча все-таки як батько серед своїх дітей. Щеглов дуже щасливий бачити за свого життя тріумф напряму, розвитку якого він віддав усі свої сили. Як кажуть, що посіяв – те й пожав. Сьогодні я дуже зворушений бачити тут велику сім’ю Щеглова і щасливі очі самого основоположника внутрішньосудинної хірургії.

НАД ЧИМ ТРЕБА ПРАЦЮВАТИ
– Незважаючи на великі досягнення у лікуванні судинних хвороб ЦНС – як методом ендоваскулярних, так і прямих втручань, – підкреслив у своєму виступі професор Віктор Щеглов, – залишається багато проблем, які необхідно вирішити задля поліпшення якості надання медичної допомоги хворим. 1. Організація допомоги пацієнтам з судинними хворобами на рівні великих міст, а особливо на рівні обласних лікарень. Адже обласна лікарня була, є і завжди буде головною одиницею вітчизняної охорони здоров’я. Це універсальна поліморфна, багатофункціональна структура. 2. Поліпшення взаємодії невропатологів та нейрохірургів, формування загальної фахової солідарності. 3. Новий особливий підхід до підготовки спеціалістів. Сьогодні слід реформувати систему медичної освіти і не тільки медичної. Великі надії у цьому покладаю на найосвіченішу людину цього часу, інтернаціоналіста – міністра освіти та науки Дмитра Табачника. А вище перераховані вчені стали б дуже фаховими порадниками та помічниками у цьому. 4. Захист дисертацій. Написання наукової роботи має здійснюватися на основі власного експерименту та клінічного дослідження. Безпосередньо захист дисертації має проходити у присутності преси, щоб громадськість бачила, кому вона довірятиме своє здоров’я та життя. Дисертант має обов’язково знати програму-мінімум громадянина: гімн України, національні пісні, традиції, світову культуру, музику, театр. 5. Організувати тісніше і частіше професійне спілкування ендоваскулярних нейрорентгенохірургів до трьох-чотирьох разів на рік. Давати можливість виступати з доповідями молодим, щоб кожен відчув себе потрібним, а тільки так можна дійти до висот діяльності. 6. Ніколи не покидати спеціаліста, якого почали готувати. Не залежно від того, звідки він – з області чи міста – доводити його до висот фахової майстерності. 7. За 3-5 років довести стан розвитку ендоваскулярних клінік в обласних лікарнях до світового рівня (так як у Центрі, у Дніпропетровську, в Інституті нейрохірургії). 8. Вирішити проблему дефіциту матеріалів для проведення ендоваскулярних операцій на мозку. У світі, навіть у сусідній Польщі, достатній рівень забезпечення ендоваскулярних клінік матеріалами, в тому числі спіралями (Coils), стентами. У той же час в Україні держава забезпечує вкрай недостатню кількість цих необхідних засобів і розподіляються вони нерівномірно. А купувати спіралі хворим самостійно нерідко буває не під силу, оскільки одна спіраль коштує 3-5 тисяч доларів, а таких спіралей для втручання, буває, потрібно до 3-5 штук… До речі, ми маємо винаходи для виготовлення спіралей, ще кращих, ніж у США, але для цього нам потрібні кошти. Може, відгукнуться спонсори? На жаль, впровадити у нашій країні винахід у практику – це все одно, що полетіти на Марс. Усього мого життя не вистачить...
На честь піонера української ендоваскулярної нейрорентгенохірургії професора Віктора Щеглова пролунало багато приємних слів – заслужених, які стали плодом важкої зосередженої роботи новатора. Недаремно нещодавно Указом Президента України Віктор Іванович Щеглов нагороджений орденом „За заслуги” ІІІ ступеня – за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, створення національної наукової школи, зміцнення науково-технічного потенціалу України. Могла б і НАМН України відзначити цю людину, адже Щеглов і Центр гідно представляють та прославляють і країну, і академію на міжнародній арені.
– Конференція в Одесі – це наше велике спільне свято, – сказав на завершення у своєму виступі Віктор Щеглов. – Сьогодні ендоваскулярні операції виконують не лише у нашому Центрі (м. Київ), а ще у восьми областях України. Оскільки напрям передбачає найприродніші, найефективніші, малотравматичні операції на судинах головного та спинного мозку, гарантують не тільки життя, а й його високу якість, його треба впроваджувати в обласних лікарнях й надалі.
Ще раз щиро дякую господарям за виняткову гостинність, вам, дорогі учасники, – за те, що присвятили своє життя допомозі хворим з найскладнішою патологією – захворюваннями судин головного та спинного мозку. І знайте: наш Центр – ваш дім. Ми завжди вам допоможемо вирішити ті проблеми, які виникають на шляху практикуючого ендоваскулярного нейрорентгенохірурга. Бо більшість з вас – істинні друзі у складний час.