Економіка: ВІТАННЯ ОЛЕКСАНДРА СВЕТЕЛІКА

Олександр СВЕТЕЛІК:

Дорогі друзі, шановні колеги, славетні енергетики!

Користуючись нагодою, щиро вітаю Вас із професійним святом – Днем енергетика! Цей день об’єднав людей відповідальної, нелегкої, але такої потрібної всім професії, адже немає людини, яка не користується плодами праці енергетика.

Саме енергетична галузь займає одне з чільних місць, на якому ґрунтується могутній економічний потенціал держави. Результатами праці енергетиків створюються передумови для її соціально-економічного розвитку, зростання міжнародного авторитету та поліпшення добробуту українського народу.

Важко переоцінити роль органів Державного енергетичного нагляду, які постійно знаходяться на рубежі найбільш складних і проблемних стосунків енергопостачальних організацій і споживачів енергетичних ресурсів.

Мені пощастило працювати у період становлення державного енергетичного нагляду України, починати підготовку до його формування разом із кращими, визнаними на той час на всесоюзному рівні керівниками:

Дедеркалом Ігорем Броніславовичем;

Войтовим Віталієм Леонідовичем;

Єгоренком Анатолієм Олексійовичем;

Ткачем Олександром Миколайовичем;

Голосним Василем Мефодійовичем;

Брюхановим Анатолієм Євстахійовичем;

Дядьковим Василем Вікторовичем;

Папазовим Володимиром Вікторовичем;

Сосновіковим В’ячеславом Олексійовичем;

Савелком Юрієм Миколайовичем.

Це з великої літери Люди, Фахівці, Керівники, які в нелегкі часи становлення налагоджували роботу Держнергонагляду з питань контролю й управління режимами споживання електричної енергії, її ефективного використання, охорони праці й техніки безпеки на промислових установках, безпечної експлуатації котлів, кранів і ємкостей, що знаходяться під тиском (об’єктів котлонагляду).

Це їхніми зусиллями розроблялися і впроваджувалися перші інформаційно-вимірювальні управляючі системи обліку електричної енергії, вони першими встановлювали високоточні прилади обліку на міждержавних перетіканнях і об’єктах видачі електричної енергії.

За останні два десятиліття функції Держенергонагляду України значно змінилися, змінилася якість роботи.

Питання ефективного використання енергетичних ресурсів стали основою організації роботи сьогоднішнього Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів.

До Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду відійшли питання охорони праці й техніки безпеки на промислових установках, безпечної експлуатації котлів, кранів і ємкостей, що знаходяться під тиском (об’єктів котлонагляду).

Сьогоднішній Держенергонагляд вирішує питання оптимізації режимів споживання електричної енергії, стимулює роботу споживачів і енергопостачальних підприємств з вирівнювання графіків її споживання, сприяє підтримці на належному рівні обліку використання енергетичних ресурсів, а головне – забезпечує надійну роботу енергооб’єктів та споживачів, вживаючи заходи впливу на покращення технічного стану та рівня експлуатації енергообладнання.

У нових ринкових умовах, які найближчим часом змінять централізовану форму фінансово-економічних відносин його суб’єктів на двосторонні стосунки, особливо гостро постають питання збереження і підтримки поточного балансу використовуваних паливно-енергетичних ресурсів, розвитку стимулюючих факторів для забезпечення надійного електропостачання споживачів, безперебійної і безпечної роботи енергетичної системи й можна привітати зусилля керівництва Держенергонагляду України з підтримки й нарощування впливу цього державного органу на забезпечення виконання таких важливих завдань.

Колеги!

З нагоди нашого професійного свята прийміть слова поваги та побажання Вам та Вашим родинам доброго здоров’я на довгі роки, родинного щастя, нових досягнень у Вашій нелегкій та відповідальній справі.