Економіка: ЕНЕРГЕТИКИ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ЖИТТЄСПРОМОЖНІСТЬ НАШОЇ БАТЬКІВЩИНИ

Володимир ЛУШКІН, Головний державний інспектор України з енергетичного нагляду: ЕНЕРГЕТИКИ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ЖИТТЄСПРОМОЖНІСТЬ НАШОЇ БАТЬКІВЩИНИ

Символічно те, що День енергетика святкують саме взимку, у найкоротший день року, коли так бракує природного тепла і світла. Але споживачі цього й не відчувають, завдяки злагодженій роботі сучасних прометеїв.
Історія цього свята бере початок 23 травня 1966 року, коли Указом Президіуму Верховної Ради СРСР було визначено День енергетика на згадку про день прийняття Державного плану електрифікації Росії (ГОЕЛРО). План ГОЕЛРО був прийнятий на VIII Всеросійському з‘їзді Рад, що проходив 22 грудня 1920 року.
День енергетика – дуже особливе свято. Для енергетиків це свято є фактично професійним Новим роком. У цей день ми осягаємо прожите за минулий рік, підсумовуємо баланс радощів та прикрощів, ділимося заповітним і говоримо про майбутнє. А воно у нас – енергетичне, спільне, і сімейне, і особисте.
Це свято всіх тих, хто коли-небудь долучався до створення та обслуговування енергетичних систем, хто й сьогодні залишається на відповідальній посаді працівника енергетичної галузі. Й нарешті, День енергетика – свято усіх, для кого поняття „тепло” та „світло” не просто слова, а ціла епоха.
Загальновідомо, що енергетика є фундаментом сучасного суспільства. Від її ефективності залежить рентабельність і конкурентоспроможність промислових підприємств, загальний рівень соціально-економічного розвитку країни, а отже, і добробут звичайних людей.
Важливу роль у безперебійному функ-
ціонуванні енергетичної галузі України відіграє Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії.
Держенергонагляд сьогодні, виконуючи поставлені завдання Кабміну та безпосередньо Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ю.Бойка, є дієвим механізмом у системі забезпечення надійного енергопостачання споживачів та органом державного контролю дотримання законодавства в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання, метою діяльності якого є передусім заходи, спрямовані на упередження виникнення проблемних питань із постачанням електричної та теплової енергії.
У сучасних умовах Держенергонагляд виступає в ролі консолідуючої сили, здатної об’єднати інтереси як споживачів, так і постачальників енергії в питанні забезпечення надійного та якісного енергопостачання.
Мені пощастило потрапити в енергетичну родину ще в юності. Протягом усього трудового шляху я завжди захоплювався відданістю енергетиків своїй професії. Один раз у житті обравши свій фаховий шлях, непростий та не завжди гладкий, енергетики України працюють з глибоким почуттям професійної честі й громадянського патріотизму, за будь-яких обставин несуть важку, але почесну вахту, забезпечуючи життєспроможність нашої Батьківщини. З випробувань вони виходять стійкішими, мудрішими, дорослішими. Сумлінна праця, відповідальність за доручену справу, високий професіоналізм – характерні риси людей, які обрали цю професію.
У цей святковий день від усього серця зичу всім енергетикам та їхнім сім‘ям міцного здоров’я, родинного щастя, добробуту, нових професійних успіхів. Нехай ваша праця приносить тільки радість і задоволення, а життєва енергія та оптимізм завжди будуть вірними супутниками. Миру і злагоди вам!