Економіка: АВТОМАТИЗАЦІЯ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ ДЕРЖЕНЕРГОНАГЛЯДУ – ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ ОРГАНІЗАЦІЇ

Анатолій ГУШЛЯ, заступник Головного державного інспектора України з енергетичного нагляду: АВТОМАТИЗАЦІЯ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ ДЕРЖЕНЕРГОНАГЛЯДУ – ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ ОРГАНІЗАЦІЇ

Очевидним є той факт, що для Держенергонагляду, як організації, яка відповідно до законів України «Про електроенергетику» і «Про теплопостачання» здійснює державний нагляд в електроенергетиці, визначальними є впровадження технологічних і організаційних інновацій, які забезпечують підвищення ефективності, економічності діяльності організації, підтримки високих темпів розвитку й створення належних умов для роботи персоналу.
Одним із сучасних проектів Держенергонагляду є впровадження Автоматизованої інформаційно-аналітичної системи енергетичного нагляду (АСЕН), реалізацію якого можна з впевненістю назвати новаторством, оскільки аналогів цієї системи немає як в Україні, так і в країнах близького зарубіжжя, де функціонують організації, що мають схожі з Держенергонаглядом завдання і функції.
Розробником проекту та відповідальним за впровадження
виступило ТОВ «Біолінк».
Реалізація проекту Держенергонаглядом спільно з ТОВ «Біолінк» була організована в три етапи:
1 етап (2008 рік) – впровадження пілотного проекту в Головдерженергонагляді та Держенергонагляді в Центральному регіоні.
2 етап (2009 рік) – реалізація проекту в Держенергонагляді в Дніпровському, Південно-Західному та Південному регіонах.
3 етап (2010 рік) – реалізація проекту в Держенергонагляді в Донбаському, Західному, Кримському та Північному регіонах.
Сьогодні, по завершенню реалізації проекту АСЕН, користувачами системи є понад 1500 працівників Держенергонагляду, які безпосередньо задіяні в організації та проведенні заходів з державного енергетичного нагляду, здійсненні юридичного супроводу діяльності підрозділів Держенергонагляду з питань дотримання законодавства України.
Структурно комплекс АСЕН складається з наступних елементів (рисунок):
– автоматизоване робоче місце (АРМ) інспектора;
– АРМ керівника;
– АРМ фахівця з питань оптимізації режимів споживання електричної енергії;
– АРМ фахівця з аналізу діяльності суб‘єктів електроенергетики, суб’єктів відносин у сфері теплопостачання та споживачів електричної енергії;
– АРМ юриста;
– АРМ фахівця з контролю організації експлуатації електричних мереж та обладнання підстанцій 35–110 (154) кВ;
– підсистеми нормативно-технічної документації;
– підсистеми консолідації та розповсюдження інформації.

Як уже відзначалося, реалізація проекту АСЕН розпочалося в Держенергонагляді в 2008 році. Передумовами реалізації проекту були необхідність:

  • забезпечення належного виконання вимог чинного законодавства щодо організації та проведення нагляду в енергетичній галузі;
  • підвищення ефективності діяльності інспекції шляхом забезпечення можливості здійснення контролю за виробничим процесом інспекції на всіх ланках управління;
  • проведення комплексу робіт щодо модернізації та оновлення технічних засобів структурних підрозділів Держенергонагляду;
  • забезпечення можливості оформлення документів щодо проведення обстеження у відповідності до вимог чинного законодавства безпосередньо на території організації, що підлягає обстеженню;
  • формування єдиного для інспекції реєстру (бази даних) споживачів, щодо яких інспекція здійснювала заходи з державного енергетичного нагляду, що дає можливість оперативного контролю за виконанням та плануванням заходів з енергетичного нагляду;
  • забезпечення проведення належного юридичного супроводу діяльності інспекції;
  • забезпечення електронного документообігу з виробничих питань у межах інспекції, а також автоматичного формування аналітичних матеріалів щодо основних показників діяльності інспекції, а також характеристик споживачів електричної й теплової енергії.

Безумовно, визначальними серед зазначених вище передумов реалізації проекту АСЕН є перші чотири.
Починаючи з початку поточного 2010 року, оформлення документів щодо організації та проведення заходів з державного енергетичного нагляду по інспекціям Держенергонагляду здійснюється за допомогою АСЕН. Це дозволило створити ефективну систему контролю за діяльністю інспекції. З початку 2011 року всі підрозділи Держенергонагляду вестимуть документацію щодо виробничої діяльності виключно за допомогою АСЕН.
Ефективність реалізації проекту необхідно оцінювати передусім з погляду підвищення якості організації проведення заходів з державного енергетичного нагляду, а також забезпечення оперативного контролю за діяльністю інспекції в режимі реального часу.
АСЕН за своєю суттю замінив щоденну рутинну роботу інспектора щодо підготовки здійснення заходу з державного енергетичного нагляду, оформлення необхідних документів, підготовки картки споживача енергії, контролю за виконанням приписів та багато іншого. Завдяки цьому система дає більше часу та можливостей інспектору на проведення власне самих заходів з державного енергетичного нагляду.
Слід зазначити, що впровадження будь-якої автоматизованої системи неможливе без чіткої злагодженої роботи керівництва, персоналу та команди впровадження. Тому Держенергонагляд попередньо провів нелегку, але необхідну роботу з навчання персоналу, оснащення всіх підрозділів необхідною інфраструктурою (локальні обчислювальні мережі, доступ до мережі Інтернет, значна частина інспекторського персоналу забезпечена мобільними АРМ) та відповідних заходів щодо організації впровадження АСЕН (створення робочих груп, проведення нарад та навчальних семінарів під час впровадження).
Упровадження АСЕН для Держенергонагляду стало значним кроком вперед з погляду розвитку ІТ-інфрастуктури та кваліфікації персоналу, підняло підрозділи інспекції на новий рівень, дозволило більш оперативно проводити аналіз інформації, а керівникам по-новому організовувати та контролювати діяльність персоналу.